Imate nečisto kožo?

Pri mozoljih ali aknah gre za obolenje žlez lojnic in dlačnih izvodil, ki se začne z oblikovanjem ogrcev, kasneje pa se razvijejo različne oblike in stopnje vnetja teh struktur.

image

Ločimo nevnetne in vnetne oblike mozoljev:

Nevnetna oblika – odprti ogrc nastane, kadar se v izvodilu lojnice oblikuje čepek, ki je sprva belo rumen, v nekaj tednih pa zaradi kožnega pigmenta in oksidacije maščobnih kislin v loju (in ne zaradi pomanjkljive telesne higiene! ) potemni. Zaprti ogrc je izbočen nad površino kože, v žlezni odprtini pa ni videti čepka.

Vnetne oblike mozoljev:

  • papula je drobna zatrdlina rdeče barve,
  • pustula nastane, kadar se papula zagnoji; je rumene barve,
  • vozlič nastane, kadar vnetje poteka v globljih plasteh kože; na površini vidimo večjo okroglo tvorbo rdeče barve,
  • vozličasta cista se lahko razvije iz vozliča in je večja od njega.

Gnojni mozolji so rezultat širjenja mrtvih kožnih celic, maščobe in bakterij v kožo. Do tega pride, ko se stena zamaščenega mešička pretrga. Ravno zato mozoljev ne smemo nikoli stiskati! S tem zmanjšamo tudi možnost nastanka brazgotin, ki nas lahko zaznamujejo za vse življenje.

Kako ukrepati?

Za nego uporabljamo nežne gele, izogibamo se mastnih krem, agresivnih mil, zvečer pa obvezno odstranimo kozmetiko. Skrbimo za uravnoteženo prehrano in pijmo dovolj tekočine, najbolje vodo.

Prav tako poskrbimo da dovolj spimo, vsaj 8 ur dnevno, opustimo kajenje. Vsaj 30min dnevno namenimo sprostitvenim aktivnostim.

Izbrani izdelki za vas