Bi jedli kakce, da bi shujšali?

Najbrž vam ne bi nikoli padlo na pamet, da bi se lahko zdravili s človeškim blatom – ja, kakci po domače. Pa vendarle to ni taka eksotika, saj se že dogaja. 

image

V kratkem bo tako v okviru Massachusetts General Hospital v ZDA startala raziskava, ki bo preučila vpliv črevesnih mikroorganizmov (ki so prisotni tudi v blatu) na zmanjšanje debelosti, inzulinsko odpornost in spremembo telesne sestave. Izvedli bodo tako imenovano fekalno mikrobiotsko transplantacijo, to je presaditev fekalnih (iz blata) mikroorganizmov zdravega darovalca v črevesje opazovanega posameznika, v tem primeru debelega človeka.

Če bi sodili le po številu celic, je človek mikrob na dveh nogah

Dejstvo je, da je področje človeško mikrobiote (mikrobi, ki bivajo v našem telesu in na njem) eno izmed najhitreje razvijajočih se področij medicine in z njo povezanih znanosti. Vse več raziskav namreč dokazuje, da je sestava mikrobiote ključna pri ohranjanju in tudi vzpostavljanju zdravja. Mikrobiota je torej vseprisotna, najbolj množična pa je v naših prebavilih, kjer na bilijone organizmov tehta od 1,5 do 2 kilograma! Celice mikrobiote po številu prekašajo celice svojega gostitelja – človeka – za 10x!

Čeprav mikrobioto sestavljajo poleg bakterij še virusi, glivice in praživali, so doslej najbolj raziskane bakterije. Te pa imajo ključno vlogo  pri razgradnji hrane, absorpciji vitaminov, preprečevanju vnetij v telesu, boju proti škodljivim bakterijam in pri številnih telesnih procesih, ki jih še preučujejo. Raziskave na miših so pokazale, da sestava mikrobiote pomembno vpliva na njihovo debelost in da lahko s presaditvijo specifične mikrobiote dosežemo bodisi hujšanje bodisi rejenje testnih živali. Zdaj bodo to preizkušali še na ljudeh. 

S fekalijami si pomagamo že več kot 20 let

Čeprav nam zveni kot nekaj novega, ima fekalna transplantacija v zahodni medicini več kot 20-letno zgodovino. Zelo učinkovita je še posebno pri okužbi z bakterijo Clostridium difficile, ki jo bolniki najpogosteje staknejo v bolnišnicah in je lahko tudi življenjsko nevarna. Do tega pride, ko je ravnovesje bolnikove mikrobiote porušeno zaradi pogostega zdravljenja z antibiotiki, kemoterapije, stalnega stresa … Presaditev tako pomaga vzpostaviti ravnovesje mikrobov v prid koristnim.

Ni tako smrdeče, kot se zdi

Doslej so fekalno transplantacijo izvajali predvsem s klistirom in cevkami, ki so jih speljali do želodca (intubacija prek nosa ali ust). V raziskavi bolnišnice Massachusetts General Hospital pa bodo uporabili tablete s posušenimi in zamrznjenimi fekalijami – brez vonja. Ideja je, da naj bi jemanje teh tablet pomagalo pri spremembi sestave mikroorganizmov, ki poseljujejo črevesje debelih ljudi. Tako naj bi zdrava mikrobiota, če jo tako poimenujemo, pomagala preprečiti vnetja v njihovem telesu in posledično tudi pri izgubi odvečnih kilogramov. Prvi rezultati raziskave bodo predvidoma znani septembra 2016.

Ker pa je ta metoda še vprašljiva, obenem pa za večino med nami ne ravno privlačna, vam za hujšanje in spodbudo metabolizmu priporočamo preverjeno in manj kontroverzno pomoč – izdelek Slimcut DIETSTAR.