Vsak četrti Slovenec ima zamaščena jetra – ste tudi vi del te šokantne statistike?

Jetra so eden najpomembnejših organov v našem telesu. Kljub temu da skrbijo za nešteto življenjsko pomembnih funkcij, je zaskrbljujoče, da ima že vsak četrti Slovenec zamaščena jetra, pa se tega sploh ne zaveda!

V spodnjem članku si lahko preberete, kaj zamaščena jetra sploh so in kaj storiti v primeru, da je ta težava doletela tudi vas. Pogovarjali smo se tudi z nekdanjim asom slovenskega smučanja Juretom Koširjem, ki nam je zaupal, kako sam poskrbi za optimalno delovanje svojih jeter.

Jure Košir

Jetra in njihova vloga v telesu

Jetra so naš največji notranji organ, ki se nahaja v zgornjem desnem predelu trebušne votline in svoje naloge neutrudno opravlja 24 ur na dan. Nekatere izmed najpomembnejših funkcij (teh je kar več kot 500) so:

  • presnova ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin,
  • razstrupljanje telesa,
  • proizvodnja žolča, ki je ključen pri prebavi,
  • proizvodnja in shranjevanje energije,
  • uravnavanje hormonov.

Nezdrave navade vodijo v zamaščenost jeter

O zamaščenih jetrih govorimo, ko se v njih začne nabirati preveliko število maščobnih celic. Določena količina maščobe v jetrih je seveda povsem normalna, ko pa nivo maščobe preseže 5 % oziroma 10 %, jetra ne morejo več delovati pravilno in uspešno opravljati svojih nalog.

Da bi tej težavi prišli do dna, moramo najprej podrobneje spoznati dejavnike tveganja, ki vplivajo na zdravje jeter. Čeprav je v preteklosti veljalo, da so bolezni jeter povezane le s pretiranim uživanjem alkohola, danes vemo, da temu ni tako. Alkohol seveda ostaja eden izmed glavnih krivcev, vendar pa lahko bolezen zamaščenih jeter prizadene tudi ljudi, ki alkohola sploh ne pijejo.

Raziskave so pokazale, da so eden izmed glavnih sovražnikov jeter nezdrava in predelana živila, prav tako je razvoj zamaščenosti povezan tudi s sladkorno boleznijo tipa 2, prekomerno telesno težo, pomanjkanjem gibanja in celo vrsto okoljskih onesnaževalcev, kot so na primer kemikalije, ki se nahajajo v kozmetiki in čistilih.

Dobra novica je, da lahko zamaščenost jeter nadzorujemo, če dovolj zgodaj prepoznamo opozorilne znake.

Kaj pa simptomi?

Glede na šokantne številke, ki kažejo, da ima kar četrtina prebivalstva zamaščena jetra, bi si seveda simptome želeli prepoznati pravočasno. Žal to ni tako enostavno. Zamaščenost jeter je bolezen, ki se razvija potiho in svojega prihoda ne obeša na veliki zvon. Ker v jetrih le redko čutimo bolečino, moramo biti še toliko bolj pozorni na simptome, ki nam pokažejo, da s tem organom ni vse v najlepšem redu. Naj vam zazvoni alarm, če opazite enega ali več od spodnjih znakov:

  • občutek utrujenosti in nenehne izčrpanosti,
  • pridobivanje telesne teže, zlasti v predelu trebuha,
  • težave pri hujšanju,
  • počasno prebavo,
  • težave s kožo.

Že na prvi pogled nam postane jasno, da zgornji simptomi ne opisujejo izključno težav z jetri – prav nasprotno, simptomi so tako splošni, da bi jih lahko pripisali tudi celi vrsti drugih bolezni.

Prav zato je pomembno, da ukrepamo preventivno in pravočasno poskrbimo za krepitev in razstrupitev svojih jeter ter se tako na široko izognemo tveganju za nastanek zamaščenih jeter.

Kaj lahko storimo sami?

