Imate motnje v delovanju črevesja?

Vodilni bolezenski znaki, ki jih lahko občutite so bolečine v trebuhu in nelagodje, napenjanje, povečano, moteče izločanje plinov, krči v trebuhu, zaprtje in/ali driska, sluz v blatu

image

Najpogostejša funkcionalna motnja črevesja, ki se pogosteje pojavlja pri ženskem spolu, se imenuje sindrom razdražljivega črevesja in jo spremljajo zgoraj omenjeni simptomi.

Natančnega vzroka za sindrom razdražljivega črevesja ne poznamo, vemo pa, da so bolnikovi živci in gladke mišice zelo občutljive na določene dražljaje; na primer, da se med hranjenjem mišice črevesja prekomerno krčijo, kar vodi v krče in drisko takoj po obroku. Oziroma se živci z bolečino odzivajo na sicer normalno raztezanje debelega črevesja, kar lahko vodi v krče. Kljub vsem neprijetnostim, ki spremljajo razdražljivo črevesje, tovrsten sindrom trajno, na dolgi rok, NE povzroča resnih okvar na črevesju in ne predstavlja tveganja za nastanek raka na debelem črevesju; za razliko od veliko hujših, vnetnih črevesnih bolezni (npr. ulcerozni kolitis in Crohnova bolezen).

Kaj sproži motnjo v delovanju črevesja?

HRANA (čokolada, mastna hrana, alkoholne pijače, kava, mleko, ogljikovi hidrati, sadje ali zelenjava…) STRES (med težavnimi, stresnimi dogodki se lahko poslabšajo bolezenski znaki razdražljivega črevesja, stres ni vzrok, je posledica!).
HORMONSKE MOTNJE (pri ženskah opažamo dvakrat več tovrstnih težav in ženske povedo, da se stanje poslabša v obdobju menstruacije).
OSTALE BOLEZNI (npr. po raznih nenadnih, kratkotrajnih driskah na potovanju, se lahko poslabša oziroma se sproži sindrom razdražljivega črevesja).

Kaj lahko storimo sami?

Najprej obiščemo osebnega zdravnika. Zdravnik bo s pomočjo vašega pripovedovanja, pregledal in z morebitnimi dodatnimi, diagnostičnimi preiskavami potrdil ali ovrgel možnost diagnoze sindroma razdražljivega črevesja. Nujno je, da izključi resnejšo bolezen! Komplikacije sindroma razdražljivega črevesja so redke. V glavnem so to hemoroidi ali še redkeje, po dolgotrajnih driskah, slaba prehranjenost (podhranjenost), slabša dnevna kvaliteta življenja, ki omejuje človekov potencialni razvoj in srečno družinsko ter poklicno življenje. Ob obisku zdravnika morate omeniti, kakšne težave imate in kako dolgo že trajajo, kaj jih poslabša in kaj jih izboljša, kakšno je vaše blato…

Rešitev je v masleni kislini ki je kratkoverižna maščobna kislina in predstavlja vir hrane za črevesne celice in nastaja, kadar bakterije, prisotne v debelem črevesu, razgrajujejo neškrobne polisaharide, ki jih v črevo vnesemo s prehrano polno vlaknin. Ugodno vpliva na peristaltiko, uravnava pogostost iztrebljanja, normalizira gostoto blata, zmanjša občutek bolečin in nelagodja v trebuhu. Pri določenih bolnikih lahko zaradi sprememb črevesne mikroflore pride do zmanjšane sinteze maslene kisline, zato jo moramo nadomeščati. V kapsulah Butifar se nahaja maslena kislina in je zaščitena s posebnim ovojem, ki ščiti pred razpadom v želodcu. Svetuje se jemanje za obdobje najmanj treh mesecev.