Naše telo ni ustvarjeno za pogoje, v katerih živimo

Težave, povezane s hormonskim neravnovesjem, so davek sodobnega načina življenja in so vse bolj v porastu. Zato smo se o vzrokih zanje in o tem, kaj pomaga pri uravnovešanju simptomov hormonskega neravnovesja pogovarjali s poznavalko tega področja, certificirano integrativno zdravstveno trenerko Simone Godina.

image

Zakaj je hormonsko ravnovesje tako pomembno?

Hormoni uravnavajo celo vrsto telesnih funkcij, od osnovnih, kot sta lakota in sitost, do kompleksnejših, kot so presnova, rast, delovanje srca, reprodukcija, uravnavanje temperature, raven energije, poraba kalorij. Hormoni so tako tesno povezani tudi z našim razpoloženjem in čustvovanjem. 

Vsakega hormona mora biti ravno dovolj, ne preveč in ne premalo, ker vsako odstopanje lahko vodi v hormonsko neravnovesje in s tem težave pri različnih telesnih funkcijah.

Kaj so hormonski motilci, kako vplivajo na naše telo in kako jih lahko izločimo?

Obstaja kar 87.000 potencialnih hormonskih motilcev! Številni prehajajo v naše telo vsak dan: z onesnaženim zrakom, kajenjem, aditivi v hrani, prek uporabe kozmetike, čistil in plastike, pa še bi lahko naštevali. Hormonski motilci lahko porušijo hormonsko ravnovesje na tri načine: tako, da posnemajo naše hormone, tako da našim hormonom onemogočajo delovanje ali zavirajo njihovo izločanje.

Posledice so lahko povečana telesna teža, težave s plodnostjo in večja pojavnost nekaterih bolezni, kot so endometrioza, ginekološke oblike rakov, rak na dojki ali prostati in drugo.

Kaj najprej svetujete strankam, ki imajo težave s hormoni?

Vsem, ki se srečujejo s hormonskimi težavami, svetujem kot prvi korak reorganizacijo svojega življenjskega sloga s poudarkom na obvladovanju stresa – treba si je vzeti čas za počitek in regeneracijo svojega organizma. Kot drugi korak svetujem spremembo prehrane. Priporočam tudi dodaten vnos hranil v obliki vitaminov, mineralov in adaptogenih pripravkov, ki so znani po tem, da izboljšajo naš odziv na stres (goba kordiceps, ginseng, rožni koren, šisandra, sveta bazilika).

Kakšno je vaše mnenje o izdelku EstroLux?

Naravni pripravki zapolnijo vrzel, ki nastane zaradi neustrezne in neredne prehrane in pomagajo pa tudi pri izločanju hormonskih motilcev, ki se jim ne moremo izogniti. Všeč mi je kombinacija zelišč, fitoestrogenov, izvlečkov brokolija, joda in vitaminov, ki so ključni pri zaščiti našega telesa pred hormonskimi motilci, vse v enem izdelku, kar poenostavi uporabo.