Hujšanje po praznikih

Hujšanje po praznikih je cilj številnih. Če so vas med prazniki premamile vabljive slaščice, kuhano vino in mamljive dobrote, imamo za vas nekaj nasvetov, kako lahko do konca januarja izgubite kak kilogram ali dva.

image

Med prazniki se običajno srečujemo z veliko količino privlačne in nadvse okusne hrane, a kaj ko ta velikokrat prinese težave – predvsem takrat, ko želimo v sredini januarja ponovno obleči nam tako priljubljene kavbojke. 

A odvečne kilograme, ki so se nabrali ob zaključku preteklega leta, je najbolje odpraviti takoj. Zato smo za vas pripravili nekaj praktičnih nasvetov, kako shujšati po praznikih in preprečiti pridobivanje dodatnih kilogramov.

1.Prebudite svoj prebavni sistem

Svojo težo najlažje nadzorujemo tako, da pospešimo prebavo. Zato pijte veliko vode in začinite hrano z začimbami, ki pospešijo metabolizem.

  • Že zjutraj na tešče spijete toplo vodo s sveže stisnjenim limoninim sokom. Tako boste prebudili in spodbudili svoj prebavni sistem, na tekočino pa ne pozabite niti čez dan. 
  • Hrano začinite z vročimi začimbami, kot so črni poper, čili in kajenski poper
  • Med obroki bodite umirjeni, jejte počasi, hrano pa dobro prežvečite. Žvečenje namreč sprosti spodnje trebušne mišice, ki aktivirajo prebavni sistem, ta pa odločilno vpliva na hujšanje in ohranjanje zdrave in želene telesne teže tudi med prazniki. 

2.Vsak dan poskrbite za redne in zdrave obroke

Vsak dan poskrbite za čim bolj zdravo in uravnoteženo sestavo krožnika. Skušajte zaužiti čim več sadja in zelenjave, izogniti pa se skušajte veliki količini ogljikovih hidratov. Zelenjava naj zasede osrednji del vašega krožnika. Beljakovine (pusto meso, tofu ali jajca) naj bodo le kot dodatek na krožniku. Skušajte se izogibati živilom, kot so kruh, testenine, krompir ali riž.

Priporočljivo je tudi, da najbolj zdrave jedi pojeste najprej, saj si tako ne boste polnili želodca z nezdravimi. Jejte počasi, poslušajte svoj želodec ter se ustavite, ko začutite, da postajate siti.

3.Preden greste od doma, jejte

Prvo pravilo, ki se ga je pametno držati, preden se odpravite od doma, je, da od doma ne odidite lačni. Preden greste v trgovino, na obisk ali večerni potep, si privoščite lahek obrok, ki bo preprečil nenadzorovano lakoto in nespametne odločitve, kot so nakup slabe hrane ali uživanje hitre hrane in prigrizkov. 

4.Prepoznajte največje kalorične krivce

Sirom, različnim omakam, majonezi, slaščicam s kremo in različnim kaloričnim prigrizkom se raje izognite, ali pa jih uživajte v minimalnih količinah, saj so prave kalorične bombe. Če ste si jih v prazničnih dneh privoščili v izdatni meri, vam bo morda sprva težko, a dlje ko boste zdržali brez takšne hrane, težje vas bo premamila

Če se mastni in kalorični hrani ne morete popolnoma odpovedati, si pomagajte z goljufijo. Kalorične obroke si postrezite na manjših krožnikih. Tako boste ustvarili iluzijo, da imate krožnik poln, posledično pa boste pojedli manj. 

5.Na zabavo se odpravite v oprijetih oblekah

Zabave, družabne večerje in rajanja se kar ne končajo? Potem si pomagajte s triom oprijetih oblačil. Zakaj? Najbrž vam je znan nenaden pritisk oblačil, ko s hrano pretiravate. Oprijete obleke vas bodo zato opozorile, da je čas, da nehate jesti, poleg tega pa takšne vrste oblek poskrbijo tudi za večjo samozavest. Praktično!

6.Pijte manj alkohola

Alkoholne pijače vsebujejo veliko kalorij. Poleg tega spodbudijo apetit in željo po mastni hrani. Zato bodite pri uživanju alkohola zmerni. Poskrbite tudi za to, da med pitjem alkohola popijete tudi kozarec vode, ki bo poskrbel za hidracijo vašega telesa. 

7.Gibajte se!

Saj vemo – mrzli dnevi in slabo vreme so odličen izgovor za poležavanje doma. A kljub različnim izgovorom boste morali poiskati čas in voljo za telovadbo, saj boste le tako izgubili tisti dodaten kilogram, ki ste ga pridobili s praznično hrano. 

8. malinovi ketoni - pomočnik pri hujšanju

Malinovi ketoni oz. raspberry ketons, kot jim pravij v anglosaksonskem svetu, so naravna pomoč pri shujševalni dieti po praznikih, saj so najmočnejši dopilec maščob, ki so ga do sedaj odkrili.

V čem se skriva njihova moč? Malinovi ketoni delujejo na encim lipazo, ki je odgovoren za sproščanje maščobnih kislin in praznjenje maščobnih celic v procesu kurjenja maščob. Poleg tega spodbujajo hormon adiponektin, ki ga imenujemo tudi»hormon suhih«. Študije so pokazale, da imajo naravno vitki ljudje tega hormona več kot ostali. Ti ljudje zato lažje porabijo zaužito hrano in pretvorijo v energijo. Tistim, ki so nagnjeni k debelosti, tega hormona primanjkuje, zato se jim nabirajo maščobne zaloge, ker zaužite hrane ne porabijo sproti.


Preprosto povedano – malinovi ketoni torej povečujejo učinek vadbe pri aktivnih in pospešujejo proces porabe maščobnih zalog pri tistih, ki se nočejo ali ne morejo gibati.