Himalajska ali namizna sol?

Himalajska sol. Sol, ki je nastala pred milijoni let, ko se je izsušil praocean. Eno najstarejših živil, ki se ga onesnaženost še ni dotaknila. Alternativa običajni soli. Poznamo jo že dolgo, ampak ali jo v resnici sploh poznamo?

image

Roza himalajska sol velja za najčistejšo sol, ki jo lahko najdemo na svetu. Dejstvo je, da se je onesnaženost še ni dotaknila. Se razstrupljate? Pomagala vam bo. Imate visok krvni pritisk? Solite raje z njo. Imate težave z dihali? Namizna bela sol naj se hitro poslovi.

Roza himalajska sol je resnično posebna sol, ki izvira iz okolice Himalaje. Regija Pundžab, kjer je njen dom, velja za eno najbogatejših regij s soljo na celem svetu. Obstaja v roza, beli in rdeči različici.

Če se za trenutek vrnemo v šolske klopi in pogledamo himalajsko sol iz vidika kemije, je ta sol kemično gledano natrijev klorid (NaCl), torej mineralna substanca, ki je izjemna pomena za človeško zdravje.

Himalajska sol je lahko zdrav dodatek vaši prehrani – še zlasti, če jo želite nadgraditi z minerali, ki jih vsebuje roza himalajska sol. Obroke lahko obogati s svojim zanimivim okusom, hkrati pa okrepi telo: med njenimi prednosti najdemo izboljšanje težav z dihali, uravnoteženje PH nivoja kože, izboljšanje prebave in spanca.

Ste vedeli, da …

Himalajska sol vsebuje več kot 85 mineralov

Se uporablja za solne luči, kot konzervans in za kopeli?

Zakaj je roza himalajska sol boljša od bele soli?

Himalajska sol velja za eno najbolj čistih soli, kar jih lahko najdemo. Običajno jo pridobivajo ročno, prav obratno, kot to velja za namizno sol. Slednja ob pridobivanju izgubi precej mineralov. A ne himalajska.

V namizni soli se pogosto znajdejo tudi derivati aluminija in drugih sestavin, ki so nevarne za človeško telo. 

 image

Namizno sol zamenjajte z roza himalajsko soljo. 

Zakaj bi morali uporabljati himalajsko sol

  • Izboljša težave z dihali

Himalajska sol deluje antibakterijsko in protivnetno, zmanjšuje sluz in pospešuje čiščenje le-te, izloča cvetni prah in znižuje preobčutljivost imunskega sistema.

Če ste kdaj v Google vpisali iskalni ukaz Himalayan salt cave in izbrali slikovni material, so se vam prikazale slike terapij, ki so potekale v jamah, polnih te zdravilne soli. Seanse so menda učinkovite!

  • Skrbi za izboljšanje telesnega PH-ja

Himalajska sol, ki je bogata z minerali, lahko pomaga pri uravnoteženju vašega PH-ja. Primeren PH bo poskrbel za vaš imunski sistem in izboljšal prebavo.

  • Pomaga pri prebavi

»Dnevna raba himalajske soli pomaga pri izboljšanju peristaltike prebavnih organov, uravnavanju želodčne kisline, pri produkciji prebavne tekočine v jetrih in trebušni slinavki ter uravnavanju metabolizma,« pravi dr. Mark Sircus, zdravnik, ki daje velik poudarek na orientalsko in pastoralno medicino.

  • Čisti zrak

Solna luč iz himalajske soli lahko vašemu domu ali pa pisarni priskrbi čistejši zrak. Namreč, mnoge sestavine solne luči iz himalajske soli naj bi imele sposobnost očistiti zrak. Sol nase privablja vodno paro ter onesnažen zrak. Vodna para izhlapi zaradi toplote, ki jo oddaja luč, onesnaženi delci in alergeni pa se zberejo v njej. Naravni čistilec zraka je tu!

  • Poskrbi za boljši spanec

Himalajska sol poskrbi za boljši spanec – vzrok je visoka vsebnost mineralov. Čeprav se sliši neverjetno, a uživanje zadostne dnevne količine himalajske soli je pravzaprav ključ do dobrega spanca.

Davnega leta 1989 so strokovnjaki potrdili povezavo med dietami, ki vsebujejo minimalne količine natrija, in motnjami spanca. Sodelujoči, ki so bili na dieti z majhnim vnosom natrija (približno 500 miligramov na dan), so se ponoči zbudili približno dvakrat pogosteje in imeli za približno desetino manj spanca kot tisti, ki so bili na dieti z 2000 miligrami natrija na dan. 

Veste, zakaj je himalajska sol roza barve?

Njeno barvo pričara naravno železo, ki ima ključno vlogo za zdravo kri.

Izbrani izdelki za vas