Krožniki so mimo. Prihaja doba skled.

In če to pravijo Britanci, ki so mahnjeni na etiketo, potem bo najbrž res. Trendi prehranjevanja se namreč vse bolj nagibajo k uporabi skled za vse jedi – tudi glavne. 

image

Torej, če se že zdaj nagibate k temu, da skoraj vse jeste iz sklede, niste čudak, ampak jezdec novega trenda. Idejo vse bolj podpirajo in promovirajo tudi zvezdniški kuharji, kot je Nigella Lawson (»Če bi lahko, bi vse jedla iz sklede.«).

Formalne večerje so "out"

Gre za kombinacijo življenjskega sloga in spremembe v trendih prehrane. Ljudje so bolj sproščeni pri večerjanju. »Ne le da vse več ljudi obroke poje iz sklede, medtem ko sedi na zofi, tudi hrana je taka, da jo je praktično jesti iz sklede – testenine, azijska, maroška …,« ugotavlja Anna Berry iz trgovine s pripomočki za kuhinjo, kjer opažajo velik porast povpraševanja po skledah. In menda imajo sklede tudi pozitiven vpliv na hujšanje.

Kako, zaboga, pa skleda pomaga pri hujšanju?

Prva asociacija bi bila seveda – prazna skleda. Vendar je psihologija hujšanja bolj zapletena. Nekateri avtorji vztrajajo pri tezi, da zaužijemo manj ogljikovih hidratov (težkih škrobnatih živil), če hrano postrežemo v skledi. Obenem pa prej dobimo občutek sitosti. Z držanjem sklede v roki, medtem ko jemo, prej dosežemo zadovoljitev, pojasni Charles Spence, strokovnjak psihologije okusa z Oxfordske univerze. Mogoče teža v roki asociira na težo v želodcu? Ni še povsem jasno.
Starejše raziskave so tudi pokazale, da velikost krožnika vpliva na količino zaužite hrane – z večjih krožnikov pojemo več, zato je manjša skleda boljša odločitev, če želimo nadzirati količino zaužite hrane.

Poskušajte kombinacijo sklede in garcinije

Če je vaš cilj izgubiti nekaj odvečnih kilogramov in imate težavo z napadi volčje lakote, lahko pri nadziranju količine zaužite hrane pomaga tudi kamboška garcinija.
Študije med najbolj učinkovitimi naravnimi pripravki za brzdanje čustvene lakote in hujšanje namreč omenjajo kamboško garcinijo. Buči podoben tropski sadež, velik kot pomaranča, je v ajurvedski medicini poznan že stoletja. Poleg tega da je kamboška garcinija bogata z vitamini in minerali (med drugim vitamin C in vitamini B kompleksa, železo, kalcij, fosfor ...), njena glavna učinkovina pomaga tudi pri izgubi odvečnih kilogramov. Gre za hidroksi citronsko kislino (HCA), ki učinkuje tako, da poviša raven hormona sreče serotonina, zaradi katerega smo manj lačni, torej nimamo napadov volčje lakote.

Obenem pa HCA blokira nalaganje maščobe, saj preprečuje nastanek snovi, ki je osnovni gradnik v sintezi maščobnih kislin, holesterola in trigliceridov.

Torej, za boljše učinke hujšanja pred zajtrkom in kosilom, ki ju boste (zakaj pa ne?) pojedli iz sklede, zaužijte še kapsulo Garcinie Ultra 1000. Učinkovitost sklede še ni povsem dokazana, kamboška garcinija pa ima poznane učinke.