Jetra so organ, ki mu posvečamo premalo pozornosti

Jetra so naš drugi največji organ v telesu in so neizmernega pomena za naše zdravje. Skorajda vsako hranilo, ki vstopi v naše telo, mora skozi jetra in šele nato se lahko preoblikuje v drugo biokemijsko obliko. So največja prebavna žleza v človeškem telesu in kot majhen laboratorij opravljajo številne naloge, nujno potrebne za življenje. Pomembna so za presnovo, sprejemanje in predelovanje beljakovin, tvorijo pa tudi žolčne barvine iz krvnega rdečila.

image

Kaj pravzaprav škodi jetrom?

Jetra so del prebavil, zato nanje vpliva vse, kar pojemo ali popijemo. Največjo težavo predstavlja »moderen način prehranjevanja«, tj.  nepravilna prehrana, kot so premastna hrana, hitra in industrijsko predelana hrana in pogreta hrana, ter prekomerno uživanje alkohola. 

Kaj lahko storite za vaša jetra v poletnih mesecih?

1. Uživajte rahlo kuhano hrano
Izogibajte se cvrtju in pečenju in hrano kuhajte manj časa. Tako kuhana hrana bo, poleg tega, da bo pripomogla k ohranjanju normalne telesne temperature, poskrbela tudi za to, da bodo živila ohranila hranilne snovi, ki so zelo pomembne za ohranjanje zdravih jeter.

2. Težko hrano nadomestite z hladnimi, osvežujočimi jedmi
Težke obroke (kot so meso, jajca, mastna hrana), ki prispevajo h kopičenju toplote v telesu, rajši nadomestite z več manjšimi obroki, ki bodo spodbudila normalno delovanje jeter. V čim večji meri uživajte hladna živila, kot so solate, sadje (predvsem lubenice, limone in limete), kumare in tofu.

3. Omejite vnos soli
Po najnovejših priporočilih svetovne zdravstvene organizacije je priporočen dnevni vnos soli 5 gramov (ena čajna žlička). V primeru, da je vaš dnevni vnos večji, zmanjšajte količino soli v prehrani in se izogibajte težko procesirani hrani.

4. Poskrbite za zadostno hidracijo telesa
Med poletnimi meseci popijte vsaj 3 litre vode na dan in se tako izognite dehidraciji telesa. Če želite jetra občasno očistiti toksinov, zaužijte korenčkov sok ali sok rdeče pese. Zjutraj pa si privoščite kozarec tople vode s sveže stisnjeno limono.

5. V svojo prehrano vključite naravne nevtralizatorje strupov
Živila, kot so tofu, proso, fižol, blitva, repa in fige bodo poskrbeli, da se bodo strupi izločili iz jeter.

6. Omejite vnos alkohola
V poletnih mesecih je priložnosti za uživanje alkohola več, zato je še posebej pomembno, da jih omejimo in v telo ne vnesemo preveč alkohola. Posledica dolgotrajnega prekomernega uživanja alkohola se v jetrih izrazi z zamaščenostjo jeter, alkoholnim hepatitisom ali z jetrno cirozo.

7. Ne pozabite na učinkovite dodatke k prehrani
Najbolj poznani in prodajani dodatek na trgu za razstrupljanje jeter in regeneracijo jetrnih celic je Hepafar, ki v obliki kapsul poskrbi za neprekinjeno vzdrževanje optimalnega delovanja jeter. Vsebuje kombinacijo naravnih fosfolipidov iz sojinega lecitina, ekstrakt artičoke, ki podpira dobro delovanje jeter in vitamin E, ki ima vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom.