Ne nasedajte mitu, da je decembra nemogoče shujšati!

Kdo pa še hujša decembra, ko pa je toliko zabav in večerij? Poleg tega pa, kdo se lahko sploh vzdrži ob vseh mamljivih dobrotah na mizah?

Da bi zdržali decembrski tempo, smo vam pripravili vodič po decembrskih mizah, s katerim ne bo trpela vaša postava. 

image

December vedno znova privleče na plan eno in isto vprašanje: kako biti hkrati v top formi, po možnosti še na dieti IN na zabavah, kjer nam mešajo glave mize s kanapeji pa to in ono hrano, ki je nam najljubša. Kako?!

Pot ni nemogoča, zahteva pa nekaj samodiscipline. Da boste ohranili svojo postavo in sledili zastavljenemu cilju tudi decembra, smo pripravili 10 preprostih trikov:

1. Izogibajte se sladkim, gaziranim in alkoholnim pijačam

Gazirane in sladke pijače vsebujejo cel kup nepotrebnih kalorij, poleg tega pa negativno vplivajo na naš prebavni sistem. Pijte raje vodo ali naravne sokove. Če brez alkohola pač ne gre, pijte v zmernih količinah in izberite tistega z manjšo vsebnostjo kalorij.

2. Naredite odmor med vsako jedjo

Kaj storiti, ko se znajdemo na zabavi, kjer so kuharji natančno vedeli ves naš seznam priljubljenih jedi? Uporabite zdravo pamet in poskusite vsega po malem. Med vsako jedjo naredite nekajminutni odmor. Tako ne boste zamudili signala iz želodca, ki vam bo povedal, kdaj je bilo dovolj. Jejte počasi!

3. Pijte vodo pred vsakim obrokom

Pred večerjo ali kosilom spijte od dva do tri decilitra vode. Tako boste zapolnili želodec in ga prelisičili, da bo mislil, da je že jedel. Tako boste hitreje siti.

Dnevno pijte vsaj dva litra vode. Ta bo poskrbela tudi za hitrejši metabolizem.

4. Jejte še pred zabavo

Nikoli na zabavo s praznim želodcem! Doma pojejte nekaj malega, da ne boste na zabavo prispeli sestradani. Pripravite si solato in zelenjavno juho.

5. Imejte nekaj v rokah

Kozarec pijače, letak, torbica ali prtiček vam bo pomagal, da ne boste toliko posegali po hrani. Zaposlite svoje roke, da vam ne bodo uhajale po hrani. Sicer pa – na zabavi ste zaradi ljudi, ne zaradi hrane!

image

6. Kako naj se odpovem sladicam?

Ni se vam potrebno popolnoma odpovedati sladicam, imejte pa mislih, da vam ni potrebno pojesti vsega, kar je na mizah. Obstaja trik, kako pojesti počasneje sladico (in s tem zadostiti naši potrebi po sladkem): če jeste z desno roko, dajte vilico oziroma žlico v levo roko (in obratno).

Zamenjava pribora nas prisili, da jemo počasneje in tako ima naš želodec dovolj časa, da sporoči možganom, da smo zaužili hrano. Signal do možganov pride namreč šele po 20 minutah!  

7. Vsedite se stran od miz s hrano

Čim bližje boste hrani, tem večja je verjetnost, da boste jedli (četudi ne boste več lačni). Izberite mizo v »varni coni«.

8. Izberite barvito hrano!

Znano je, da ima določena hrana t.i. negativne kalorije. Na vašem krožniku naj se znajdejo brokoli, korenje, paradižnik, zelena, redkvice, zelje, šampinjoni, zelena solata in kumare. Naše telo ob razgradnji teh živil porabi več kalorij, kot smo jih zaužili.

9. Pospešite presnovo!

Ne izpuščajte zajtrka, jutranjo kavo (in vse naslednje) pa zamenjajte z zelenim čajem. Zeleni čaj zmanjšuje apetit, poleg tega pa antioksidanti, ki se skrivajo v njem, povečajo presnovo za kar 10 odstotkov. Ne izpuščajte obrokov (tudi če vas zvečer čaka zabava), svojemu telesu pa privoščite pet manjših obrokov, s katerimi boste poskrbeli za večjo porabo kalorij.

10. Vadite tudi decembra!

Kako pomembna je redna telesna aktivnost, ni potrebno izpostavljati. Poskrbela bo za hitrejšo presnovo in nam vlila dodatne samozavesti, da bomo decembra še toliko bolj zasijali!