Kaj ste storili jetrom poleti?

Čeprav se o tem vse več govori, je med ljudmi še vedno premalo osveščenosti glede pomena zdravih jeter in, kako skrbimo zanje. Njihovega zdravja ne ogroža alkohol, temveč tudi lahke gazirane pijače, mastna hrana in sladkor. Verjemite – med tem, ko ste vi uživali na morju, so vaša jetra garala. In zdaj … potrebujejo dopust!

image

Jetra so eden izmed najpomembnejših človeških organov, vsekakor pa največja prebavna žleza. Opravljajo številne funkcije – od razstrupljanja, metabolizma maščob, predelovanja beljakovin itd.

Če nanje ne pazimo, lahko pride do nealkoholne zamaščenosti jeter. Človek, ki ima zamaščena jetra lahko opazi slabo počutje, zmanjšanje energije, upad odpornosti in povišano telesno težo. Zamaščena jetra se lahko tudi vnamejo, kar pa je že bolezensko stanje in je treba hitro ukrepati. 

Poleti, ko se malce sprostimo, so naša jetra pogosto zelo na udaru. Preberite, s čim vse jih obremenjujemo.

Nizkokalorične osvežilne pijače

Raziskave so pokazale, da lahko 2 pločevinki lahke gazirane pijače z nič sladkorja dolgoročno povzroči zamaščenost in celo vnetje jeter, kar je že bolezensko stanje.

Umetno sladilo aspartam, ki ga vsebuje večina dietnih pijač, močno obremenjuje jetra in naše zdravje na splošno.

Alkohol

Znano je, da alkohol obremenjuje jetra. A poleti si vseeno privoščimo pivo, ko je vročina prehuda, enega domačega ta kratkega, ker nam ga ponudi domačin, privoščimo si kozarček vina ob večerji, če se zabavamo v družbi ponavadi spijemo še več …

Zdrava jetra lahko eno enoto alkohola prebavijo v 1 uri. Seveda se njihova učinkovitost zmanjšuje glede na to, kako obremenjena so. Če smo utrujeni, premalo spimo, smo si za večerjo privoščili mastno večerjo z veliko beljakovinami in predelanimi ogljikovimi hidrati, jemljemo zdravila, smo izpostavljeni toksinom ali pa le spijemo veliko alkohola naenkrat, jetra svoje delo opravljajo vse počasneje.

Sladkor

Koliko kepic sladoleda ste si letos privoščili? Koliko sadnih kup, ledenih kav, sladkih kavic in koliko tortic?

Raziskave so pokazale, da sladkor na telo vpliva na različne načine. Eden je ta, da spodbuja delovanje trebušne slinavke in izločanje inzulina. Ta hormon vpliva na jetra, kopičenje maščobnih oblog in na zdravje mišic, saj jim zagotavlja energijo. Težave nastopijo, ko zaradi prevelike količine krvnega sladkorja trebušna slinavka proizvaja preveč inzulina. In kdo nastrada? Jetra.

Razstrupite se in preprečite težave jeseni

Seveda – eno poletje ne bo uničilo jeter, je pa pomembno, da jim damo priložnost, da se tudi ona spočijejo. Razstrupljanje jeter je najboljši dopust zanje, saj jih regenerira in osveži. Tako lahko spet normalno delujejo čez leto.

Če bomo poskrbeli za svoja jetra ob koncu poletja, bomo zmanjšali verjetnost:

  • Prehladov in bolezni jeseni
  • naraščanja telesne teže, ko se shladi vreme,
  • razdražljivosti, ko bodo dnevi krajši.