Kako bi morali moški hujšati

Običajno so ženske tiste, ki ves čas štejejo kilograme in obupujejo nad svojo postavo, a dejstvo je, da tudi moški bijejo svoj boj s tehtnico. Čeprav imajo bolj živahno presnovo kot ženske, niso imuni na nabiranje odvečne maščobe, predvsem okoli pasu.

image

Moški imajo v primerjavi z ženskami manj maščobnih oblog in več mišične mase ter zato tudi bolj aktivno presnovo. Zato se morajo hujšanja lotiti drugače kot ženske. Pri moškem se maščoba nabira večinoma okoli pasu, a s pravo dieto lahko v kratkem času prav zaradi aktivne presnove izgubi kar nekaj kilogramov.

Pozor na centimetre!

Velik trebuh pri moškem ni le estetski problem, ampak pomeni tudi tveganje za razvoj srčnožilnih in presnovnih bolezni.

Tveganje je veliko, kadar moški v obsegu pasu preseže 102 centimetra, tveganje pa ostaja majhno, kadar je centimetrov manj kot 94. Kdor želi shujšati, bo moral za začetek spremeniti način življenja. Sledijo nasveti, kako.

Zmanjšajte vnos kalorij

Moški, ki je srednje fizično aktiven, dnevno porabi tudi do 2.800 kalorij, odvisno od točne dnevne porabe, bi moral omejiti vnos na med 2.400 in 1.800 kalorij dnevno, če želi shujšati. Takšen je primer jedilnika, s katerim boste dnevno vnesli 1.800 kalorij:

  • Zajtrk: skodelica pravega čaja s posnetim mlekom, 2 rezini polnozrnatega kruha, 2 žlički sira za mazanje, skodelica mešanega sadja
  • Prigrizek: manj masten jogurt
  • Kosilo: testenine z zelenjavo, dve rezini polnozrnatega kruha, en sadež
  • Prigrizek: sadje, skodelica pravega čaja s posnetim mlekom
  • Večerja: dve rezini piščančjih prsi, velik zelenjavni krožnik z zeleno solato, paradižnikom in rukolo, dve rezini polnozrnatega kruha, skodelica mešanega sadja

Pomembno je, da omejite vnos sladkarij in sladkanih gaziranih pijač, ki bodo dobesedno »napihnile« vaš trebušček. Ravno nasprotno sadje in zelenjava z vlakninami in minerali poskrbijo, da se trebuh »izprazni«. Pomembno je tudi, da uživate dovolj beljakovin, ki so gradnik mišic, te pa porabnik energije.

Ne izpuščajte zajtrka

Znano je, da moški, ki ne zajtrkujejo, veliko bolj tvegajo razvoj srčnožilnih bolezni, kot moški, ki uživajo zajtrk. Jutranji obrok pa je pomemben tudi pri boju proti odvečnim kilogramom, saj so raziskave pokazale, da se moški, ki običajno izpustijo zajtrk, prenajedajo čez dan. Pomembno je, da zajtrkujete najkasneje eno uro po tem, ko ste vstali.

Bodite športno aktivni

Telesna vadba je seveda eden najboljših zaveznikov v boju proti odvečnim kilogramov in pri moškem neestetskih »šlaufkov« okoli pasu. Za vidne rezultate si bo treba omisliti fizično aktivnost vsaj trikrat tedensko.

Maščobne obloge okoli pasu boste najhitreje »ukinili« s ciljano vadbo, torej takšnimi vajami, ki delujejo prav na predel, ki vas moti. V tem primeru so idealni trebušnjaki in stranski dvig trupa.