Kdaj 99 kalorij REDI BOLJ kot 137 kalorij?

Pri kalorijah, ki se prevajajo v odvečne kilograme, se lahko matematika hitro obrne na glavo. Odločata namreč kakovost in kombinacija živil. Če boste pojedli 20 gramov čokoladne ploščice, ki vsebuje 99 kalorij, se boste prej zredili, kot če pojeste 20 gramov mandljev, ki vsebujejo 137 kalorij. Kako je to mogoče?

image

Če pogledamo na stvar popolnoma matematično, ima 1 gram maščobe 9 kalorij, 1 gram ogljikovih hidratov 4 kalorije in 1 gram beljakovin prav tako 4 kalorije.

Po tej logiki bi morali za hujšanje narediti seštevek vseh kalorij in paziti, da ga dnevno ne prekoračimo. Cel dan bi lahko jedli sladkarije, pomembno bi bilo le, da ne bi presegli dnevnega limita začrtanih kalorij.

To ni le zamudno, taka matematika našemu telesu sploh ni všeč.

Dr. David Ludwig, profesor pediatrije in endokrinolog na Harvard Medical School poudarja, da ima poleg bioloških dejavnikov, kot so genetika, telesna dejavnost, količina spanja in stres, odločilno vlogo pri hranilni vrednosti hrane hormon inzulin. Kot razlaga, ima inzulin precejšnjo vlogo pri tem, ali bomo debeli ali suhi.


Kako deluje inzulin?

Dr. Ludwig pravi, da prehrana, bogata z rafiniranimi sladkorji in predelanimi ogljikovimi hidrati, povzroča ekspresno pretvorbo kalorij v maščobne celice.

Hormon inzulin je odgovoren za raven glukoze (sladkorja) v krvi, ki telesu zagotavlja energijo. Če je glukoze v krvi preveč, jo telo začne skladiščiti – in jo kaj hitro pospravi v maščobno tkivo za rezervo. Tako se glukoza v krvi spet zniža, kar pa je signal možganom, da telo potrebuje spet novo energijo. Možgani javijo prehranskim hormonom, naj sprožijo lakoto. Vse to se lahko zgodi v manj kot dveh urah.

Če pojeste čokoladno ploščico, se bo zgodilo ... 

To je tipična reakcija telesa, ko zaužijemo živilo, polno enostavnih ogljikovih hidratov, kot je čokoladna ploščica. Ko zaužijemo enostavne sladkorje, se raven hormona inzulina hitro dvigne, kar sproži lakoto in tudi nabiranje maščobnih celic na kritičnih predelih telesa

Rešitev je hrana, ki preprečuje nihanje hormona inzulina in ga ne »vznemirja« pretirano.

Pest mandljev, ki jih omenjamo v naslovu, sicer vsebuje več kalorij kot čokoladna ploščica, vendar ne povzroča hitrega skladiščenja maščobe na kritične predele niti ne dodatne lakote. Mandlji vsebujejo zdravju prijazne in koristne nenasičene maščobne kisline, ki telesu dajejo energijo brez nepotrebnega dviga hormona inzulina in tako ohranjajo sitost dlje časa. Ob pravem izboru hranil bomo tako lahko jedli več in bili siti dlje časa.

Prehranski načrt, kako se pravilno prehranjevati in optimizirati jedilnik, tako da boste lahko jedli več, a se redili manj, dobite v programu Slimmium. Cel paket je zasnovan z mislijo na zmanjšan vnos kalorij, topljenje mačob, odvajanje odvečne vode iz telesu, vse to pa zaokružuje prehranski načrt, ki vas bo spodbudil, da boste med hujšanjem jedli okusno