Kako uničujoč je sladkor?!

Sladkor je gotovo eden največjih paradoksov v svetu nutricionistov in sočasno največje zlo medijev in pristašev zdravega prehranjevanja!

image

Paradoks

Po eni strani je sladkor oropan vseh hranljivih vrednosti in največji krivec za nastanek debelosti in diabetesa tipa II, po drugi ga naši možgani potrebujejo za nemoteno delovanje. Torej, je sladkor škodljiv?

Nekaj splošnih resnic o sladkorju:

  • Pojemo ga preveč
  • Dodani sladkorji se »skrivajo« v 74% pakiranih živil (paradižnikova omaka, kosmiči, sadni jogurti …)
  • Sladkor povzroča hudo zasvojenost
  • Sladkor je oropan vseh hranljivih vrednosti (NE vsebuje beljakovin, vitaminov, mineralov, maščob)

2 vrsti sladkorja

V splošnem poznamo dve vrsti sladkorja:

Naravno prisotni sladkorji: sadje, zelenjava, mlečni izdelki

Dodani sladkorji: v kar 74% živil, ki jih kupimo na trgovinskih policah

Čeprav telo ne razlikuje naravne od dodanih sladkorjev in jih razgradi na popolnoma enak način, je treba priznati, da je sadje, v primerjavi s skledico sladkih kosmičev, boljša izbira. Sadja ne gre enačiti z dodanimi sladkorji, saj vsebuje tudi vlakna, pomembne vitamine in minerale, ki upočasnjujejo absorpcijo sladkorja. Sadje nas nasiti za dalj časa, ugodno vpliva na naš imunski sistem, optimalno delovanje prebave, dobro počutje, lepo kožo itd.

Neugodni vplivi sladkorja

1. Regulacija ravni sladkorja v krvi

Nenadzorovana sprememba sladkorja v krvi lahko povzroči resne zdravstvene težave, kot sta pred diabetično stanje in razvoj diabetesa tipa II. Poleg tega, nenadzorovano zvišanje ali upad sladkorja v krvi vpliva na razvoj bolezni srca, ledvic, živčnega sistema in vida.

2. Slab imunski sistem

Sladkor upočasnjuje delovanje imunskega sistema.

3. Ravnovesje mineralov

Sladkor upočasnjuje absorpcijo mineralov v telesu, zaradi česar prikrajša telesu življenjsko pomembne snovi, ki so odgovorne za pravilno delovanje vsake celice v telesu.

4. Maščobe okrog organov

Fruktoza, prisotna v navadnem belem sladkorju in koruznem sirupu, neugodno vpliva na jetra, saj jih »sili«, da shranjujejo maščobe na nenavadnih mestih. S časom lahko privede do nabiranja maščob okrog jeter, kar povzroči lepo število zdravstvenih težav.

5. Zdravje kože

Med presnovo sladkorja nastajajo prosti radikali, ki so eden izmed pomembnih dejavnikov za pospešeno staranje. Prosti radikali zmanjšujejo tvorbo kolagena in elastina ter tako pospešujejo nastanek gub in upad kože.

6. Sladkor povzroča zasvojenost

Kot droge tudi sladkor v možganih sprošča kemikalije, kot je dopamin, ki daje občutek zadovoljstva. In kakor z vsako drogo se tudi pri sladkorju dviguje toleranca, kar pomeni, da ga potrebujemo vedno več.

7. Zaradi sladkorja smo venomer sestradani

Prevelike količine sladkorja v telesu uničijo signale, ki sporočajo možganom, da smo siti. Omejeno sproščanje leptina tako povzroča, da jemo, četudi nismo lačni.

8. Sladkor se skriva povsod

Kdaj ste nazadnje v trgovini kupili izdelek, ki ni vseboval sladkorja? V večjih ali manjših količinah je dodan skoraj v vse izdelke, tudi pršutu in dimljenemu lososu.

Ne samo sladkor, tudi ogljikovi hidrati (kruh, testenine, pekovski izdelki) se v telesu razgradijo do enostavnih sladkorjev, ki se hitro absorbirajo v kri. 

Trebušna slinavka

V telesu obstajajo natančni mehanizmi, ki ves absorbiran sladkor pod strogim nadzorom inzulina porabijo ali skladiščijo. Vendar pa prekomerno nihanje krvnega sladkorja vodi v:

  • pomanjkanje energije,
  • utrujenost,
  • slabo počutje,
  • povečan apetit,
  • izjemno željo po sladki hrani, kar vodi v začaran krog.

Prediabetes - predstopnja diabetesa

Po podatkih inštituta za varovanje zdravja živi v Sloveniji 125.000 ljudi z diagnosticiranim diabetesom.

Vendar podatki kažejo, da imajo ljudje, preden zbolijo za diabetesom tipa 2, časovno okno v katerem lahko razvoj bolezni preprečijo ali vsaj odložijo.

Prediabetes je stanje, ko je raven krvnega sladkorja višja od normalne, vendar ne tako visoka kot pri diabetesu. V teh okvirih se giblje skoraj 20% prebivalstva Evrope. Četudi to še ni bolezensko stanje, povišana raven krvnega sladkorja škoduje organizmu, še posebej srcu in ožilju

Diabetyn pripomore k vzdrževanju ravni krvnega sladkorja in preprečuje njegovo prekomerno nihanje, tudi kadar se posladkate.