Kaj je staranje?

Staranje je fiziološki pojav, ki vodi v upad življenjskih funkcij. Prične se z rojstvom in nihče se mu ne more izogniti. Vzroka za staranje sta dva, prvi so genetske lastnosti in drugi so zunanji dejavniki. Pod te prištevamo okolje, v katerem živimo, ter navade, ki jih imamo. Teorij zakaj se staramo je več, najbolj uveljavljena in raziskana pa je teorija prostih radikalov.

image

Za staranje so krivi prosti radikali

Teorija prostih radikalov razlaga staranje kot posledico neprestanega delovanja prostih radikalov in s tem kopičenja nastale škode v telesu. Ko se v organizmu energija iz hrane in kisik pretvarjata v ogljikov dioksid, vodo in energijo, zraven kot stranski produkt nastajajo prosti radikali.

Poleg nastanka prostih radikalov v organizmu, smo ves čas izpostavljeni tudi prostim radikalom iz okolja. To so ozon, pesticidi, tobačni dim, UV-sevanje itd.

Posledice se kažejo kot staranje

Ko prostih radikalov nastane več, kot jih antioksidanti lahko nevtralizirajo, nastajajo oksidativne poškodbe DNK, lipidov in beljakovin. Tako se z leti ta škoda kopiči in s časoma privede do nastanka degenerativnih starostnih bolezni, kot so

  • rak,
  • bolezni srca in ožilja,
  • upad imunskega sistema,
  • disfunkcije možganov in
  • staranje organizma.

Na zunaj se posledice staranja kažejo predvsem na koži in splošnemu počutju. Po 20. letu naša kolagenska mreža v podkožju začne propadati. Zaradi škodljivih zunanjih vplivov začne v podkožju kopičiti molekula angiotenzin II, ki aktivira delovanje encima metaloproteinaza, ta pa povzroča razgradnjo kolagenskih niti.

Rešitev za ublažitev staranja kože

Na proces staranja kože lahko vplivamo tudi s primerno negovalno kozmetiko. Dermatologinja dr. Nastja Lazar pravi, da kakovostno kremo proti staranju lahko začnemo uporabljati že po 20. letu, ko ta proces postane bolj izrazit.

»Svojim pacientom priporočam uporabo 24-urne kreme UNDO za pomlajevanje, ki deluje direktno na kolagensko mrežo,« pravi dr. Lazarjeva. Krema UNDO vpliva neposredno na kolagensko mrežo, saj zavira nastajanje angiotenzina II, zato preprečuje delovanje encima metaloproteinaza, kar zaustavi proces razpadanja kolagenske mreže, nastanka gubic in izgube prožnosti in vlažnosti kože.

Krema UNDO, ki vsebuje patentiran Undo kompleks, torej posebno molekulo, ki zaustavi nastajanje angiotenzina in s tem uničevanje kolagenske mreže, je priporočljiva rešitev za vse, ki želijo ohraniti mladost, ki jim je bila položena v zibko.

Izbrani izdelki za vas