Kakšna je vaša idealna shujševalna dieta?

Ali obstaja popolna shujševalna dieta? Ne, vsako telo je specifično, zato je treba poiskati primerno dieto, ki ustreza konkretnemu človeku, njegovim življenjskim navadam, začetni telesni teži in shujševalnim ali zdravstvenim ciljem, ki si jih je zastavil. Kakšna dieta je torej prava zate? 

image

(Foto: 123rf.com) Da je shujševalna dieta enigma človeštva že dolgo časa, priča tudi nemalo diet, ki so jih sestavili številni zdravniki, strokovnjaki in nutricionisti.

Montignacova dieta

Michel Montignac, zaposlen v farmacevtski industriji, se je že v mladih letih začel spopadati z odvečnimi kilogrami. V 80-ih letih je odkril, da na povišano telesno težo močno vpliva nihanje količine krvnega sladkorja in inzulina v našem telesu. 

Leta in leta je posvetil raziskavam, odkritja pa je preizkusil na sebi. Z izključevanjem živil, ki imajo visok glikemični index, ki povzroči poskok inzulina in krvnega sladkorja, je v treh mesecih shujšal 13 kilogramov. Teorijo hujšanja in praktične nasvete je združil v t.i. »Montignacovi metodi«, ki je povzeta v njegovi knjigi Jem, torej hujšam.

V nasprotju z drugimi dietami ta ne omejuje količine zaužite hrane na dan. Cilj te diete zato ni štetje kalorij in stradanje, ampak uživanje živil z nizkim glikemičnim indexom.

Atkinsonova dieta

Atkinsonova dieta je priporočljiva tako za hujšanje kot spremembo prehranskih navad, ki lahko korenito izboljšajo naše zdravje.

Avtor diete dr. Robert Atkins je prepričanja, da je vzrok za prekomerno telesno težo ljudi uživanje prevelike količine ogljikovih hidratov. Če jih ne pokurimo do konca, se ta »nepokurjeni« presežek začne kopičiti v obliki maščobnih tkiv. In tako se začne debelost.

Atkinsonova dieta zato temelji na pravilu, da dnevna količina zaužitih ogljikovih hidratov ne sme preseči 90 gramov. Medtem lahko tisti, ki hujšajo po Atkinsonu, v neomejenih količinah zaužijejo vse vrste mesa, rib, morski sadežev, jajc in rastlinske maščobe.

Dieta kemičnega razkroja

Dieta kemičnega razkroja ima več različic, v osnovi pa gre za to, da poseben tridnevni jedilnik omogoča izgubo do 4,5 kilogramov v treh dneh. Pri dieti je ključnega pomena, da se ne spreminja količin in sestavin, a mnogi strokovnjaki opozarjajo na previdnost pri izvajanju diete.

Sestavili naj bi jo zdravniki s kardiološkega oddelka klinike v Birminghamu v ameriški Alabami. V osnovi naj bi bila namenjena srčnim bolnikom s prekomerno težo, ki morajo na hitro shujšati pred predvidenim posegom.

Kakšna je torej vaša idealna dieta?

Zadnje čase so popularne številne diete, takšne, ki preferirajo povečan vnos proteinov, ki telesu dajejo moč in skrbijo za regeneracijo mišic. Druge stavijo na povečan vnos hidratov, ki pa naj bi bili nepredelani, preprosti in ne bi vsebovali veliko sladkorja.

Vsako telo je specifično in za kakovostno življenje in učinkovito hujšanje moramo odkriti, kaj želi in potrebuje. Vseeno se lahko držimo nekaterih splošnih nutricionističnih priporočil.

Posezite po:

  • Zeleni zelenjavi, ki vsebuje številne vitamine in antioksidante
  • Gomoljni zelenjavi, ki v sebi skriva esencialne minerale
  • Križnicah (brokoli, zelje, ohrovt, …), ki vsebujejo dragocene antioksidate in vlaknine
  • Pisanem sadju, kot so različne jagode
  • Jabolkih, ki v sebi skrivajo toliko dobrega, da jih nekateri imenujejo tudi superživilo
  • Citrusih, ki poleg visoke vrednosti C vitamina našemu telesu zagotavljajo tudi alkalizacijo. To pomeni, da človeškem telesu delujejo alkalno, torej neprijazno do strupov v našem telesu
  • + Ribah, rakcih in puranu, ki vsebujejo veliko proteinov in aminokislin
  • + Stročnicah, ki vsebujejo veliko energije in vlaknin

(+ = če se ne držite določene diete, kot so paleo, veganstvo, alkalna dieta, ...)

Ko hujšate, bodite previdni, da vašemu telesu ne bo manjkalo pomembnih sestavin, kot so vlaknine, minerali, proteini, vitamini in mononenasičene maščobne kisline.

Izbrani izdelki za vas