Kaj je liofilizacija?

13. jan. 2014

Liofilizacija je sušenje z zmrzovanjem - inovativna rešitev, ki živila ohrani polnovredna.

Kaj to pomeni?

Mnoga superživila rastejo na predelih sveta, ki še niso onesnažena in omadeževana. Rastejo na naraven način, brez škropiv, nasilnih umetnih gnojil in manipulacije mikrobiologov.

Tako pridelana živila dejansko ponudijo to, kar jim je dala mati narava. Brez strupenih in naravi tujih snovi človeškemu telesu zagotovijo le dobro - naravno.

Pomembno pa je tudi, kako so ta živila predelana, pripravljena na transport in distribucijo. S primernimi postopki predelave dejansko ohranijo vse svoje učinkovine; minerale, vitamine in antioksidante, ki so jih vsebovala, ko so bila še sveža.

Najbolj dragocena načina predelave sta sušenje na soncu ali pa liofilizacijo.

Kaj je liofilizacija in kako poteka

Liofilizacija je postopek, s katerim iz bioloških in organskih živil odstranijo vodo tako, da vodo v živila zamrznejo, nato pa jih izpostavijo zmanjšanemu tlaku do te mere, da voda izpuhti. Skozi ta proces hrana zamrzne, izgubi tekočino, ohrani pa vso živilsko vrednost. Med procesom zmrzovanja živila tudi zmeljejo v fin prah.

Ker je ta proces zelo drag in zahteven, ga uporabljajo le pri zelo dragocenih živilih.

Oznake