Vas zanima, katerega hormona nas ima večina preveč?

Hormone si lahko najlažje predstavljamo kot mikroskopske neutrudne kurirčke, ki prenašajo pomembna sporočila po telesu. In da bi pravilno prenašali sporočila, jih mora biti ravno prav. Vse, kar je premalo ali preveč, začutimo v obliki razpoloženjskih in telesnih težav. Vas zanima, katerega hormona nas ima večina preveč in kako se ga rešiti? 

image

Bombardirani smo s hormonom estrogenom

Estrogen je ženski spolni hormon, ki ga imajo tako ženske kot moški. Seveda ga imajo moški manj. Tako kot imajo ženske manj moškega spolnega hormona testosterona. Dejstvo pa je, da je estrogena v ultra urbaniziranem svetu preveč. Živimo v okolju, obremenjenem s tisoče umetnih kemikalij, med katerimi so številne dokazano škodljive. Med njimi so tako imenovani hormonski motilci, ki povzročajo, kot ime pove, hormonske motnje. Pogosto gre za kemikalije, ki v telesu delujejo kot spolni hormon estrogen.

In kaj se zgodi, če teh kemikalij naše telo ne izloči? Začnejo se kopičiti v telesu in povzročajo razdejanje!

Višek estrogena – hruškaste ženske in poženščeni moški

Če bi želeli že na oko oceniti vpliv viška estrogena na telesno razporeditev maščobe, potem je pri ženskah čista hruška. Vpliva namreč na nalaganje maščobe v predelu bokov, zadnjice in stegen. Pri moških pa lahko opazimo izgubo mišične mase in pojav moških prsi. To je seveda le začetek ledene gore. Posledice presežka estrogena so lahko tudi obilne in boleče menstruacije, izrazit PMS, pomanjkanje libida, problematična koža, zadrževanje vode, težave z erekcijo …

Jasno je torej, da si viška estrogena ne želimo. No, ne želi si ga niti naše telo, saj ves čas deluje v smeri izločanja toksinov – kot take razume tudi presežke hormonov. In organ, ki opravlja to nalogo, so jetra.

Zakaj je jetrom treba pomagati, da izloči višek estrogena?

Običajno ne razmišljamo o tem, s koliko strupi imajo naša jetra vsak dan opravka - še posebno, če redno uživamo procesirano, hitro hrano, če kadimo, redno pijemo alkohol, uporabljamo navadno kozmetiko, uživamo neekološko meso in mlečne izdelke, se ne gibamo dovolj … Z vsem tem vnašamo strupe v telo. Če je nezdravih navad preveč, jetra preprosto ne zmorejo več slediti temu tempu. In tudi razgradnja hormonov nima prioritete. Zato se višek hormonov (kot je estrogen), ki bi ga morali izločiti v obliki urina ali blata, vrne iz jeter v krvni obtok in začne povzročati težave v različnih delih telesa.

Žal tudi če imamo zdrav življenjski slog, se ne moremo povsem izogniti hormonskim motilcem. Kolikšne težave nam bodo povzročili, pa je odvisno predvsem od tega, v kakšni kondiciji so naša jetra.

Kako lahko jetrom pomagamo izločiti višek estrogena?

Na področju odstranjevanja hormonskih motilcev iz telesa (kemikalij, ki motijo hormonsko ravnovesje v telesu) je številka 1 na našem trgu izdelek EstroLux. Z rastlinskimi izvlečki z dokazanim učinkovanjem prepreči nalaganje hormonskih motilcev v telesu in pospeši njihovo izločanje iz telesa, saj podpira razstrupljevalne sposobnosti jeter. Ne sprijaznite se s PMS-jem in postavo v obliki hruške!