Kaj so antioksidanti?

O antioksidantih se dandanes veliko govori, o tem kaj so, kje jih najti in kako pravzaprav pomagajo našemu telesu pa zna povedati le malokdo. Naj vas seznanimo z nekaterimi koristnimi informacijami, kako še izboljšati svoje zdravje in ohraniti svoj mladosten videz! 

image

Kaj so antioksidanti?

Antioksidanti so hranila v naših živilih, ki lahko preprečijo ali upočasnijo oksidativne poškodbe na naše telo. Ko naše telesne celice uporabljajo kisik, naravno proizvajajo proste radikale (stranske proizvode), ki lahko povzročijo škodo. Antioksidanti delujejo kot prosti radikali, na katere se škodljivi stranski proizvodi vežejo in tako zavarujejo naše telo. Zdravstvene težave, kot so bolezni srca, diabetes, rak, so posledica oksidativnih poškodb. Antioksidanti prav tako izboljšujejo imunsko obrambo in s tem zmanjšujejo tveganje za nastanek raka in drugih okužb.

V kakšnih oblikah se pojavljajo?

Aminokislin je več vrst in prav vsaka ima svojo pomembno funkcijo:

  • Vitamin A in karotenoidi spodbujajo delovanje imunskega sistema, preprečujejo in zavirajo tvorbo posameznih tumorjev ter ohranjajo vid. Najdemo jih v sadju in zelenjavi z močnejšo barvo (zeleno, rumeno, rdečo, oranžno) - korenje, buče, brokoli, sladki krompir, paradižnik, ohrovt, melone, breskve in marelice.
  • Vitamin C v osnovi ščiti telo pred prostimi radikali in je ključen antioksidant. Najdemo ga v agrumih, kot so pomaranče in limete, zeleni papriki, brokoliju, zeleni listnati zelenjavi, jagodah in paradižniku.
  • Vitamin E telesne celice ščiti pred oksidacijo in pred nastankom prostih radikalov. Ta vitamin je v telo potrebno vnašati vsak dan, saj ob pomanjkanju le-tega lahko pride do napredovanje arteroskleroze, Parkinsonove in Alzheimerjeve bolezni, raka in slabšanja imunskega sistema. Vitamin E najdemo v oreščkih in semenih, polnozrnatih žitaricah, zeleni listnati zelenjavi, rastlinskem in ribjem olju.
  • Selen je pomemben za pravilen metabolizem ščitničnih hormonov, celice ščiti pred oksidacijo, pomembno vlogo pa ima tudi pri plodnosti. Vsebujejo ga ribe in školjke, rdeče meso, žitarice, jajca, piščanec in česen.

Zakaj so antioksidanti priporočljivi?

  • Varujejo srce
  • Varujejo DNK in ščitijo pred nastankom raka
  • Nadzorujejo zaplete pri sladkorni bolezni
  • Ščitijo pred demenco
  • Ohranjajo dober vid

Za koga antioksidanti niso priporočljivi?

Strokovnjaki sporočajo: »Vloga antioksidantov je še posebej kritična pri pacientih z malignim melanomom, kajti poleg prehranskih dopolnil lahko antioksidante vsebujejo tudi izdelki za nego kože 

Izjemna lastnost antioksidanta astaxanthin

Zaradi potrebe telesa po vitaminih in mineralih priporočamo dnevno uživanje Sensilab Astaxanthin kapsul. Prednost astaxanthina je, da nikoli ne postane pro-oksidant

Nekateri antioksidanti pri svojem delovanju postanejo pro-oksidanti. To pomeni, da imajo lahko v procesu delovanja dejansko negativni vpliv na človeka.

Astaksantin ima to izjemno lastnost, da nikoli ne postane pro-oksidant in tako ne škoduje našemu telesu.5 To je še ena izjemna prednost astaksantina pred vsemi ostalimi antioksidanti. 

Ko pomislimo na antioksidante, večina izmed nas pomisli na beta karoten, vitamina C in E. A karotenoid astaksantin, čedalje hitreje pridobiva na ugledu najmočnejšega antioksidanta. Ena izmed študij je pokazala, da je astaksantin:

  • 14,3 krat močnejši antioksidant kot vitamin E,
  • 53,7 krat močnejši antioksidant kot beta karoten in
  • 64,9 krat močnejši antioksidant kot vitamin C.

5. Beutner, S., Bloedorn, B., Frixel, S., Blanco, I., Hoffmann, T., Martin, H., Mayer, B., Noack, P., Ruck, C., Schmidt, M., Schulke, I., Sell, S., Ernst, H., Haremza, S., Seybold, G., Sies, H., Stahl, W., Walsh, R. (2000). “Quantitative assessment of antioxidant properties of natural colorants and phytochemicals: carotenoids, flavonoids, phenols and indigoids. The role of Bcarotene in antioxidant functions.” Journal of the Science of Food and Agriculture. 81:559-568.