Klistir in kava: da bo vitka postava in jetra bolj zdrava

Jetra v našem telesu opravljajo ogromno število funkcij. Nekateri znanstveniki navajajo kar do 500 nalog. Tako so jetra tista, ki med drugim shranjujejo železo, vitamine, sladkorje in maščobe, ki jih telo porabi takrat, ko je to potrebno. Predvsem gre za organ, ki prvi filtrira vse, kar zaužijemo. Ker pa z nezdravo prehrano in pijačo jetra vse bolj obremenjujemo, postanejo ta preobremenjena oziroma zamaščena. Privoščite jim počitek!

image

Bolna in preobremenjena jetra

Vse, kar pojemo in popijemo jetra nato predelajo. Zato priporočamo, da omejite vnos alkohola, tablet ali celo drog, saj jih s tem lahko poškodujete ali zbolite. Preobremenjena jetra postanejo zamaščena, kar je rešljivo z razstrupljanjem in čiščenjem jeter. Če pa stanje zanemarjamo, se lahko vnamejo, kar pa je že bolezensko stanje.

Simptomi bolezni jeter so:

  • slabost,
  • bruhanje,
  • utrujenost,
  • izguba apetita,
  • srbečica,
  • kožne iritacije,
  • temen urin,
  • porumenela koža in beločnice.

Posebej bodite pozorni, če se pojavi bolečina v zgornjem desnem predelu trebuha.

Seveda, simptomi sami po sebi ničesar ne povedo, zato raje obiščite zdravnika in opravite krvni test.

Prehrana kot sopotnik pri razstrupljanju

Če si želite jetra razbremeniti, na jedilnik nujno vključite hrano, ki je bogata z antioksidanti. Nekateri strokovnjaki priporočajo peso, brokoli, čebulo, česen, paradižnik, limone, brusnice, česen, grenivke, listnato zeleno zelenjavo in kurkumo. Najboljši zaveznik jeter pa je pegasti badelj. Pripravite si lahko čaj ali pa kupite kar v kapsulah ali kot tinkturo.

Kaj pa hujšanje?

Jetra shranjujejo tudi odvečno maščobo »za hude čase«. In ker dandanes vnos maščob v telo vse bolj povečujemo, jih obremenjujemo in mastimo. Zaradi velikega vnosa toksinov in kemikalij pa imajo še več dela in počasi jim začne primanjkovati moči, da bi kurile še maščobe. Zato se zgodi, da po raznih vadbah in dietah učinka ni. Takrat se je smiselno vprašati, kaj se dogaja z jetri. Tudi če ta niso razlog za neučinkovito hujšanje, boste naredili nekaj dobrega zase.

Čiščenje s postom in kavnim klistirjem

Mnogi strokovnjaki priporočajo čiščenje jeter s kavnim klistirjem. Na ta dan se postite ali pa jejte le sadje. Zelo pomembno je, da če ste pred kratkim prestali operacijo (predvsem na črevesju), imate menstruacijo ali pa se na kakršen koli način počutite šibke, kuro opustite ali se posvetujte z zdravnikom. Pred postenjem poskrbite za to, da bo telo hidrirano, zato dan prej popijte najmanj 2 do 3 litre vode.

Kofein v kavi naj bi odpiral žolčna izvodila in omogoči, da se odpre prehod med jetri in črevesjem. Tako lahko jetra izločijo toksine v črevo, od koder jih klistir odplakne iz telesa. Zaradi diuretičnega delovanja kave pa klistir globinsko prečisti črevesno steno.

Potrebujete:

Da bi opravili postopek potrebujete posebno posodo s cevko, ki ji pravimo tudi irigator, ki jo lahko kupite v lekarni, 1 liter destilirane vode, 3 žlice bio kave, cedilo, , lubrikant (kokosovo maščobo, olivno olje).

Priprava:

V kozico destilirane vode še preden zavre stresite 2-3 jušne žlice kave. Ko zavre, 5 minut konstantno mešajte in nato na nižji temperaturi kuhajte še 15 minut. Zvarek ohladite na sobno temperaturo in precedite skozi cedilo. Posodo napolnite s tekočino. Klistir namestite približno meter visoko, lahko na kljuko vrat. Lezite na bok. Ustje cevke in zadnjično odprtino rahlo namastite, vstavite cevko globoko v danko in spustite polovico tekočine v črevo. Poskusite zadržati 15 minut. Spraznite črevesje na stranišču in prisluhnite občutkom v svojem telesu.

Izbrani izdelki za vas