Ste na beljakovinski dieti? Previdno, morda škodujete svojim jetrom!

Veste, da pri večini odraslih jetra delajo zgolj s polovično močjo? Vzrok je v zamaščenosti jeter, rezultat našega jedilnika, gibanja in drugih škodljivih snovi. So tudi vaša jetra potrebna razstrupljanja? 

image

Jetra slovijo kot temeljni razstrupljevalni organ. Če je zamaščen ta organ, potem v nas zastajajo strupi. A dobra plat je, da so jetra tudi (edini) organ, ki se lahko regenirira. Zdrava jetra potrebujemo, saj vsak dan opravijo kar 320 tisoč milijard kemičnih reakcij. Zdrava jetra pomenijo naše zdravje.

Njihova naloga je, da vse škodljive snovi, ki jih vnesemo v telo, izločijo iz organizma. Zato moramo poskrbeti, da je njihovo delovanje brezhibno.

Tokrat se bomo osredotočili na hrano, saj z njo pomembno vplivamo na delovanje tega organa. Sicer pa hrana ni edini dejavnik, ki vpliva na zamaščenost jeter - vpliva tudi premajhna telesna aktivnost, izpostavljenost cigaretnemu dimu in onesnaženost zraja ter pretirana uporaba zdravil.

     1. Jeste dovolj vlaknin?

Če je naša prehrana osiromašena z vlakninami, bodo jetra eden od prvih organov, ki bodo trpela. Netopne vlaknine, ki jih zaužijemo s sadjem in zelenjavo, upočasnijo absorpcijo sladkorjev iz črevesja v krvi. Dajejo pa nam tudi občutek sitosti.

     2. Dajete poudarek beljakovinam?

Jetra obremenjujemo tudi s prevelikim vnosom beljakovin – spremeniti jih morajo v bolj enostavne snovi, nato pa še v trigliceride in skladiščiti kot maščobe. Če imamo pretiran vnos beljakovin v naše telo, se to lahko pokaže tudi v preobremenjenosti in motenem delovanju jeter.

     3. Sladkosnedi, pozor!

Ne le sladkosnedi tudi ljubitelji mastne hrane, pozor: vaša najljubša hrana otežuje normalno delovanje jeter, zato poskusite svoje sladke in mastne skušnjave postaviti v kot oziroma zmanjšajte njihov vnos.

Dnevno zaužijte največ 30 odstotkov maščob, na svoj jedilnik pa vnesite več ogljikovih hidratov, kot so testenine, krompir, zelenjava in sadje.

     4. Zmanjšajte vnos alkohola

Alkohol je pravi napadalec jeter – kriv je za vsako drugo poškodbo jeter. Alkohol namreč povzroča vnetje jeternega tkiva in s tem nezmožnost filtriranja krvi in nalaganje prevelike maščobe v jetrih. To privede do ciroze jeter, stanja, ko se jetra ne morejo več regenerirati.

Alkoholni odmor, v kolikor niste odvisni od alkohola, jim bo pomagal, da začnejo normalno delovati.

Še zlasti se izogibajte tistim alkoholnim pijačam, ki imajo visok odstotek alkohola.

Preverite, ali so vaša jetra zamaščena

Simptomi za zamaščena jetra se kažejo v različnih stopnjah. Sprva se pojavi utrujenost, rahla bolečina na desni strani tik pod rebri, opazimo lahko tudi napihnjen trebuh, ki se ga ne moremo znebiti niti z rednimi dietami. Jetra, ki so preobremenjena, lahko povzročijo tudi visok krvni tlak ali holesterol. Naše stanje se lahko še poslabša, pojavi se lahko srbeča koža, slabost, driska, bruhanje, bolečina v vratu ali hrbtu, modrice po telesu, rumene beločnice in celo porumenelost kože.

Imamo rešitev:

ALL IN A DAY Pegasti badelj: 100% naravne kapsule, ki vsebujejo naravni ekstrakt pegastega badlja z 80% silimarina. Ta popolnoma zaščiti jetrne celice pred strupi, ki jih vsakodnevno vnašamo v telo.