Kaj mozolji razkrivajo o vašem zdravju?

Ne glede na to ali ste v odraščajočih letih ponorelih hormonov ali sodite med tiste, ki se moramo poleg prvih gub še vedno ukvarjati z občasnim izbruhom mozoljev in zamašenimi porami, vas bo verjetno presenetilo, da lahko akne in mozolji razkrivajo o vašem telesu več, kakor sta stres in hormonsko neravnovesje.  

image

Starodavna metoda kartiranja obraza (ang. »face mapping«), ki jo še danes uporabljajo dermatologi, razkriva o našem telesu in posameznih naših slabih navadah več kot bi si mislili. Kako deluje? Na osnovi delitve obraza na več posameznih delov lahko zdravniki ugotovijo posamezne zdravstvene težave, ki jih razkrivajo mozolji na naših obrazih.  

Poiščite del obraza, na katerem se vam najpogosteje pojavijo mozolji in ugotovite, kaj lahko spremenite oz. na kaj morate biti še posebej pozorni.  

Čelo

Mozolji na čelu lahko kažejo na prebavne motnje, neustrezno delovanje jeter, neurejen in nestanovit spanec, slabe prehranjevalne navade ali neželene reakcije na izdelke za pranje in stiliziranje las.

Da bi se kar se da uspešno izognili izbruhu mozoljev na čelu, spite vsaj 7 ur dnevno, pijte veliko vode, ki vam bo pomagala odstraniti toksine iz telesa ter spremljajte posamezno zaužito hrano, posamezne izdelke za nego las in njihov morebitni vpliv na pojav nadležnih mozoljev. Izogibajte se sladkorju in sladkim pijačam.

Sence/obrvi/del med obrvmi

Akne okrog oči lahko pomenijo slabo prekrvavitev, težave z žolčem ali vnos premastne, predelane hrane in alkohola.

Bodite pozorni na izdaten vnos vode, izogibajte se mastni hrani in obraz čistite redno in temeljito – v teh vročih dneh tudi večkrat na dan.  

Nos

Akne na nosu lahko pomenijo slabe prehranjevalne navade, zaprtost, napihnjenost, želodčne težave ali slabo prekrvavitev.

Priporočamo vam vnos vitamina B in redno masiranje predela nosu med čiščenjem, kar lahko ublaži videz mozoljev.

Ličnice

Mozolji na ličnicah se lahko pojavijo zaradi morebitnih težav s pljuči, jetri, zaradi prenajedanja, stresa, želodčnih težav, umazanega telefona, ki ga držite prislonjenega na obraz ali prepotene blazine na kateri spite. Bodite pozorni tudi na redno čiščenje čopičev za nanos ličil.

V izogib izbruhu aken na ličnicah je pomembno obraz čistiti redno. Pogosto menjajte posteljnino in razkužujte telefon. Poleg tega se poskusite izogibati stresnim situacijam in razmislite o temeljitem detoxu.

Usta/ustnice

Akne okrog ustnic lahko kažejo na zaprtje, prevelik vnos pekoče in mastne hrane ali neželeno reakcijo na posamezno zobno kremo.

Poskusite povečati vnos vlaknin, sadja in zelenjave.

Brada

Izbruh mozoljev na bradi lahko pomeni hormonsko neravnovesje ali celo ginekološke težave pri ženskah. Poleg tega lahko kaže na neustrezno delovanje ledvic ali zgolj prepogosto dotikanje brade z rokami.

Tudi za vas velja – pijte, pijte, pijte vodo! Za dodatno podporo vam toplo priporočamo omega 3 maščobne kisline, ki lahko pomagajo pri uravnavanju hormonov. Roke perite redno in poskusite se čim manj dotikati obraza.

Ušesa

Ušesa so tesno povezana z ledvicami. Če ledvica ne delujejo optimalno in jim ne dovajamo ustreznega vnosa hranil ali vode, lahko na površini ušes izbruhnejo mozolji oz. akne.

Da bi se jim kar se da uspešno izognili, pijte dovolj vode in se izogibajte soli.