Zaščiti svoj imunski sistem

Ponovno je pred nami čas prehladov. Hladne noči, sveža jutra in razsajanje viroz lahko hitro vplivajo tudi na tvoj imunski sistem. Prehladiti se in zboleti znamo vse, veš tudi kako ostati zdrava? Zate sem pripravila nekaj napotkov, kako najlažje zaščitiš svoj imunski sistem in ohraniš zdravo telo!

image

  • POSKRBI ZA KAKOVOSTEN SPANEC IN SE OGIBAJ STRESA. Pomanjkanje spanca ter izpostavljenost stresnim situacijam povišata nivo hormona kortizola, ki zavira delovanje imunskega sistema.
  • IZOGIBAJ SE TOBAČNEMU DIMU, ki slabi imunsko obrambo in povečuje tveganje bronhitisa ter pljučnice.
  • PIJ MANJ ALKOHOLA. Prekomerno uživanje le-tega oslabi imunski sistem in poveča občutljivost na okužbe pljuč.
  • PREHRANJUJ SE ZDRAVO. Poskrbi za zadostno količino vnesenih beljakovin. Prav tako ne pozabi na vnos vitaminov in mineralov.
  • JEJ ČESEN. Si vedela, da je to edini antibiotik, ki nima stranskih učinkov? Spekter delovanja česna je ogromen – izboljšuje spomin, blaži krče, zdravi vnetja dihalnih poti in izboljšuje prekrvavitev. Poleg vsega strok česna tudi odmaši nos in prežene prehlad ali gripo. V jed ga je najbolj priporočljivo dodati svežega, tik pred serviranjem. Ne boj se niti slabega zadaha, saj le-tega lahko preženeš s peteršiljem, jabolkom ali kozarcem mleka.
  • JEJ VELIKO ZELENJAVE, SADJA, OREŠČKOV IN SEMEN, ki bodo tvoje telo nahranili z vsemi potrebnimi vitamini in minerali ter okrepili imunski sistem. Povečan vnos sadja in zelenjave v času jeseni in zime prav tako pomaga pri odganjanju prehladov in pljučnice.
  • UJEMI SONČNE ŽARKE. Sonce v stiku s kožo proizvaja vitamin D, ki skrbi za zdrave kosti. Prav tako sonce dokazano poskrbi za boljšo voljo in omogoči čudovit in sproščujoč sprehod v naravi.
  • POSKRBI ZA HIGIENO. Okužbe in bakterije so prisotne povsod. Na avtobusu, delovni mizi ter celo na tipkovnicah ter zaslonih pametnih telefonov. Pogosto si umivaj roke in jih redno razkužuj z dezinfekcijskimi sredstvi (razkužilnimi robčki, geli, spreji).

Strokovnjaki sporočajo: Ljudje se vsakih 30 minut dotaknemo do 300 različnih površin, zato se je nevarnim virusom in bakterijam v vsakdanjiku skoraj nemogoče izogniti. Poskrbite za pravilno in redno umivanje rok, za katerega potrebujete le milo, toplo vodo in 20 sekund vašega časa.

Verjamem, da bomo to jesen in zimo premagale vse viruse in se izognile prehladom. Me znamo ostati zdrave! Ležanje v postelji s čajem in kupom tablet je preteklost, uživajmo in izkoristimo današnji dan. 

Izbrani izdelki za vas