Kaj je boljše za hujšanje – več gibanja ali manj hrane?

Predstavljajte si dve osebi: Petra začne manj jesti, vendar ne telovadi. Vesna pa začne več telovaditi, ne da bi manj jedla. Kdo mislite, da bo lažje shujšal?

image

Najverjetneje bo lažje shujšala Petra. Razlog je preprost: ker je lažje privarčevati 500 kalorij pri hrani, kot jih pokuriti z vadbo. Da bi izgubili pol kilograma maščobe, bi morali en teden vsak dan prehoditi ali preteči približno 8  kilometrov.

Vendar - zakaj ni dobra ideja samo manj jesti?

Če boste začeli samo manj jesti, je velika verjetnost, da boste staro težo kmalu pridobili nazaj. Zakaj? Ker se telo na izgubo teže odzove, kot da je izpostavljeno stradanju – in naraven odziv je upočasnitev metabolizma. Ko se metabolizem upočasni, telo kuri manj kalorij. Kaj sledi? Nehali boste izgubljati težo.

Če pa boste spet začeli jesti kot prej, torej tistih 500 kalorij več, pa boste najverjetneje hitreje pridobili težo, kot ste jo v preteklosti.

Rešitev – manj jesti in povečati telesno dejavnost

Če boste povečali telesno dejavnost, boste izničili učinek upočasnitve metabolizma zaradi manjšega kaloričnega vnosa oziroma »stradanja«, kot to razume naše telo.

Redna vadba ne le da poveča porabo kalorij in kurjenje telesnih maščob, ampak ima učinke tudi med mirovanjem. Po vadbi, še posebno po kratkem treningu visoke intenzivnosti, poraba energije med mirovanjem ostaja dvignjena. Torej pospešeno kurite kalorije tudi, ko sedite ali poležavate. To boste dosegli, če boste redno vadili vsaj 3 dni v tednu, navajajo strokovnjaki Harvard Medical School.

Cilj – večja poraba kalorij med mirovanjem

Zakaj strokovnjaki tako poudarjajo porabo kalorij med mirovanjem oziroma bazalni metabolizem? Ker predstavlja od 60 do 75 % celotne dnevne porabe kalorij. In če to porabo povišate, ste na odlični poti do izgube odvečnih kilogramov.

Porabo kalorij med mirovanjem lahko povečate na različne načine: dosti boste naredili, če hitro prehodite 3 kilometre ali kolesarite v hrib. Šteje pa vsak gibalni prispevek, tudi malenkostna vsakdanja dejanja, kot so stanje namesto sedenja ali hoja po stopnicah namesto vožnje z dvigalom.

Kot kažejo raziskave, je najboljši način za hitro izgubljanje odvečne teže visoko intenzivnostni intervalni trening, ki vam vzame malo časa, ponuja pa odlične rezultate.

Kako s čim manj odrekanja doseči čim boljše učinke vadbe in manjšega kaloričnega vnosa?

Vse zgoraj opisano so znana dejstva v sodobni nutricistični in vadbeni znanosti. Najnovejša dognanja, ki olajšajo hujšanje, pa združuje tudi nov Slimmium STARTUP paket. Njegova največja prednost pa je ta, da je povsem prilagojen sodobni ženski in moškemu, ki nimata časa za dolgotrajno vadbo ali tuhtanje o prehrani. Program vam vse skupaj zelo poenostavi.

V programu Slimmium STARTUP smo namreč združili vse, kar potrebujete za svoj zadnji shujševalni poskus:

  • Napitek za topljenje maščob, ki petkratno poveča učinek telesne aktivnosti.
  • Napitek za izgubo odvečne vode, ki zastaja v telesu (prinese rezultate že v prvih 10 dneh).
  • Kapsule, ki drastično zmanjšajo vnos kalorij in uravnavajo apetit.
  • Topilec maščob, ki bo za vašo postavo delal tudi, ko sedite, spite ali preprosto uživate.
  • Posnetek vodene vadbe z licenciranim trenerjem Miho Kranjcem: 4x na teden, 20 min.
  • Prehranski načrt z 21 recepti (vključuje nakupovalni vodič), ki vas nauči vitke kuhe.