Prazna košarica?
Verjetno zato, ker si še niste ogledali naše najnovejše ponudbe
Sensilab za svoje spletne strani uporablja piškotke, ki ne shranjujejo osebnih podatkov. Nekateri piškotki so morda že nameščeni. Z nadaljevanjem uporabe naših spletnih strani soglašate z njihovo uporabo.
Kontaktirajte nas prek spleta ali pokličite na 0590 82 770
100% garancija na zadovoljstvo
Brezplačna dostava nad 49,99 €
Ne vem, ali ste opazili, ampak tudi v Sloveniji je polovica odraslih pretežkih ali predebelih. Kar je še posebno zanimivo: več strokovnjakov ocenjuje, da je glavni krivec sladkor. In to niso (samo) tortice ali sladoled ali piškoti, ampak predvsem sladke pijače in tako imenovani skriti sladkorji.
Pa poglejmo malo v ozadje. Začnimo z maščobami. Večina nas je ponotranjila predstavo, da se skoraj vsaka maščoba, ki jo pojemo, samodejno pretvori v maščobo na našem telesu, ali pa nam grozi z zamašitvijo žil. Kar ne preseneča, saj so strah pred maščobami različni strokovnjaki sejali več kot pol stoletja. Danes vemo, da maščobe niso tak bav bav in da obstajajo tako imenovane dobre in slabe maščobe. Ampak to je druga zgodba.
Zanimivo pa je, da so se v vsem tem vrvežu okrog maščob nekje vmes izgubile študije o povezavi med sladkorjem in srčno-žilnimi boleznimi …
In kako so se te študije »izgubile«? No, kot je lani objavila priznana revija ameriškega medicinskega združenja JAMA Internal Medicine, je ameriška sladkorna industrija desetletja vplivala na to, da potrošniki srčno-žilne bolezni povezujejo z maščobami, ne pa tudi s sladkorjem. Zveni kot teorija zarote, a ne?
Po ugotovitvah študije je ameriška sladkorna industrija na raziskave vplivala tako, da je krivda padla na maščobe, še zlasti na nasičene, medtem ko so bili rezultati pri sladkorju neprepričljivi. In tako so še desetletja vplivali na vse nadaljnje raziskave in priporočila.
To razkritje je pomembno predvsem zato, ker se šele zadnje desetletje malo več pozornosti posveča škodljivosti sladkorja. Več desetletij so nas namreč strokovnjaki prepričevali, naj zmanjšamo uživanje maščob. Zato smo začeli iskati manj mastne nadomestke za priljubljene izdelke. In tu pride v igro sladkor.
Da bi živila, ki so jim odstranili maščobo, ohranila okusnost, so jim proizvajalci začeli dodajati več sladkorja (in drugih aditivov). Tega sladkorja običajno niti ne zaznamo in brez težav vsak dan zaužijemo več, kot je priporočen dnevni odmerek (ta je v optimalnih okoliščinah do 6 žličk dodanega sladkorja na dan, kar ne vključuje naravno prisotnega sladkorja v sadju ali mleku).
In ravno temu skorajda neopaznemu prehodu na sladkor številni strokovnjaki pripisujejo razmah debelosti. Dodanim sladkorjem pogosto pravimo tudi skriti sladkorji, ker jih običajno niti ne zaznamo.
Dodan sladkor zaužijemo, ko:
Za primer: nektarju je dovoljeno dodati do 20 odstotkov različnih vrst sladkorja glede na skupno maso končnega izdelka. Torej, s kozarcem soka, ki vsebuje 2 dcl, lahko spijemo tudi do 8 žličk sladkorja!
V primeru na sliki, ki je precej reprezentančen za sadne sokove, bomo z enim kozarcem spili 4 žličke sladkorja.
Prehod z maščob na sladkorje se je idealno prepletel tudi z globalnimi družbenimi spremembami, ko smo potrošniki začeli vse bolj kupovati že pripravljene prigrizke, jedi in pijače. Po drugi svetovni vojni so namreč tudi ženske vse bolj vstopale v delovno kolesje 8-urnih služb, zato je manj časa ostalo za kuhanje doma, za uporabo svežih sestavin, za zavedanje, kaj res jemo.
