Kateri je tisti hormon, ki vam dela največ preglavic?

Želite shujšati, pa nikamor ne gre? Se trudite in odrekate, rezultatov pa od nikoder? Najbrž že veste, da tudi za hujšanje ni univerzalnih receptov, saj pri različnih ljudeh delujejo različni pristopi. Nekaj pa imamo vendarle vsi skupno – način, kako se maščoba razporeja po telesu. In tu je ključ do učinkovitega hujšanja.

image

Pri ženskah obstajajo 3 glavni tipi maščobne razporeditve, povezane s prekomerno aktivnostjo prav določenih hormonov. In ko uravnovesimo te hormone, se začnejo končno kazati rezultati tudi na kilogramih.

Razporeditev maščobe po telesu glede na neuravnovešenost posameznih hormonov:

1.   PREOBREMENJENA NADLEDVIČNA ŽLEZA = PREVEČ STRESA = PREVEČ KORTIZOLA

Dokler ne boste obvladali stresa, se ne boste znebili trebuha.

Ko smo pod stresom, nadledvična žleza izloča večje količine kortizola. In takrat so vsi poskusi hujšanja obsojeni na propad. Telo namreč pričakuje težke čase (v slogu jamskega človeka: nikoli ne veš, kdaj boš dobil naslednji zalogaj), zato se oklepa maščobe, ki jo zaužijemo ali jo imamo na telesu.
Še huje, maščobo z zdravstvenega vidika manj problematičnih predelov (boki, zadnjica) usmerja v trebušni predel (v za zdravje nevarno visceralno maščobo, ki obdaja notranje organe), kjer je 4x več receptorjev za kortizol kot v podkožni maščobi. Vse to v imenu hudih časov.

Ta visceralna (trebušna) maščoba ustvarja še več kortizola, saj ima večjo koncentracijo posebnega encima, ki pretvarja neaktiven kortizon v aktiven kortizol. Več kot imate trebušne maščobe, večjo aktivnost kortizola imate. In je ustvarjen začaran krog! Več napadov lakote, večje skladiščenje maščob, več vnetnih procesov v telesu …

Kako se znebiti trebušne maščobe?

Z izdelkom AdrenaLux – z naravnimi rastlinskimi izvlečki in izbranimi vitamini pomaga pri optimalnem odzivu na stres, kar pomeni, da uravnoveša kortizol in tako prekine začaran krog, ki vodi do trebušne debelosti.

2.   SLABŠE DELUJOČA ŠČITNICA = PREMALO ŠČITNIČNIH HORMONOV

Dokler ne boste poskrbeli za ravnovesje ščitničnih hormonov, kilogrami ne bodo šli nikamor.

Ščitnica, ki se nahaja na vratu tik pod Adamovim jabolkom, nadzoruje metabolne (presnovne) procese vsake celice v telesu. Če povemo po domače, diktira tempo našega telesa – kako hitro se bodo procesi v telesu dogajali. To počne predvsem z izločanjem hormonov  tiroksina (T4) in trijodtironina (T3). Tako nadzira, kako hitro in učinkovito celice spremenijo hranila v energijo.

Če ščitnica hormonov ne proizvaja v zadostnih količinah, so torej vse telesne funkcije motene. Pri večini težav gre za premalo dejavno ščitnico, ki ne proizvaja dovolj ščitničnih hormonov. To pomeni, da se vse funkcije v telesu upočasnijo: med drugim se upočasnita tudi prebava in bazalni metabolizem (poraba energije za osnovne življenjske funkcije), zaradi česar začnemo nepojasnjeno pridobivati težo – čeprav imamo nespremenjen življenjski slog.

Kako se znebiti odvečnih kilogramov po vsem telesu?

Z izdelkom TiroLux – z naravnimi rastlinskimi izvlečki in izbranimi minerali podpira delovane ščitnice in spodbuja pretvorbo neaktiven oblike T4 v aktivno T3 ter tako pospeši metabolizem celotnega telesa in tudi prebavo. Kilogrami potem začnejo lažje kopneti.


3.   ESTROGENSKA DOMINANCA = PREVEČ ESTROGENA

Gospe in gospodične: Dokler ne uravnovesite estrogena, se ne boste rešile maščobe na bokih, stegnih in zadnjici.

Gospodje: Dokler ne uravnovesite estrogena (ja, tudi vam se to dogaja!), se ne boste rešili pivskega trebuščka, povečanih 'jošk' in izgube mišične mase.

Kot pri vseh hormonih tudi pri estrogenu ima glavno besedo ravnovesje. Običajno se raven estrogena uravnoveša z drugimi spolnimi hormoni v telesu, kot je progesteron pri ženskah in testosteron pri moških. Edino tako lahko telo deluje normalno, utečeno. Ko se to ravnovesje poruši, to opazite v obliki težav, kot je pridobivanje teže na prav določenih mestih, dolgoročno pa se razvijejo tudi bolezni.

Estrogen spodbuja rast estrogensko občutljivih tkiv, tako da poveča za estrogen najbolj dovzetna maščobna tkiva: pri ženskah je to predvsem v bokih, stegnih in na zadnjici, včasih pa tudi na spodnji strani rok. Moški pa lahko prevlado estrogena opazijo predvsem zaradi povečanega obsega trebuha in pojava 'jošk', sčasoma pa se izgublja tudi mišična masa.

Na estrogen občutljivo maščobno tkivo pogosto poznamo tudi pod imenom trdovratna maščoba, saj jo tako s hujšanjem kot s telesno vadbo težko odpravimo. Treba je tudi vedeti, da višek estrogena povzroča začaran krog: estrogen spodbuja pridobivanje maščobe, v maščobnem tkivu pa tudi nastaja estrogen (ne le v jajčnikih, ki so glavni 'proizvajalec'). Zato s povečanjem maščobnega tkiva nastaja tudi več estrogena, ki spet spodbuja večanje maščobnih celic, kjer nastaja še več estrogena …

Tovrstno pridobivanje kilogramov lahko edino učinkovito preprečimo, če uravnovesimo estrogen v telesu.

Kako se znebiti odvečnih kilogramov, povezanih z viškom estrogena?

Z izdelkom EstroLux, ki je namenjen tako ženskam kot moškim. S preverjenimi rastlinskimi izvlečki in izbranimi vitamini uravnoveša raven estrogena v telesu in preprečuje posledice estrogenske prevlade v telesu. Končno se boste lahko poslovili od trdovratne maščobe na bokih!