Jutranja joga za vsakogar

Običajno poležavaš v postelji, dokler se ti že totalno ne mudi? Poskusi z jutranjo jogo. Zbudila te bo, poleg tega pa umirila. Čez dan boš čutila manj stresa, več zadovoljstva, telo pa bo umirjeno, in sproščeno.

image

Za vadbo potrebuješ udobna oblačila in jogijsko blazino. Ostalih pripomočkov ne potrebuješ.

Začni z meditacijo

Da umiriš misli, začni z desetminutno meditacijo. Usedi se na tla, prekrižaj noge in se udobno namesti. Sedi pokonci, roki pa skleni pred ključnico ali jih položi na kolena.

image

Zapri oči in štej od 10 proti 1. Umirjeno dihaj in se osredotočaj le na številke. Ko prišteješ do ena, se umiri in se skoncentriraj tako, kot bi v miže nepremično gledala v eno samo točko.

Če slišiš hrup, ga sprejmi, a ne posvečaj preveč pozornosti. Če te kaj boli ali moti, to sprejmi, a ne posvečaj preveč pozornosti. Tu si. Zdaj si. Umirjena ... in svobodna.

Ko boš popolnoma sproščena, lahko začneš z jogo.

Mačka / krava

Postavi se na vse štiri in preveri, ali imaš ramena nad dlanmi in boke nad koleni. Nato začni z izvajanjem asane Mačka / krava.

image

Vdihni in hrbet usloči, glavo pa iztegni in poglej gor.

image

Nato izdihni in izboči hrbet, kolikor se le da. Glavo zavihaj notri in poglej k stegnom.

image

Raztegnjeni kužek

Ostani na kolenih in rokah, kot bi oponašala mizico. Nato se z rokami začni pomikati naprej, boki pa naj ostanejo nad koleni. S to asano boš dobro pretegnila hrbet, ramena in prsni koš. Sprošča in pomirja.

image

Strešica

Vrni se nazaj v položaj mizice. Nato se dvigni tako, da bodo stopala in roke ostale na tleh, tvoje telo pa bo oblikovalo strešico. Roke naj bodo iztegnjene, prsti razširjeni.

Če se ne moreš s petami dotakniti tal, nič hudega. Le potiskaj pete proti tlom, boke pa proti stropu. Glava naj sproščeno visi.

Ne sekiraj se, če je ta asana sprva neudobna. Sčasoma bo postala zelo preprosta. V asani vztrajaj vsaj 3 vdihe in izdihe.

Ta položaj učinkovito pretegne telo in spodbuja moč zgornjega dela telesa. Strešica je tudi priročen položaj, kadar se med vadbo močno utrudiš in želiš malce počitka.

 image

Stoječi priklon naprej

Z rokami se sprehodite do nog in iztegnite hrbet. Prsi približajte stegnom, kolikor gre. Lahko si pomagate z rokami.

Ta asana razteguje zadnjo stran stegen in celoten hrbet. Odpravlja napetost v spodnjem delu hrbta in pomirja.

image

Pozdrav soncu A (3-5x)

Dvignite se in stojte umirjeno. Nato 3x do 5x ponovite pozdrav soncu. Izmenjuj levo in desno nogo.

Položaj trupla (5 min)

Ulezi se na tla in se popolnoma sprosti. Roke odmakni od telesa, dlani naj gledajo gor. Umirjeno dihaj.

 image

Z mislimi se dotakni vsakega delčka svojega telesa in ga sprosti. Začni s prsti na nogah, gležnji, koleni, stegni, medenico, boki, križem, … Sprosti čisto vsak del telesa, tudi mišice okrog oči, ust, vrat, prsni koš in trebuh …

Umirjeno dihaj ob opazuj, kako se ti je umirilo telo. Kako je sproščeno.

Zdaj se pretegni, kot bi se pravkar zbudila. Počasi se udobno usedi in odpri oči.

 

Dobro jutro! Tvoj dan se je začel. Želim ti čim lepšega ;)

Anja

Izbrani izdelki za vas