Ah, ti hormoni lakote!

Skozi dan se prebujajo različni hormoni, ki vplivajo na našo potrebo po hrani. Če se držite spodnjega urnika, jih boste lažje nadzirali, se izognili napadom lakote in s tem poskrbeli za hitrejšo izgubo telesne teže.

image

Začnimo!

 

6.00 – 8.00 JUTRANJI KARDIO TRENING

V pol ure po tem, ko ste ustali in preden pojeste zajtrk, si vzemite čas za 20-minutni kardio trening (jutranji sprehod, tek, kolo, steper …). Če lahko, zunaj. Tako boste prebudili svoje telo, raziskave pa so pokazale, da vam vadba pred zajtrkom pomaga učinkoviteje kuriti maščobe.

 

7.00 – 9.00 ZAJTRK

Po vadbi si nujno privoščite zajtrk. Skupaj z vami se namreč zbudi tudi grelin – hormon lakote. Če se nanj ne boste ozirali in preskočili jutranji obrok, se vam bo maščevalo z nenadnimi napadi lakote čez dan.

 

10.00 – 11.00 DOPOLDANSKA MALICA

Najslabše, kar lahko naredite, je, da v primeru prevelike lakote predolgo čakate na kosilo. Če ste lačni v času med zajtrkom in kosilom, si privoščite lahko malico, kot sta recimo 2 dl smoothija ali pa borovnice z grškim jogurtom.

 

12.00 – 13.00 KOSILO

Okoli poldneva se prebudi galanin, še en hormon, ki vpliva na našo željo po hrani. In ima še posebej rad mastne obroke. Če si boste za kosilo izbrali mastno hrano, boste s tem povzročili povečanje galanina in se znašli v začaranem krogu. Optimalna kombinacija kosila so kompleksni ogljikovi hidrati in beljakovine, kot so recimo različne mesne in brezmesne juhe.

 

14.00 – 15.00 POČITEK

Namesto popoldanske kave v službi ali napornega sestanka, si svoje obveznosti naravnajte tako, da si lahko 15 minut dnevnega odmora za malico/kosilo vzamete za 15-minutni popoldanski počitek. Za sprostitev in dodatno energijo ter za lažje spanje.

 

15.30 KAVA

Potrebujete dodatno spodbudo? Zadnji čas, da popijete kavo, pitje te po 16.00 ni priporočljivo, saj podre telesni ritem in vam prepreči, da bi zvečer normalno zaspali. Če kave ne potrebujete, se ji lahko seveda izognete.

 

16.00 – 18.00 TRENING

V tem času je temperatura telesa najvišja, kar pomeni, da bosta učinki vadbe in izkoristek treninga najboljša. To je čas za trening moči, najbolj priljubljena je vadba z utežmi.

 

17.00 – 19.00 VEČERJA

Večerja je ravno tako pomembna kot zajtrk, če se ne želite zbujati lačni ali preprečiti, da se vam to zgodi še preden zaspite. V svoj večerni obrok dodajte žličko zdravih maščob, kot so laneno seme, oreščki ali avokado.

 

21.00 – 22.00 PRIZGRIZEK PRED SPANJEM

Ni nujen, lahko pa si privoščite jogurt z manj mlečnimi maščobami. Tak prigrizek bo sprožil hormon triptofan, ki možganom pomaga proizvajati serotonin. Hormon sreče sproži melatonin, hormon spanja.

 

21.00 – 22.30 UMIRITE SE

Vsaj pol ure pred spanjem ugasnite vse elektronske naprave in zmanjšajte količino umetne svetlobe. Naredite nekaj zase, kar vas bo umirilo in sprostilo – kopel, branje knjige …

 

21.30 – 23.00 SPANJE

Vsak večer pojdite spat in vstajajte ob istem času, tudi ob koncu tedna. Redna rutina vam bo pomagala, da čez čas hitreje zaspite in se lažje zbujate.

Pri nadzoru hormonov vam pomaga tudi V harmoniji s hormoni!. To je ultimativna kombinacija skrbno izbranih sestavin, ki poskrbi za:

  • zmanjšanje simptomov izgorelosti
  • boljše prenašanje telesnega in psihičnega stresa
  • razstrupitev jeter
  • pospešitev presnovnih procesov
  • uravnavanje delovanje hormonov
  • ustrezno delovanje imunskega sistema