Prazna košarica?
Verjetno zato, ker si še niste ogledali naše najnovejše ponudbe
Sensilab za svoje spletne strani uporablja piškotke, ki ne shranjujejo osebnih podatkov. Nekateri piškotki so morda že nameščeni. Z nadaljevanjem uporabe naših spletnih strani soglašate z njihovo uporabo.
Kontaktirajte nas prek spleta ali pokličite na 0590 82 770
100% garancija na zadovoljstvo
Brezplačna dostava nad 49,99 €
Bezeg raste v grmih, ki sežejo tudi do deset metrov visoko. Cvetovi so rumenkasto bele barve, iz njih se najprej razvijejo zelene, nato pa rdeče in črne jagode. Imajo značilen in tudi zelo intenziven, aromatičen vonj.
Okus cvetov je grenak, medtem ko imajo surovi plodovi popolnoma drugačen vonj in okus. Surove in sveže jagode niso užitne! Bezeg načeloma cveti v juniju, jagode iz cvetov pa dozorijo nekje v septembru. Navadno raste ob jasah ali na robu gozda, marsikje pa ga zdaj že načrtno zasadijo na vrtu.
Cvetovi bezga so odlični za čiščenje organizma. Spomladi listi bezga vsebujejo vrsto zdravilnih snovi, ki spodbujajo delovanje znojnic in pospešujejo izločanje seča. Na ta način odvajajo strupe iz telesa. Uporabljajo ga za zdravljenje:
Čaj iz listov in poganjkov tudi znižuje krvno koncentracijo sladkorja, zaradi tega je bezgov čaj odlično sredstvo pri zdravljenju sladkorne bolezni. Poleg tega pa lahko liste uporabljate tudi kot antiseptične obkladke za rane in kot sredstvo za odganjanje insektov.
Pri uživanju bezgovih plodov ali pripravkov, morate biti pozorni na naslednje:
2 žlički posušenih bezgovih cvetov prelijemo z 2,5 decilitra vrele vode in pustimo stati 10 minut. Tekočino nato precedimo in pijemo po požirkih čez dan ali pa trikrat na dan po eno do dve skodelici.
Limoni operete in skrtačite v vroči vodi, ki ste ji dodali ščepec sode bikarbone. Narežete ju na tanke rozine. Bezgovim cvetom odrežete debela stebla. V loncu zmešate bezgove cvetove, limono, ingver, citronsko kislino in 2 l vode. Vse skupaj pustite stati 24 ur, nato precedite skozi krpo, primešate sladkor in zavrete. Vročega nalijete v čiste steklenice in zaprete. Pijemo ga razredčenega z mrzlo vodo, dodamo ga ledenemu čaju ali penečemu se vinu.
Zavrite vodo in jo prelijte v čisto posodo. Nato dodajte sladkor in mešate vse dokler se ne raztopi. Ko se mešanica vode in sladkorja ohladi, dodajte kis, lupino limone, sok ter bezgove cvetove. Vse skupaj pokrijte s krpo in pustite stati 24 ur. Nato skozi krpo precedite tekočino v steklenice z debelim steklom. Šabesa je pripravljena za pitje čez približno dva tedna. Servirajte jo ohlajeno.
Morda bi vas zanimalo