Kako dobro poznate Bezeg?

9. jan. 2014

Bezeg raste v grmih, ki sežejo tudi do deset metrov visoko. Cvetovi so rumenkasto bele barve, iz njih se najprej razvijejo zelene, nato pa rdeče in črne jagode. Imajo značilen in tudi zelo intenziven, aromatičen vonj.

Okus cvetov je grenak, medtem ko imajo surovi plodovi popolnoma drugačen vonj in okus. Surove in sveže jagode niso užitne! Bezeg načeloma cveti v juniju, jagode iz cvetov pa dozorijo nekje v septembru. Navadno raste ob jasah ali na robu gozda, marsikje pa ga zdaj že načrtno zasadijo na vrtu.

Zdravilne lastnosti

Cvetovi bezga so odlični za čiščenje organizma. Spomladi listi bezga vsebujejo vrsto zdravilnih snovi, ki spodbujajo delovanje znojnic in pospešujejo izločanje seča. Na ta način odvajajo strupe iz telesa. Uporabljajo ga za zdravljenje:

  • bronhitisa,
  • lažjih oblik pljučnice,
  • kašlja, nahoda,
  • pri zbijanju vročine,
  • za zdravljenje revmatskih bolezni in tudi astme,
  • deluje odvajalno pomaga pri motnjah v delovanju ledvic, mehurja, mišičnem in sklepnem revmatizmu,
  • pomaga tudi pri bolečinah v ušesu in trganju v glavi.

Čaj iz listov in poganjkov tudi znižuje krvno koncentracijo sladkorja, zaradi tega je bezgov čaj odlično sredstvo pri zdravljenju sladkorne bolezni. Poleg tega pa lahko liste uporabljate tudi kot antiseptične obkladke za rane in kot sredstvo za odganjanje insektov.

Pri uživanju bezgovih plodov ali pripravkov, morate biti pozorni na naslednje:

  • Bezga ne smejo uživati nosečnice in doječe matere,
  • bezeg uživajte v zmernih količinah, saj lahko prevelike količine povzročijo nekatere zdravstvene težave,
  • ne uživajte surovih jagod!

Bezgov čaj

2 žlički posušenih bezgovih cvetov prelijemo z 2,5 decilitra vrele vode in pustimo stati 10 minut. Tekočino nato precedimo in pijemo po požirkih čez dan ali pa trikrat na dan po eno do dve skodelici.

Bezgov sok

  • 40 bezgovih cvetov
  • 2 limoni
  • 5 dag citronske kisline
  • 1kg sladkorja in košček ingverja

Limoni operete in skrtačite v vroči vodi, ki ste ji dodali ščepec sode bikarbone. Narežete ju na tanke rozine. Bezgovim cvetom odrežete debela stebla. V loncu zmešate bezgove cvetove, limono, ingver, citronsko kislino in 2 l vode. Vse skupaj pustite stati 24 ur, nato precedite skozi krpo, primešate sladkor in zavrete. Vročega nalijete v čiste steklenice in zaprete. Pijemo ga razredčenega z mrzlo vodo, dodamo ga ledenemu čaju ali penečemu se vinu.

Šabesa

  • 4,5 litre vode
  • 30 ml vinskega ali jabolčnega kisa
  • 700g sladkorja
  • tanko olupljena lupina limone in sok
  • 12 cvetov bezga

Zavrite vodo in jo prelijte v čisto posodo. Nato dodajte sladkor in mešate vse dokler se ne raztopi. Ko se mešanica vode in sladkorja ohladi, dodajte kis, lupino limone, sok ter bezgove cvetove. Vse skupaj pokrijte s krpo in pustite stati 24 ur. Nato skozi krpo precedite tekočino v steklenice z debelim steklom. Šabesa je pripravljena za pitje čez približno dva tedna. Servirajte jo ohlajeno.

Oznake