Tu je pritekla »na pomoč« prehranska industrija, ki je zaslutila veliko priložnost, s pripravljeno, visoko procesirano hrano. Tako, ki lahko dolgo zdrži na policah. In s celim kupom prigrizkov, ki jih lahko grizljamo skozi ves dan. Velika težava teh živil je bila in je ostala visoka vsebnost kalorij in manko pomembnih hranilnih snovi (vitamini, minerali, prebavni encimi, vlaknine …).
Ko so se ljudje začeli množično rediti, pa so našli dežurnega krivca – maščobe. Tudi na to se je odzvala industrija – z manj mastnimi in celo nemastnimi živili. Ta hrana seveda ni okusna, zato je bilo treba maščobo z nečim zamenjati: in tu se je začel vzpon sladkorja.
»Zaradi dodanega sladkorja so živila, ki so jim odvzeli maščobo, postala bolj privlačna, obenem pa je sladkor podaljšal njihovo obstojnost na trgovskih policah. Tako je imela prehranska industrija velike koristi od dodajanja sladkorja (kot je koruzni sirup) in drugih sladil procesirani hrani. Povečan vnos enostavnih sladkorjev pa je sprožil moderno epidemijo debelosti in sladkorne bolezni,« pojasni dr. Maya Adam s Stanford School of Medicine.
Seveda je problem bolj kompleksen, vendar je izjemno pomemben in še vedno precej spregledan dejavnik tveganja sladkor. In sladkorja v različnih pojavnih oblikah zaužijemo občutno preveč.
Priporočena poraba sladkorja za odrasle je do 6 žličk na dan
Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) naj bi odrasli in otroci v skrajnem primeru zaužili 10 odstotkov dnevnih kalorij v obliki dodanega sladkorja. Za resnejšo preventivo pred boleznimi pa bi bilo najbolje to količino razpoloviti na 5 odstotkov.
Po podatkih WHO dodan sladkor pri slovenskih otrocih znaša 12 odstotkov dnevnega kaloričnega vnosa, torej za 2 odstotkov presega skrajno mejo in za 7 odstotkov optimalno za dodatno preventivo pred različnimi boleznimi.
Stanje v Sloveniji: pretežkih je pol odraslih Slovencev in skoraj tretjina otrok*Podatki veljajo za povprečen dnevni energetski vnos, ki znaša 2000 kcal na dan.
Po uradnih podatkih je v Sloveniji 54 odstotkov odraslih v starostnem obdobju od 25 do 64 let čezmerno prehranjenih, od tega pa kar 15 odstotkov debelih.
In tudi naš mladi up ne kaže spodbudne slike. Slovenski otroci so med najdebelejšimi v EU. Imamo skoraj 26 odstotkov pretežkih fantov in 19 odstotkov pretežkih deklet, plus dodatnih 7 odstotkov debelih fantov in 5 odstotkov debelih deklet. Če poenostavimo, tretjina fantov in četrtina deklet ima preveč maščobe na telesu.
»Ena do dve sladkani pijači na dan povzročita za 26 odstotkov večje tveganje za razvoj diabetesa tipa II. Po ocenah raziskovalcev naj bi samo sladkane pijače kar v 30 odstotkih prispevale k razvoju debelosti,« navaja dr. Mojca Gabrijelčič Blenkuš, dr. med. (Prekomerna prehranjenost in debelost pri otrocih in mladostnikih v Sloveniji, Gradivo za Odbor DZ RS za zdravstvo, 2013) .
Skratka, v imenu vitke postave in dolgoročnega zdravja bi bilo dobro, če bi vsak pri sebi prevetril svoj jedilnik in poskušal čim bolj omejiti odvečen sladkor v prehrani.
Najlažje boste to dosegli, če boste natanko vedeli, kaj jeste in PIJETE.
