Joga za zdrava jetra

Joga je odlična vadba, ki koristi pri različnih zdravstvenih težavah oziroma boleznih. Hkrati pa pomaga pri doseganju boljšega počutja in duševnega ravnovesja. Natančneje, usklajuje nepogrešljivo vez med telesom in duhom. Tokrat smo za vas izbrali nekaj asan oziroma jogijskih položajev, ki blagodejno vplivajo na jetra in hkrati tudi na prebavni sistem. Preverite in se preizkusite v sledečih položajih:

image

Položaj mačke (Marjaryasana)

Postavite se na vse štiri, to je v položaj mize. Roke so na tleh in vzporedne z rameni, noge pa pokrčene in vzporedne z boki. Pogled je usmerjen v tla. Z vzdihom usločite hrbtenico in jo dvignite oziroma usmerite navzgor proti stropu. Ramen in kolen ne premikajte, glavo usmerite proti tlom. Pretegujte in dvigujte usločeno hrbtenico kot to počnejo mačke. Z vzdihom se vrnite nazaj v položaj mize.

Vajo ponovite najmanj petkrat in opazujte, kaj se dogaja v vašem telesu.

Položaj kobre (Bhujangasana)

Lezite na trebuh in iztegnite noge in hrbet. Dlani postavite pod ramena in komolce položite tik ob telo. Bodite pozorni, da bodo noge iztegnjene tako, da bodo podplati obrnjeni navzgor. Ob vdihu vzravnajte roke tako, da hkrati vzdigujete zgornji del trupa. Dvignite se le do višine, ko sramne kosti, medenica in noge ostanejo trdno na tleh. Lopatice nežno povlecite skupaj, prsni koš nežno nagnite naprej in upognite hrbet rahlo nazaj.

V položaju ostanite 15 do 30 sekund in nežno, počasi dihajte. Nato počasi sprostite hrbet in z izdihom lezite nazaj z glavo navzdol.

hSedeči zasuk (Arda Matsjendrasana)

Sedite zravnano, pokrčite levo nogo, desno iztegnite. Pokrčeno nogo pokrižajte čez iztegnjeno. Poskrbite za to, da bo stopalo trdno na tleh in mišice iztegnjene noge napete. Ko vdihnete, hrbtenico še bolj vzravnajte daleč navzgor. Ob izdihu pa se počasi zasukajte v levo stran. Levo roko položite na tla. Tako bo nudila nežno oporo hrbtenici. S sprednjo podlaktjo pa nežno pritiskate na zunanjo stran sprednjega kolena. Z vsakim vdihom hrbtenico poravnajte, kot bi rasli navzgor proti nebu. In z vsakim izdihom nežno povečajte zasuk. Naredite pet vdihov in izdihov. Vajo ponovite na drugi strani.

Stoječi predklon v širokem razkoraku (Prasarita Padottanasana)

Postavite se v širok razkorak in palce zasukajte čisto narahlo navznoter. Ob izdihu se sklonite naprej, tako da je vaš trup vzporeden s tlemi. Dlani položite na tla. Poskrbite, da bodo vzporedne z rameni. Ob vdihu raztegnite hrbtenico daleč naprej. Z izdihom se sklonite naprej proti tlom in ob tem izhajajte iz kolkov , da ne obremenjujete hrbtenice. Vrh glave vlecite proti tlom, zadnjico pa dvigujte navzgor. Če zmorete, glavo položite na tla. V položaju ostanite 30 sekund do ene minute, nato se previdno in počasi dvignite iz kolkov.

Izbrani izdelki za vas