Kaj jesti po operaciji, da se ne zredimo?

Operativni poseg, še posebej tisti, ki potekajo pod splošno anestezijo, so velik stres za naše telo. Zato je nadvse pomembno, da mu pri okrevanju kar najbolj pomagamo. Ker se v tem procesu lahko presnova precej ustavi, lahko z nepravilno prehrano pridobimo kar nekaj kilogramov.

image

Vsak poseg v telo pomeni za naš organizem stres in napor, pri operacijah, za katere je potrebna splošna anestezija, pa je okrevanje še toliko bolj naporno. Telo je obremenjeno z zdravili za anestezijo, vse energije pa usmerja v celjenje ran. Zato je čisto mogoče, da se vaša presnova precej upočasni, ker so vse sile usmerjene v okrevanje. Utrujenost in želja po počitku sta nekaj povsem običajnega.

Pozor, da se ne zredite

Počasen metabolizem, zadrževanje vode v telesu in nabiranje maščob ter malo gibanja med okrevanjem kaj hitro lahko privedejo do neželenega nabiranja odvečnih kilogramov. Za kar se da učinkovito okrevanje in tudi nadzor kilogramov je nadvse pomembno, kakšno hrano vnašamo v telo.

Živila, s katerimi se po operaciji ne boste zredili

  • Izbirajte nepredelana živila

    Pomaranča je vsekakor boljša izbira kot pomarančni sok, slednji je namreč predelan in je nekaj hranilnih snovi že izgubil. Predelana živila imajo pogosto veliko maščobe, sladkorjev, soli in različnih umetnih dodatkov, izgubijo pa vlaknine in vitamine.

  • Izogibajte se živilom, ki povzročajo zaprtje

    Med ta sodijo suho sadje, izjema so le suhe slive, ki lajšajo težave ob zaprtju, ter druga živila, ki jim je bila odvzeta vlaga – na primer čips. Na vašem jedilniku naj ne bo predelanih živil, sira, mleka in mlečnih izdelkov, rdečega mesa ter seveda sladkarij.

  • Izbirajte puste beljakovine

    Puste beljakovine najdemo v pustem mesu, torej v perutnini in svinjini, priporočljivo je tudi uživanje rib. Rdeče meso se odsvetuje, saj ima veliko nasičenih maščob. Če ne jeste mesa, boste beljakovine dobili v različnih oreščkih, tofuju, stročnicah.

  • Polnozrnata moka

    Polnozrnata moka je dober vir vitaminov in mineralov ter vlaknin. Tudi riž je primeren, vendar naj bo neprečiščen.

  • Sveže sadje in zelenjava

    Sveže sadje in zelenjava vsebujeta veliko hranil in vlaknin, ki so ključne za dobro okrevanje po operaciji.

  • Previdno z mlečnimi izdelki

    Mlečni izdelki nekaterim povzročajo zaprtje, zato je treba paziti, kljub temu, da gre za pomemben vir beljakovin, pri uživanju izdelkov iz mleka.

Še nekaj navodil, da boste s prehranjevanjem pomagali svojemu telesu pri okrevanju

  • jejte več obrokov dnevno, a manjše količine
  • če hrano predelujete, jo kuhajte ali pa pecite na peki papirju
  • spijte vsaj osem kozarcev vode na dan

Vračanje na običajno prehranjevanje

Seveda je treba ob tem upoštevati, da tako stroga dieta ne more trajati v nedogled. Ko boste okrevali in se začeli postopoma normalno gibati, temu prilagodite tudi svoj jedilnik. Seveda še naprej jejte zdravo, a dodajte jedi, ki vam bodo dala energijo za vsakdanje potrebe.

Izbrani izdelki za vas