To je tisti hormon, zaradi katerega izgubljate živce in pridobivate kilograme

Estrogen je tisti hormon – zaradi katerega smo ženske videti ženstvene in sijoče, ko ga je ravno prav. Ali smo videti kot napihnjene zmajevke širokih bokov, ki bruhajo ogenj, če ga je preveč. In dandanes ga je preveč, saj je v umetni obliki vsepovsod. Pa še pijemo ga vsak dan – tako s pitno vodo kot z vodo iz plastenk. Kaj lahko storimo?

image

Estrogen je nujen spolni hormon, ampak nujno mora tudi biti v ravnovesju – mora ga biti ravno prav, da naše telo deluje, kot je treba: da imamo normalno menstruacijo, da voda ne zastaja v telesu, da se maščoba ne kopiči na bokih, stegnih in zadnjici, da nas ne bolijo prsi, da nismo nemirne in bi se zdrle na ves svet, da nam partner ne bi šel totalno na živce, da bi imele normalen libido

Vse več estrogena in vse manj njegove protiuteži – progesterona

Estrogen je hormon gradnje in kopičenja, ki med drugim spodbuja nalaganje maščob kot vir energije za telo in potencialen naraščaj, povečanje prsi in debeljenje tkiva nožnice. Žensko telo pa je tako narejeno, da ima kot protiutež cvetočemu in bujnemu delovanju estrogena na drugi strani hormon pomiritve in stabilizacije – progesteron. Pravijo mu tudi naravni antidepresiv.

Tako tudi med normalnim menstrualnim ciklusom približno prvih 14 dni narašča raven estrogena v telesu, potem pa se ob ovulaciji (sprostitvi jajčeca iz jajčnika) začne sproščati progesteron, estrogen pa začne padati. Če jajčece ni bilo oplojeno, progesteron upade, čemur sledi tudi luščenje s krvjo bogate maternične sluznice (menstruacija).

Hormonsko neravnovesje 21. stoletja: estrogena je preveč, progesterona je premalo

Živimo v časih, ko je težko ohranjati hormonsko ravnovesje, saj nas obdajajo snovi (tako imenovani ksenoestrogeni oziroma hormonski motilci), ki rušijo to krhko ravnotežje, saj se v našem telesu obnašajo kot estrogen. Temu presežku estrogena pravimo estrogenska dominanca.

Te snovi, ki oponašajo delovanje estrogena v telesu, najdemo v pitni vodi, v vodi v plastenkah, v vsej hrani, ki ni ekološko proizvedena (meso, mleko, sadje, zelenjava, žitarice …), v kozmetiki, čistilih, pohištvu, kontracepcijskih tabletah …

Poleg tega se raven estrogena v telesu poviša tudi zaradi:

  • stresa (stresni hormon kortizol nastaja iz progesterona, torej če smo pod stresom telo ves čas »kuri« progesteron, kar pomeni, da estrogen nima protiuteži),
  • alkohola (povečuje raven encima aromataza v telesu, ki je potreben za tvorbo estrogena) in
  • debelosti (maščobne celice tudi sproščajo estrogen, kar še dodatno poveča nalaganje maščob in vodi v začaran krog), če naštejemo najpogostejše dejavnike.

Skratka, situacija je kritična. Izpostavljenost ksenoestrogenom povezujejo tudi s porastom neplodnosti ter različnih zdravstvenih težav in bolezni (endometrioza, sindrom policističnih jajčnikov, izostanki menstruacije, preobilne in boleče menstruacije, predmenstrualni sindrom, depresija, rak rodil in dojk …).

Kaj lahko storimo, da nas estrogen ne povozi do konca?

Čeprav živimo v izrazito s toksini in stresom obremenjenih časih, je pomembno vedeti, da nismo nemočni in da lahko nekaj storimo. Čim prej, tem bolje. Kaj torej?

  • Poskušamo doseči normalno telesno težo.
  • Si prizadevamo za redno gibanje in uravnoteženo prehrano (toplo priporočamo sredozemsko prehrano).
  • Najdemo učinkovite metode upravljanja s stresom (meditiranje, joga, tai či, branje, poslušanje glasbe …).
  • Si privoščimo dovolj počitka in spanca v čim bolj temnem prostoru.
  • Pijemo dovolj nesladkanih pijač, predvsem vode.
  • Poskušamo zreducirati izpostavljenost ksenoestrogenom (kupujemo ekološko hrano, kozmetiko in čistila).
  • Pomagamo telesu pri odstranjevanju estrogena z izbranimi naravnimi snovmi z dokazanim delovanjem. Izdelek, ki vsebuje naravne učinkovine z dokazanim delovanjem, je EstroLux.

EstroLux deluje proti estrogenski dominanci na 3 načine:

  • Omogoča ravnovesje estrogena in drugih hormonov v telesu.
  • Čisti in razstruplja jetra ter pospeši izločanje viška estrogena iz telesa (jetra so tista, ki morajo poskrbeti za deaktivacijo  in izločanje viška hormonov).
  • Blaži neprijetne posledice presežka estrogena v telesu, kot so tesnoba, razpoloženjska nihanja in depresija.

EstroLux vzpostavlja hormonsko ravnovesje na popolnoma naraven način, z ekstrakti melise, rjave morske alge, rožmarina, sojinih semen, lanenih semen in brokolijevega cvetnega popka ter vitaminom B6 (v aktivni obliki piridoksala fosfata).