Poleg ostalih manjših sprememb, ki vključujejo bolj zdravo in raznoliko prehrano, manj alkohola in dovolj gibanja, lahko za svoja jetra na enostaven način poskrbimo tudi s prehranskim dopolnilom Hepafar forte PREMIUM.

Ta inovativen izdelek vsebuje izvleček pegastega badlja, ki je ena najbolj raziskanih rastlin za zdravje jeter in ta organ ščiti ter spodbuja njegovo regeneracijo. Poleg tega pa je formula obogatena še s celo vrsto aktivnih sestavin, kot so artičoka, regrat in ingver, ki podpirajo razstrupljanje in prebavo ter prispevajo k normalnemu delovanju jeter.

Kdaj je pravi čas, da posežemo po kapsulah Hepafar forte PREMIUM?

Ta izdelek je fantastična izbira za vse odrasle z nezdravim življenjskim slogom, ki bi radi spodbuditi razstrupljanje in regeneracijo jeter. Hepafar odlično deluje tudi kot preventivna zaščita v prazničnih obdobjih ter med sezono piknikov in počitnic, ko vemo, da se bomo pogostili z večjimi količinami dobre hrane in pijače, ki bodo še dodatno obremenile naša jetra.

Tudi Jure Košir, nekdanji vrhunski smučar, danes podjetnik in rekreativni športnik, je eden izmed zadovoljnih uporabnikov izdelka Hepafar forte PREMIUM. Zaupal nam je, zakaj se je odločil za Hepafar in kakšne spremembe je opazil ob uporabi.

Zakaj si se odločil za uporabo naših izdelkov oziroma kako si prišel v stik z njimi? Kaj te je prepričalo, da jih preizkusiš?

V začetku letošnjega leta sem se odločil za čistilno akcijo – svojega telesa! Večkrat sem se namreč srečeval s pomanjkanjem energije, slabim spancem, občasno tudi napihnjenostjo in na splošno slabim počutjem. Ko sem pričel s čiščenjem telesa, sem postal zelo pazljiv pri prehrani, veliko sem treniral, poskrbel za dovolj spanca, popolnoma sem eliminiral tudi alkohol. Od zadovoljnega uporabnika, mojega prijatelja, sem dobil informacijo, da mi lahko pri detoksu telesa dodatno pomagata Hepafar forte in Hepafar fibers. 45 dni sem bil zelo natančen pri izvajanju sprememb in učinek je bil resnično izjemen!

Kdaj si začel opažati prve spremembe? Kaj se je izboljšalo?

Kot sem že omenil, izboljšalo se je splošno počutje – imam predvsem več energije, urejeno prebavo, napihnjenost je izginila. Vse skupaj je doprineslo k večjemu zanosu in dobri volji.

Komu bi izdelek priporočal? Zakaj?

Sam sem preizkusil že kar nekaj metod (tudi postenje). Vsekakor priporočam uporabo Hepafarja v kombinaciji z gibanjem in zdravo prehrano.

Pri Sensilabu smo za bralce naših novic pripravili ekskluzivno ponudbo! Hepafar forte PREMIUM 2+2 GRATIS z brezplačno dostavo je lahko vaš že za 35,99 €. Izkoristite izjemno priložnost in poskrbite za zdravje svojih jeter še danes. Naročite Hepafar forte PREMIUM tukaj.

Viri:

Mitra S, De A, Chowdhury A. Epidemiology of non-alcoholic and alcoholic fatty liver diseases. Transl Gastroenterol Hepatol. 2020 Apr 5;5:16. doi: 10.21037/tgh.2019.09.08. PMID: 32258520; PMCID: PMC7063528.

Fatty liver disease: Risk factors, symptoms, types & prevention. Cleveland Clinic. (n.d.). Retrieved April 5, 2023, from https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15831-fatty-liver-disease

Izbrani izdelki za vas

CELOSTNA REŠITEV
-54%
Akcijska cena 32,99 € Redna cena 71,99 €
Ogled izdelka
40-DNEVNI PROGRAM
-62%
Akcijska cena 25,99 € Redna cena 67,96 €
Ogled izdelka