»Če bi nas jetra bolela, bi takoj ukrepali. Tako pa ne storimo ničesar.«

»Če bi nas jetra bolela, bi takoj ukrepali. Tako pa ne storimo ničesar.«

5. sep. 2017

S Sensilab strokovnjakinjo, biokemičarko Stašo Matjaž, ki je snovala nova izdelka za zdravje jeter Hepafar forte in Hepafar fibers, smo se med drugim pogovarjali o tem, kako ta izdelka pripomoreta k zdravju jeter in zakaj je pravzaprav treba skrbeti za zdravje tega našega največjega notranjega organa. 

Kot pravi Staša, nas mora zares skrbeti, saj so bolezni jeter v porastu in tretji najpogostejši razlog za prezgodnjo smrt. Pa tudi če ne gre tako daleč, nam lahko zamaščena jetra precej zagrenijo življenje. Kar nas veseli, pa je, da lahko ob pravočasnem ukrepanju povsem regeneriramo jetra in si povrnemo dobro počutje.

Sensilab že ima izdelek za zdravje jeter – Hepafar, ki je med uporabniki zelo priljubljen. Kako to, da ste se odločili za nov izdelek?

Za nov izdelek smo se odločili, ker nenehen napredek tudi od nas zahteva napredne rešitve, izboljšane formule. Ker smo želeli ponuditi uporabnikom najboljše, kar je trenutno mogoče dobiti na trgu. Samozavestno lahko zatrdimo, da je trenutno najboljši izdelek na področju razstrupljanja in regeneracije jeter Hepafar forte. Boljšega ne boste našli. Preprosto zato, ker smo se trudili več mesecev, da bi poiskali najboljše sestavine z najboljšimi študijami in najboljšimi učinki. In smo jih našli – združene so v izdelku Hepafar forte.

Kaj najdemo v Hepafar forte in zakaj so te sestavine najboljše za zdravje naših jeter?

Hepafar forte vsebuje revolucionarno patentirano kombinacijo silibina iz pegastega badlja in fosfolipidov Ta po eni strani deluje preventivno, torej onemogoča vezavo strupov na jetrne celice in je močen antioksidant, ki preprečuje poškodbe jetrnih celic. Po drugi strani pa popravlja tudi škodo, saj spodbuja regeneracijo jetrnih celic in pospeši razstrupljanje. Dodali smo tudi ekstrakt črnega popra, ki do 30 % poveča absorpcijo.

Ohranili pa smo artičoko in vitamin E, ki še dodatno podprejo jetra.

Silibin v izdelku Hepafar forte naša jetra kar 10-krat bolje izkoristijo kot nevezan silibin iz pegastega badlja. Kako ste to dosegli?

Najprej bi povedala, da je pogosta težava z rastlinskimi izvlečki slab izkoristek v telesu. Zato se že dlje časa raziskuje možnosti, kako povečati biorazpoložljivost rastlinskih sestavin. Torej, kako jih lahko dostavimo telesu na tak način, da jih bo čim učinkoviteje izkoristilo, ne pa večji del izločilo. Velika novost na tem področju je tako imenovana molekula fitosom. Gre za revolucionarno patentirano kombinacijo silibina iz pegastega badlja in fosfolipidov, ki si jih lahko predstavljamo kot mikroskopsko oljno kapljico. To omogoči, da naša jetra pegasti badelj bolje izkoristijo in si s tem zagotovijo 10x močnejši učinek v primerjavi z drugimi izdelki.

Kako to, da fitosom oziroma fosfolipidi izboljšajo izkoristek pegastega badlja?

Preprosto zato, ker je glavna ovira za vstop učinkovine v jetrno celico njena membrana, torej zunanji ovoj. In ta kontrolirano dopušča ali onemogoča prehajanje snovi. Še posebno pa je »navdušena« nad snovmi, ki so ji po sestavi blizu in jih lahko takoj izkoristi. In če vemo, da je celična membrana sestavljena iz dveh slojev fosfolipidov, potem je jasno, da so fosfolipidi nekaj, kar bo z veseljem sprejela.

Treba je tudi vedeti, da se poškodbe celic običajno začnejo na celični membrani. Fosfolipidi imajo sposobnost neposredne vgradnje v celično membrano in jo lahko obnovijo. Hkrati pa dostavijo v celico ključno aktivno učinkovino – pegasti badelj.

Poleg kapsul Hepafar forte je novost tudi napitek Hepafar fibers? Kakšno vlogo pri zdravju jeter ima ta izdelek?

