Krtačenje kože

Si želite mehko, lepo prekrvavljeno in gladko kožo? Krtačenje kože je ena izmed tehnik nege kože, ki da hitre in učinkovite rezultate. Poleg tega s krtačenjem sprostite prostor in očiščevalne poti ter tako pospešite razstrupljanje telesa.

image

Z rednim krtačenjem kože in odstranjevanjem odmrlih celic s pomočjo krtače bo koža kmalu bolj cvetoča in čista. (Foto: 123rf.com)

Zakaj je krtačenje učinkovito

Koža je naš največji organ. Zato je logično, da absorbira veliko nesnage in jo hkrati tudi izloča. V želji, da bi odstranili odmrle kožne celice in druge nečistoče se mnogi poslužujemo raznih pilingov, najpogosteje obraza, medtem ko na celotno telo ne pomislimo tako pogosto. Zato je priporočljivo, da svoje telo včasih temeljito skrtačimo.

Temeljito čiščenje kože »na suho«

Nekatere raziskave so ocenile, da z luščenjem odmrlih kožnih celic (vsako minuto naj bi jih izgubili okrog 30.000 in jih nadomestili z novimi) in skozi pore telo izloči več kot pol kilograma nečistoč. Če te plasti pred umivanjem odstranite, naredite veliko dobrega, saj sprostite prostor in očiščevalne poti ter tako pospešite razstrupljanje telesa.

Metoda

Kako začeti? Najprej si priskrbite nežno krtačo ali posebno rokavico iz naravnih materialov, ki je namenjena negi kože. 

Koža mora biti za krtačenje povsem suha, zato se krtačite vedno pred tuširanjem ali kopanjem. S krtačo po celotnem telesu nežno krožite. Ne drgnite, ampak se le nežno dotikajte kože med kroženjem in pazite, da je ne poškodujete.  Nikar ne gibajte s krtačo gor in dol, vedno krožite.

Obvezno začnite pri stopalih in masirajte navzgor, proti bokom. Ko pridete do trebuha, krožite v smeri urinega kazalca, saj tako sledite gibanju prebave. Roke krtačite v smeri od dlani proti ramenom. Osredotočite se lahko na mesta, ki so čutiti nekoliko otrpla, mesta, na katerih čutite mravljince, saj se lahko prav tukaj zadržuje največ toksinov in energije. Izognite se predelov, ki so občutljivi (npr. bradavice), ranjeni ali kako drugače poškodovani.

Krtačenje naj bo nežno, traja pa naj 2 do 3 minute

Na koncu skočite pod tuš ali pa se razvajajte v kopeli. Ko to opravite, na kožo nanesite naravna, hladno stiskana olja, kot so kokosovo, mandljevo, olivno ali jojobino olje. To velja še posebej v primeru, da imate zelo suho kožo.

Med umivanjem krtačo temeljito očistite. Priporočamo, da jo posušite na radiatorju, obrnjeno s ščetinami navzdol. Priporočamo, da telo krtačite vsak dan pred umivanjem.

Nasveti za razstrupljevalno kopel

Banjo napolnite z vročo vodo in ji dodajte 240g oziroma skodelico grenke soli in 240ml oziroma skodelico jabolčnega kisa. Poleg tega, da kopel pomaga čistiti pore, hkrati lajša bolečine v sklepih.
Koristni učinki rednega krtačenja:

  • bolj čvrsta koža,
  • stimulacija žlez,
  • lažje prebavljanje,
  • boljša prekrvavitev,
  • manj celulita,
  • hitrejše obnavljanje celic,
  • bolj gladka in čista koža.

Izbrani izdelki za vas