Jutranja meditacija – zakaj pa ne!

Ne glede na to, kako zdravo skušamo živeti, večina od nas še vedno težko vstane. Odvisnost od jutranje kave ali zelenega čaja je pogosta tudi med privrženci zdravja. Nekateri se prebujajo z zelenjavnimi smoothieji, drugi s telovadbo. Če pa ste tip človeka, ki mu jutranja vadba ali zajtrk res ne dišita, poskusite vsaj z jutranjo meditacijo. Ogromno boste profitirali!

image

Četudi je z meditacijo težko začeti, nas pošteno nagradi, ko izvežbamo svoje misli.

Nekaj nasvetov za meditacijo, če ste začetniki:

  • Večini začetnikov pomaga, da se sprva ne osredotočajo na »praznost« misli, ampak na njihovo polnost. V tem primeru polovico svoje meditacije namenite opazovanju svojih misli, občutkov v telesu in zvokov, ki jih slišite v okolici. Ne iščite misli, občutkov ali zvokov. Le spremljajte, kaj vse polni vašo glavo.
  • Malo po malo. Ko boste lahko polovico svoje meditacije umirjeno spremljali vse svoje misli, občutke in zvoke, skušajte ta čas minimalno skrajševati. Če ne gre minuto za minuto pa poskusite z 10 sekundami.
  • Dihajte. Umirjeno dihanje je vitalni del meditacije. Večini začetnikov pomaga, da se osredotoči na svoj dih, na občutek hladnega zraka na robu nosnic. Sprva spremljajte svoje dihanje – od vstopa skozi nosnice, do gibanja po telesu in nazadnje izdiha, nato se dihanju v celoti prepustite. Uživajte v praznini misli.
  • Ne silite misli v umirjenost in »zen«. Če odtavajo, jih pripeljite nazaj. Spet začnite spremljati svojo sapo, brez stresa in prisile. Sčasoma bodo vaše misli bolj umirjene in manjkrat boste morali »pripeljati« misli nazaj v fokus.
  • Meditacija naj ima svoj čas in prostor. Če živimo sami, meditirati ni težko. Le sesti moramo v udoben položaj in ugasniti vse motnje, kot sta radio in televizija. Če je vaša hiša zjutraj polna družinskih članov in vas moti hrup, razmislite o posebni sobi, kamor se lahko umaknete, ali pa na spletu poiščite spletni radio z meditativno glasbo, ki jo lahko poslušate preko slušalk.

Zakaj meditirati

Izboljšajte svoje počutje

Meditacija spodbuja serotonin, hormon sreče. Če ste pogosto nejevoljni, imate stresno službo ali pa se borite z depresijo, vam lahko meditacija močno pomaga pri premagovanju temnih misli. Poleg tega spodbuja tvorbo endorfinov prav tako kot telovadba. Če niste za jutranjo rekreacijo, bo meditacija ravno tako pripomogla k odličnem počutju kot jutranji tek.

Izboljšuje koncentracijo

V dandanašnjem svetu, ko hitimo od jutra do večera, si le redkokdaj vzamemo čas zase. Hkrati poslušamo več ljudi, delamo več stvari, spremljamo več naprav … Naši možgani so sposobni vedno manj fokusa in dolgotrajne zbranosti. Jutranja meditacija nas uči osredotočenosti in predanosti posamezni stvari. Boljša koncentracija porodi večjo produktivnost in uspešnost pri dejavnostih.

10 minut na dan za zdravo srce in ožilje

Meditacija – četudi le 10-minutna – dokazano uravnava krvni pritisk, upočasnjuje bitje srca, poleg tega pa tudi uravnava kortizol, ki je največji sovražnik našega krvožilnega sistema. Meditacija bo poleg tega celotno telo nahranila s svežim kisikom in tako osvežila celoten sistem.

Izbrani izdelki za vas