Kaj pomeni BIO?

13. jan. 2014

Med vsemi oblikami obdelovanja zemlje je ekološki način najbolj prijazen do okolja. Gre za način trajnostnega kmetovanja s posebnim poudarkom na ohranjanju rodovitnosti tal.Vključuje celostno razumevanje življenjskega okolja in spoštovanje narave.

BIO JE EKOLOŠKO PRIDELANO

Živilo lahko nosi oznako ekološko le, če zadostuje vsem kriterijem in če je bil zanj izdan certifikat. Certificirani izdelki so tisti, ki so v celoti ali v 95 odstotkih vsebujejo sestavine kmetijskega izvora iz ekoloških kmetijskih pridelkov.

Izdelek, ki je certificiran kot ekološki, lahko nosi tudi poseben znak, v Sloveniji na primer biodar.

BIO JE NARAVNO

Prava ekološka živila so vzgojena ali pridobljena brez uporabe umetnih gnojil in kemijsko sintetičnih pesticidov.

Bio živilo ne sme vsebovati gensko spremenjenih organizmov in tudi ne ojačevalcev okusa, umetnih sladil in barvil ter umetnih ali naravnim identičnih arom.

Da proizvajalci zares upoštevajo predpise uredbe o ekološki pridelavi živil, jih nadzorujejo različne službe. Nadzor pri nas izvaja Oddelek za kontrolo ekološkega kmetijstva pri Kmetijskem zavodu Maribor. Uredbo Evropske unije in zaščitni znak bio danes podpira tudi večina zvez za ekološko pridelavo in predelavo živil.

Oznake