Je vaše telo zakisano? Pomagajte si sami

Ste kronično utrujeni? Vam manjka energije, čutite nemir in ste depresivni? Ste nagnjeni k okužbam in čutite bolečino v mišicah? Imate prebavne težave ali težave z zaprtjem? Ponoči ne spite, čutite migreno in imate težavo s koncentracijo?

image

Vam manjka energije, čutite nemir in ste depresivni? Ste nagnjeni k okužbam in čutite bolečino v mišicah?

Vse to in še več so lahko znaki zakisanja telesa, ki nastaja s sproščanjem škodljivih prostih radikalov. Kako lahko sami preprečimo njihovo delovanje?


Naporna telesna dejavnost, stres ali bolezen pospešeno ustvarjajo nastanek škodljivih prostih radikalov zunaj celice telesa, ki povzročajo zakisanost telesa.
Znanstveniki so si edini v ugotovitvi, da lahko škodljivi prosti radikali zgubajo kožo, poškodujejo notranje organe, poškodujejo DNK in pospešijo staranje telesa. Naravna obramba je, da naš organizem preskrbimo z zadostnimi količinami

antioksidantov.
Prosti radikali so, poenostavljeno, nestabilni atomi. Verjetno najbolj znan radikal, s katerim se vsi zelo od blizu srečujemo vsak dan, je atom kisika. Izpostavljeni smo mu vsakič, ko vdihnemo. Atom kisika ima v svoji sredini jedro, okoli katerega po navidezni orbiti, kot sateliti okrog Zemlje, krožijo nepredstavljivo majhni elektroni. Vsak atom, ki ima v svoji zunanji orbiti osem elektronov, je stabilen. Atom kisika jih ima le šest, zato je precej nestabilen in vedno v iskanju še dveh elektronov, ki bi ga napravila stabilnega.

Atom kisika ukrade elektron iz molekule celice in jo poškoduje. Celica zaradi svojega manjkajočega elektrona oksidira, v njej pa nastane snov, ki povzroča kislo reakcijo. Kisla reakcija v celici ustvari vrenje, anorgansko kislino in strupe. Telo proste radikale tvori vsak dan, zato so del našega življenja, vendar nezaželeni. Prosti radikali se ustvarjajo in delujejo v celici telesa med dihanjem celice in spreminjanjem hranil v energijo. Oksidacija, ki nastane zaradi delovanja prostih radikalov pri glukozi, maščobah, beljakovinah in DNK molekulah v celici telesa je nujna, da se lahko opravi delo. Zunaj celice telesa pa se prosti radikali ustvarjajo in delujejo zaradi onesnaženega zraka, kajenja, alkohola, predelane hrane, stresa, napornih telesnih dejavnosti, bolezni telesa in drugih dejavnikov. Delovanje prostih radikalov zunaj celice lahko preprečimo z antioksidanti.


Osrednja naloga antioksidantov je, da preskrbijo proste radikale z elektroni, ki jim manjkajo. Prosti radikali se tako stabilizirajo in prenehajo s krajo in škodovanjem našim zdravim celicam. 
Antioksidante lahko dnevno užijemo z ustrezno hrano, vendar je zaužitje le teh prenizko, predvsem v času stresnih situacij, v času športne aktivnosti ali bolezenskemu stanju.


Zelo primerna rešitev v boju z zakisanostjo telesa so prehranska dopolnila, ki vsebujejo antioksidante. Po mnenju znanstvenikov ima največjo do zdaj odkrito antioksidativno moč naravni astaksantin, ki ga v naravi v večjih količinah najdemo v algah.
Klinično dokazano ima najmočnejše delovanje v borbi s prostimi radikali, ker je:

  • 17,9-krat močnejši kot pycnogenol

  • 14,3-krat močnejši kot vitamin E

  • 53,7 krat močnejši kot beta karoten

  • 64,9 krat močnejši kot vitamin C

Izbrani izdelki za vas