Kako do boljše mišične vzdržljivosti?

Mišična utrujenost je posledica prekomerne dejavnosti ali gibov, ki jih telo ni vajeno. Tako nas začnejo mišice boleti, poveča pa se tudi nevarnost poškodb. In kako si pomagati?

image

Do poškodb mišic namreč ponavadi pride zaradi kronične obrabe, ko ponavljajoči se gibi preobremenjujejo občutljivo tkivo, to pa lahko preprečimo z uživanjem karotenoidov. 

Vrhunska mišična vzdržljivost športnikov ni zgolj posledica učinkovitega treninga, ampak tudi pravilne prehrane.

Do poškodb mišic namreč po navadi pride zaradi kronične obrabe, ko ponavljajoči se gibi preobremenjujejo občutljivo tkivo, to pa lahko preprečimo z uživanjem karotenoidov, naravnih astaksantinov, ki se nahajajo v mišicah lososa in veljajo za najmočnejši antioksidant na svetu. Ti mišično vzdržljivost povečajo za kar 62 % in preprečujejo bolečine v sklepih po športnih aktivnostih, saj imajo protivnetni učinek. Tako lahko človek varno posega po najboljših športnih rezultatih ali pa redno vadi brez poškodb.

Naravni astaksantin pa lahko pridobimo tudi z uživanjem prehranskih dodatkov, eden izmed njih je tudi Sportasana®, ki je naravno, učinkovito in predvsem varno (brez nedovoljenih snovi umetnega izvora) prehransko dopolnilo za vrhunske in rekreativne športnike.

To so dokazale tudi klinične študije, ki so pokazale, da so športniki, ki so uživali to prehransko dopolnilo povečali svojo mišično vzdržljivost za 62 odstotkov. Poleg tega so imeli za kar 28,6 % nižji nivo koncentracije mlečne kisline po aktivnem teku, zaradi česar je bila zapoznela mišična bolečina, ki se sicer pojavi 24 ur po telesni aktivnosti, veliko manjša. Tej se sicer lahko izognemo še z redno in zmerno vadbo.



Preprečite oksidacijski stres

Danes je znano, da so osebe, ki se ukvarjajo z aerobnimi športnimi panogami, kot so tek, kolesarjenje in plavanje, izpostavljene porastu prostih radikalov. To imenujemo oksidacijski stres.

Vsaka obremenitev organizma je povezana z zvišano porabo kisika v celicah in tkivih. Povečana poraba kisika v celicah pa povečuje število prostih radikalov v telesu. Pretirano delovanje prostih radikalov v telesu povzroči motnje v mnogih pomembnih biokemičnih reakcijah celic, kar lahko pospeši staranje in poveča dovzetnost za bolezni.
 Ključni element zdravja je ravnovesje med delovanjem prostih radikalov (napadalcev) in antioksidacijskimi zmogljivostmi (imunskim sistemom).

Zato je predvsem za športnike pomembno, da uživajo ustrezna naravna prehranska dopolnila, ki preprečujejo oksidacijski stres, kot je Sportasan.