Na zdravje! Kaj pa jetra?

Vsi ga komaj pričakujemo – veseli december je tukaj! Medtem ko bomo mi uživali, bodo naša jetra trdo garala. Bodo zmogla?

image

Ko bomo v naslednjih dneh nazdravili, se zavedajmo le nečesa: jetra skrbijo za več kot 500 procesov v telesu. Zato lahko prebavijo le določeno mero alkohola naenkrat. Poleg tega morejo še vedno postoriti vse, kar od njih pričakuje telo. Če bi za minuto nehala delati, bi bilo kot bi telesu vzeli baterijo – padli bi v komo.

Ko nazdravimo in spijemo alkohol, večino etanola preide v kri iz tankega črevesja. 90% etanola bodo predelala jetra, ostalo pa se bo izločilo v nadaljnjih urah – preko sečil, dihal in kože.

Ker jetra prispevajo tudi pri metabolizmu beljakovin in maščob, bodo ob mastni in težki hrani še dodatno obremenjena.

 

500 funkcij + presnavljanje alkohola + presnavljanje težke hrane

=

JETRA NE BODO ZMOGLA VSEGA HKRATI

Kaj bodo jetra naredila?

Procese, ki niso nujni za naše življenje, bodo pustila ob strani:

  • Maščobe bodo presnavljala počasneje.
  • Z odpornostjo in razstrupljanjem se ne bodo ubadala.
  • Za ravnovesje hormonov bodo težje poskrbela.

Ne glede na to, ali imamo zdrava jetra ali zamaščena, bodo na telesu opazne posledice, četudi sprva minorne.

Zna nas ujeti kakšen prehlad, naslednje dni lahko opazimo slabšo presnovo in zabuhlost.

Če bomo z zabavami nadaljevali, če se bomo sladkali s kuhanim vinom in poticami, bomo jetra še bolj obremenjevali. Da ne govorimo o smogu in stresu, ki nas napade v zimskih dneh.

Rešite svoja jetra ne da bi spreminjali življenjskega sloga in se pretirano odpovedovali decembrskim dobrotam!

Znebimo se maščobe okoli trebuha

Razstrupljanje jeter je priporočljivo tudi za tiste, ki se spopadajo z maščobnimi oblogami okoli trebuha. Obseg trebuha namreč najlažje zmanjšamo, če pomagamo jetrom, da znova dobro delujejo.

Jetra so vitalen organ, ki je zadolžen za presnovo maščob in odvajanje strupov, ki krožijo po telesu. Človek, ki ima obremenjena jetra, kar se poleti zaradi uživanja mastnega mesa, alkohola in sladkega sladoleda rado zgodi, tako opazi nabiranje odvečnih kilogramov, čuti težave z izgubo telesne teže in pogosto utrujenostjo.

 Maščoba se nabira predvsem okoli trebuha, lahko se pojavi tudi neprijeten občutek pod desnim rebrnim lokom.

 Ko jetra razstrupimo in regeneriramo, pa telo samo začne topiti maščobe, tako kot jih je v mladih letih. Zagotovo ste že opazili, da je bilo v mladosti veliko lažje shujšati, kot je danes. Če boste jetra nekoliko razbremenili, bo tudi hujšanje lažje in kilogrami se bodo hitreje topili.

Seveda pa pri obremenjenosti jeter ni ključni problem obroček okoli trebuha, a predvsemzdravstvene težave, ki se lahko kasneje razvijejo zaradi trebušne debelosti. Prekomerna telesna teža vodi do sladkorne bolezni tipa 2 ter bolezni srca in ožilja. Prav zato je ključnega pomena, da uravnate svojo telesno težo.