Avtor: Adela Vuković
Viri:
1) http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2015/sugar-guideline/en/
2) http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/149782/1/9789241549028_eng.pdf?ua=1 (Priporočila glede uživanja sladkorja za odrasle in otroke, Svetovna zdravstvena organizacija, 2015, v PDF-obliki/ Guideline: Sugars intake for adults and children. Geneva: World Health Organization; 2015)
3) https://www.nytimes.com/2016/09/13/well/eat/how-the-sugar-industry-shifted-blame-to-fat.html?_r=0
4) Kearns CE, Schmidt LA, Glantz SA. Sugar Industry and Coronary Heart Disease ResearchA Historical Analysis of Internal Industry Documents. JAMA Intern Med. 2016;176(11):1680-1685.
5) Coursera: Stanford Introduction to Food and Health (www.coursera.org)
6) https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/sugary-drinks-fact-sheet/
7) Kuhnle, G.G., Tasevska, N., Lentjes, M.A., Griffin, J.L., Sims, M.A., Richardson, L., Aspinall, S.M., Mulligan, A.A., Luben, R.N. and Khaw, K.-T. (2015) ‘Association between sucrose intake and risk of overweight and obesity in a prospective sub-cohort of the European Prospective Investigation into Cancer in Norfolk (EPIC-Norfolk)’, Public Health Nutrition, 18(15), pp. 2815–2824.
8) https://www.reading.ac.uk/news-and-events/releases/PR626778.aspx
9) di Angelantonio, E., Bhupathiraju, S. N., Wormser, D., Gao, P., Kaptoge, S., Berrington de Gonzalez, A., Cairns, B. J., et al. (2016). Body-mass index and all-cause mortality: individual-participant-data meta-analysis of 239 prospective studies in four continents. The Lancet
10) Malik VS, Popkin BM, Bray GA, Després J-P, Hu FB. Sugar Sweetened Beverages, Obesity, Type 2 Diabetes and Cardiovascular Disease risk. Circulation. 2010;121(11):1356-1364.
11) George A. Bray, Barry M. Popkin. Dietary Sugar and Body Weight: Have We Reached a Crisis in the Epidemic of Obesity and Diabetes? Diabetes Care Apr 2014, 37 (4) 950-956
12) Ma Y, He FJ, Yin Y, Hashem KM, MacGregor GA.. Gradual reduction of sugar in soft drinks without substitution as a strategy to reduce overweight, obesity, and type 2 diabetes: a modelling study. Lancet Diabetes Endocrinol. 2016 Feb;4(2):105-14.
13) Stanhope KL. Sugar consumption, metabolic disease and obesity: The state of the controversy. Critical reviews in clinical laboratory sciences. 2016;53(1):52-67.
14) Lee, C.-Y.; Lin, W.-T.; Tsai, S.; Hung, Y.-C.; Wu, P.-W.; Yang, Y.-C.; Chan, T.-F.; Huang, H.-L.; Weng, Y.-L.; Chiu, Y.-W.; Huang, C.-T.; Lee, C.-H. Association of Parental Overweight and Cardiometabolic Diseases and Pediatric Adiposity and Lifestyle Factors with Cardiovascular Risk Factor Clustering in Adolescents. Nutrients 2016, 8, 567.
15) JANPA – Joint Action on Nutrition and Physical Activity, Evidence Paper & Study Protocols. Work package WP 4: Evidence (the economic rationale for action on childhood obesity), 2016
17) http://www.rtvslo.si/stevilke/infografika-tudi-v-sloveniji-je-debelost-vse-vecja-tezava/403284
18) http://www.rtvslo.si/stevilke/dolgotrajna-skrajna-debelost-lahko-zivljenje-skrajsa-do-20-let/403343
20) http://www.uzivajmovzdravju.si/wp-content/uploads/2016/02/3.1.Analiza-stanja_3_Stanje-prehranjenosti.pdf
Izbrani izdelki za vas
Morda bi vas zanimalo