Kaj izbrati za osvežitev: vroč čaj ali mrzel napitek?

Temperatura se iz dneva v dan vztrajno zvišuje, zato nenehno posegamo po različnih osvežujočih živilih in napitkih. Večina je še vedno mnenja, da je najboljša osvežitev v teh dneh prav ledeno mrzel napitek. Pa je res?

image

V vročih poletnih mesecih moramo uživati veliko tekočine, saj naše telo zaradi visokih temperatur izgublja veliko vode, kar lahko privede do dehidracije, glavobola, utrujenosti ali težav s kožo. In medtem ko eni prisegajo na ledeno hladne napitke, drugi trdijo, da jih najbolj odžejajo topli čaji. Kaj torej izbrati?

Ohladi nas lahko tudi pitje vročega oz. toplega čaja

Prebivalci arabskih držav vroč čaj pogosto uporabljajo za to, da se njihovo telo ohladi, poleg tega naj bi vroč čaj dobro odžejal. Gre za to, da s pitjem vročega čaja v našem telesu sprožimo potenje. Več potenja pa pomeni tudi hitrejše hlajenje telesa.

Dejansko ob pitju vročega čaja občutimo tudi večjo vročino, ki vpliva na aktiviranje znojenja, telesna temperatura pa se posledično znižuje.

Ledeno mrzle pijače škodujejo našemu zdravju

Nasprotje vročemu čaju so mrzli napitki, ki pa so ob vnosu v pregreto telo pravi šok za organizem, saj je temperaturna razlika prevelika. Ledeno mrzla pijača nas za trenutek res ohladi, a le našo sluznico in želodec, na kar telo hitro reagira tako, da se trudi ohlajene organe znova segreti – z novo proizvodnjo toplote.

Ledeno mrzle pijače pa so tudi krivec za vse pogostejše poletne prehlade in bolečine v grlu. Če že ne moremo drugače, je priporočljivo, da hladno pijačo pijemo počasi, po požirkih.

Srednja izbira je vedno najboljša

Kaj je bolj zdravo oz. bolj primerno, je seveda stvar vsakega posameznika in njegovega okusa. Vsekakor pa je v vročih dneh priporočljivo piti napitke sobne temperature, saj so slednji organizmu veliko bolj prijetni, poleg tega pa so pri odžejanju tudi veliko bolj učinkoviti. Vsekakor je vredno poizkusiti, ali vroč čaj vaše telo učinkovito ohladi, če pa vam ta metoda nikakor ne diši, pazite, da hladni napitki ne bodo preveč mrzli.

Recept: Kremna limonada s Camu Camu

Camu Camu je najbogatejši vir vitamina C, ki ima vlogo pri delovanju imunskega sistema, zaščiti celic pred osksidativnim stresom, nastajanju kolagena, za normalno delovanje žil, kosti, hrustanca, dlesni kože in zob.

V poletnih dneh, ko je naša koža dodatno obremenjena zaradi vročine, vetra in močnega sonca, je izdatno uživanje tega vitamina še posebej priporočljiva. Preveč vitamina C sploh ne moremo zaužiti, saj presežke preprosto izložimo.

Vsak dan si lahko za zajtrk pripravimo odlično kremno limonado, obogateno s superhrano Healthie BIO Camu Camu.

Sestavine:

  • 1 zrela limona
  • 1/2 majhnega zrelega avokada
  • 1 datelj ali 2 suhi slivi
  • 1/3 čajne žličke Healthie BIO Camu Camu
  • 1 dcl vode

***

Vse sestavine mešamo v mešalniku, dokler ne dobimo goste zmesi. Prelijemo v kozarec in spijemo takoj.