Kot sem pojasnila, Hepafar forte pomaga spraviti strupe ven iz jeter. To je super, ampak ni še dovolj. Vse te strupe moramo tudi čim prej spraviti ven iz telesa, sicer se bodo vrnili nazaj v jetra. In tega ne želimo. Pri dokončnem izločanju strupov iz telesa ima glavno vlogo redno odvajanje blata. In pri dobri prebavi imajo odločilno vlogo vodotopne vlaknine, ki vežejo nase strupe, obenem pa potiskajo vsebino črevesja naprej. Napitek Hepafar fibers z vodotopnimi vlakninami akacije, koncentratom limoninega soka ter ekstraktoma korenine cikorije in rožmarina tako zaokroži delovanje kapsul Hepafar forte. Poskrbi za to, da končajo strupi v WC-školjki.

Marsikomu se zdi vsa ta skrb okrog jeter odveč, zgolj marketinški konstrukt. Zakaj se motijo? Imate kakšne statistične podatke, priporočila strokovnjakov?

Mislim, da so na tem področju podatki zgovorni. So pa na žalost premalo poznani. Ljudje še vedno povezujejo težave z jetri z alkoholizmom in starostjo. To pa je daleč od resnice. Vse bolj v porastu je tako imenovana nealkoholna zamaščenost jeter. Kar 25 % Slovencev ima to bolezen in je vse bolj v porastu. Globalno se ocenjuje, da ima kar med 25 in 35 % populacije nealkoholno zamaščenost jeter, torej se jim v jetrih nalaga maščoba predvsem zaradi premalo gibanja in nezdrave prehrane.

In zakaj je pravzaprav zamaščenost jeter tak problem? Zakaj nas mora skrbeti?

Že zato, ker je bolezen. Tako kot je debelost bolezen. Sproža vnetne reakcije v telesu in poslabšuje zdravstveno stanje. Predvsem pa je prva stopnja na poti do odpovedi jeter. Zamaščenosti jeter lahko sledi pojav brazgotin na jetrih kar se konča z odpovedjo jeter. Pa tudi če ne pride tako daleč, zamaščenost jeter vodi v več zdravstvenih težav. Kar ne preseneča, če pomislimo, da je zaradi kopičenja maščobe ovirano normalno delovanje jeter. Jetra pa v telesu opravljajo prek 500 življenjsko pomembnih funkcij.

Težave z jetri so v porastu, vendar v povprečju ljudje niso v skrbeh za svoja jetra. Zakaj mislite, da je tako?

Na žalost so zamaščena jetra bolezen, ki ne povzroča bolečin. Če bi nas jetra bolela, bi takoj ukrepali, o tem ni dvoma. Ampak jetra ne bolijo, ker niso oživčena. Kaj storimo, če nas boli glava? Vzamemo protibolečinsko tableto. Kaj storimo, če imamo zamaščena jetra? Nič. Ker tega sploh ne vemo. 80 % ljudi z zamaščenimi jetri sploh ne ve, da ima to bolezen.

Zakaj pa strokovnjaki ne opozarjajo na nevarnost zamaščenih jeter?

Najbrž ker to mečemo v isti koš z debelostjo in sladkorno boleznijo, ki sta prav tako povezani z zamaščenimi jetri. Vendar tudi tu se dogajajo premiki. Britanski strokovnjaki so že pred tremi leti začeli opozarjati na pomen ciljanega ozaveščanja javnosti o tej problematiki.

V znameniti medicinski reviji The Lancet so zagnali pravi »vik in krik«: medtem ko smo v zadnjih 30 letih zajezili umrljivost zaradi kroničnih bolezni, kot so kap, srčna obolenja in različne oblike raka, se je umrljivost zaradi jetrnih bolezni od leta 1970 povečala za 400 %, opozarjajo. Jetrne bolezni so v Veliki Britaniji tretji najpogostejši vzrok za prezgodnjo smrt. In prav tako v Sloveniji, vsaj po dostopnih podatkih.

Glede na to, da so zamaščena jetra tako pogost pojav, kaj svetujete ljudem? Kaj lahko storijo za zdravje svojih jeter?

To, kar strokovnjaki opozarjajo ves čas, ne glede na kronično bolezen. Treba si je prizadevati za zdrav življenjski slog z uravnoteženo prehrano in rednim gibanjem. Kot najbolj varovalna se je pokazala na primer sredozemska prehrana. Pomembno pa je tudi, da se znamo sproščati, torej da znamo držati stres na vajetih. Saj veste, izogibajte se temu, da vam gre kaj prepogosto na jetra (smeh).

Vsem pa bi svetovala terapijo s Hepafar forte in Hepafar fibers. Kot bi poslali vaša jetra v toplice. Tako boste pomagali jetrom, da se bodo razstrupila, obnovila in okrepila. Seveda je to toliko bolj priporočljivo za ljudi z nezdravim življenjskim slogom.