Kako nastanejo akne?

Pri aknah gre za spremenjeno delovanje kožnih lojnic, ki se začne z oblikovanjem ogrcev. Ti se lahko kasneje vnamejo in povzročijo neprijetne spremembe na površini kože.

image

Akne prizadenejo približno 85 odstotkov mladostnikov. Običajno se pojavijo se med 11. in 13. letom starosti. Do 25. leta večinoma postopoma izzvenijo, vendar so aknaste spremembe lahko prisotne tudi še kasneje.

Prvi korak: zamašene pore

Zaradi različnih dejavnikov se lojnice v koži povečajo in pospešeno proizvajajo loj (sebum). Hkrati se iz loja in odmrlih celic tvorijo čepi, ki odtekanje odvečnega loja ovirajo. Tako nastane komedon (ogrc). Ogrci so lahko zaprti (beli) ali odprti (črni). Ogrci lahko poškodujejo vezivno tkivo, ki obkroža lasni mešiček in uničijo elastična vlakna, ki jih ni mogoče obnoviti. Ti razširjeni mešički ostanejo jasno vidni kot povečane pore.

Drugi korak: vnetna reakcija

V zamašenih lojnicah se razmnožijo bakterije, ki so sicer del normalne kožne flore.Bakterije maščobe v komedonurazgradijo na produkte, ki lahko dražijo kožo. Poleg tega lahko bakterije povzročilo tudi predrtje sten komedonov. S tem vsebina komedona prodre v bližje tkivo in povzroči vnetno reakcijo.

Tako nastanejo:

  • papule (do približno 5 mm velike rdečkaste bulice, boleče na pritisk),
  • pustule (bulice z gnojno vsebino) in
  • vozliči (boleči vnetni vozli v usnjici ali podkožju),
  • povečano izločanje loja,
  • nastanek komedona (ogrca) – zaprt ogrc je bele barve, odprt pa črne,
  • papula – velika rdeča bunkica, boleča na pritisk,
  • vozlič – boleči vnetni vozli.

Kaj vse vpliva na nastanek aken?

1. Hormoni:
v času pubertete se tako pri moških kot pri ženskah poveča količina androgenih hormonov (predvsem testosterona). Testosteron sproži rast žlez lojnic in s tem povečano tvorbo loja.Pri ženskah je lahko ta pojav povezan tudi z menstruacijskim ciklom. Akne se lahko pojavijo tik pred menstruacijo, ko je raven estrogena v krvi najnižja.

2. Stres:
stresni hormoni vplivajo predvsem na povečano delovanje lojnic in pospešeno izločanje loja, kar vodi v zamašitev por.

3. Prehrana:
raziskave sicer posebne vpletenosti živil pri pojavu aken niso ugotovile. Kljub temu lahko pri posameznikih določena vrsta hrane, predvsem hrana bogata z ogljikovimi hidrati in maščobami,povzroči nastanek aken.

4. Kozmetika:
kozmetični izdelki (kreme, ličila), katerih osnova so maščobe, zapirajo pore.

5. Sonce:
manj izrazite primere mozoljavosti lahko sonce sicer omili. Vendar se v primeru pretiranega sončenja lahko zgodi ravno obratno – sonce pospeši izločanje loja, pore se še bolj zapirajo in do izbruha aken pride še hitreje. Premastne sončne kreme stanje običajno še poslabšajo.

6. Potovanje:
sprememba okolja, drugačno vreme, vlažnost in tudi voda, lahko še dodatno poslabšajo težave z aknami.

Izbrani izdelki za vas