Jutranja vadba: Pozdrav soncu

Pozdrav soncu je klasična jogijska vaja. To obredno vajo sestavlja 12 položajev telesa, ki tekoče prehajajo drug v drugega in tvorijo harmoničen niz gibov.

image

Z jutranjo vadbo boste zbudili svoje telo, pospešili svoj srčni utrip in presnovo. Umirili se boste in dobili dovolj energije za pozitiven začetek dneva.

Raztegovanje in iztegovanje mišic pospešuje sproščanje in povečuje prožnost. Z izvajanjem vaje masiramo notranje organe, poživimo krvni obtok, pridobimo novo moč, prožnost in svežino.

Kako izvajati Pozdrav soncu

Izhodiščni položaji se znova ponovijo v obratnem zaporedju:

1. Stojimo vzravnano. Stopala postavimo v širino kolkov, kolena so rahlo upognjena. Težo enakomerno razporedimo na obe nogi. Dlani sklenemo v višino prsi kot bi želeli moliti. V tem položaju izdihnemo in zberemo moč.

2. Vdihnemo in pri tem stegnemo roke nad glavo. Pretegnemo se iz pesti navzgor in se rahlo nagnemo nazaj. Ramena ostajajo sproščena, napete mišice trebušne stene zavarujejo ledveni del hrbta.

3. Z izdihom upognemo kolena, zgornji del telesa pa nagnemo naprej. Pustimo, da trup in roke padejo navzdol, dlani položimo ob stopala. Zdaj iztegnemo kolena (kolikor je mogoče).

4. Vdihnemo in hkrati iztegnemo desno nogo nazaj. Za začetek se lahko s kolenom dotikamo tal, pozneje pa ga zravnamo. Istočasno upognemo levo koleno. Zravnamo trup in pogledamo navzgor.

5. Zadržimo dih. Iztegnemo še levo nogo in dvignemo zadnjico visoko gor. Telo naj tvori obliko črke »A«.

6. Med izdihom spustimo kolena in obraz do tal. Trebuh in medenica pa ostaneta rahlo privzdignjena.

7. Vdihnemo, medtem iztegnemo roke in dvigujemo zgornji del telesa ter pogledamo navzgor.

8. Roke in noge držimo plosko na tleh. Izdihnemo. in medtem dvigujemo zadnjico gor in nazaj, zopet v položaj črke »A«. Pete in glavo potisnemo proti tlom.

9. Vdihnemo in potisnemo levo nogo naprej. Desna noga ostane iztegnjena, koleno je iztegnjeno ali počiva na tleh.

10. Med izdihom dvigujemo zadnjico in postavljamo desno nogo poleg leve. Trup nagnemo naprej in pustimo da z glavo visita navzdol.

11. Z vdihom se počasi zravnamo, iztegnemo roke navzgor in se rahlo nagnemo nazaj. Ramena ostajajo sproščena, napete mišice trebušne stene zavarujejo ledveni del hrbta.

12. Ob izdihu se vrnemo v prvotni položaj. Vajo še 1 – krat ponovimo.

Izbrani izdelki za vas