Joga za moč in gibčnost #2

Tokrat vam predstavljamo drugo serijo jogijskih položajev oziroma asan, ki bodo pripomogle h gibčnosti vaših sklepov in utrditvi mišic. S tovrstno vadbo pa ne boste poskrbeli le za telesno moč in gibčnost. Če boste vadili redno, boste prepoznali pozitivne učinke tudi na duševni oziroma duhovni ravni.

image

Položaj trikotnika (Trikonasana)

Postavite se na vse štiri: kolena in boki so vzporedno, dlani in ramena tudi. Dvignite zadnjico v zrak in stegnite komolce. Roke so na tleh, kolena rahlo pokrčena.

Pomaknite levo nogo za približno en meter naprej. Levo roko postavite zraven pete, vzravnajte hrbet. Nato stegnite levo nogo in trupa ne premikajte. Počasi obračajte trup navzgorin dvignite desno roko. Roka naj stoji navpično, vaš pogled je usmerjen vanjo.

Stegnite vrat in sprostite vratne mišice. Ostanite v položaju 10 vdihov in izdihov, nato se počasi po isti poti vrnite v osnovni položaj, na vse štiri. Ponovite vajo še na drugi strani.

Polmesec (Ardha Chandrasana)

Začnite v položaju trikotnika, ki smo ga opisali zgoraj. Leva noga naj počiva ob boku. Desno koleno rahlo upognite in se nagnite naprej. Desno roko pomaknite par centimetrov pred prste na nogi. Izdihnite in z desno peto in dlanjo pritisnite ob tla. Dvignite levo nogo in jo stegnite, tako da bo s hrbtenico tvorila ravno linijo, vzporedno s tlemi. Dvignite levo roko in težo prenesite na desno nogo. Če je to le mogoče, se ne dotikajte tal s celo desnoroko, ampak le s konicami prstov.Obrnite pogled navzgor proti prstom leve roke. Ostanite v temu položaju nekaj sekund in ponovite na drugi strani.

Kolo (Chakrasana)

Lezite na hrbet in pokrčite kolena. Stopala približajte čim bliže k zadnjici. Z dlanmi objemite gležnje. Dvignite zadnjico in izbočite prsi in boke. Stopala, glava in ramena ostajajo na tleh. Ostanite v tem položaju nekaj mirnih vdihov in se vrnite v začetni položaj. Asano ponovite še petkrat.Ko vam bo ta postala udobna, jo lahko nadgradite. Ko dvignete zadnjico, boke in prsi, spustite prijem gležnjev, dlani položite na tla za ramena s prsti obrnjenimi proti ramenom. Zatilje in ramena se dotikajo tal. Stopala in kolena so enako razmaknjena. Odrivajte se z rokami ni stopali ter se počasi dvigajte s tal. Najprej dvignite boke nato prsi. Vrat usločite nazaj, teme položite na tla. Vdihnite in zravnajte komolce. Boke in prsi dvignite visoko navzgor in glavo pustite viseti med rokami. Ostanite v tem položaju približno 10 sekund.

Položaj polnega čolna (Paripurna Navasana)

Sedite na tla oziroma blazino. Iztegnite roke predse in noge navzgor. Z rokami se primite za zadnjo stran kolen. Če se težko dvignete, se oprite na dlani. Zgornji del telesa nagnite nazaj, tako da hrbet tvori ravno linijo. Vso težo pa nosi spodnji del hrbta. Zelo pomembno je, da poravnate hrbet v ravno linijo. Roke na koncu postavite ob telo vzporedno s tlemi. Poskusite sproščeno dihati in ostati v položaju čim dlje.

Izbrani izdelki za vas