Lahko vzrok za prekomerno telesno težo tiči v nevrotransmitorjih?

Nevrotransmiterji so kemični prenašalci, ki jih naše telo ustvarja za proizvajanje signalov znotraj živčnih poti. Kadar se na primer urežemo v prst, preko nevrotransmitorjev možgani dobijo opozorilo preko nevrotransmitorjev. Ti skrbijo za vse komunikacijo v telesu. Zato lahko z njihovo pomočjo tudi reguliramo telesno težo.

image

Nevrotransmitorji so odgovorni za veliko več, kot si mislimo

Nevrotransmitorji ali živčni prenašalci so beljakovine, ki jih proizvaja naše telo. Sestavljeni so iz aminokislin, pridobljenih iz hrane, ki jo jemo. Kar pomeni, da različna kombinacija aminokislin tvori različne živčne prenašalce.

Obstaja na desetine različnih nevrotransmitorjev, ki nastajajo v našem telesu, in vsak izmed njih ima svoj namen. Nekateri bolj pogosti živčni prenašalci, za katere ste zagotovo že slišali, so serotonin, adrenalin in dopamin. Tako kot je vsak človek edinstven, opravlja svoje naloge in hodi v službo, tako je tudi z živčnimi prenašalci.

Raznovrstna prehrana za različne nevrotransmitorje

Kadar naša prehrana ne vsebujejo vseh potrebnih aminokislin, lahko pride do pomanjkanja določenih živčnih prenašalcev. Vsak nevrotransmitor ima edinstveno molekularno obliko, ki omogoča, da se veže na le eno vrsto receptorjev živca. Podobno kot imate poseben ključ za vhodna vrata in poseben za vrata vaše pisarne. Če želite odpreti vhodna vrata s ključem vaše pisarne, ne boste uspeli. Prav tako določena prehrana npr. ne bo pripomogla k izgubi vaše teže oziroma bo nepravilna dieta povzročila le to, da se boste po prenehanju z njo, še hitreje in še bolj zredili.

Pomanjkanje nevrotransmitorjev in težave s telesno težo

Vzroki za pomanjkanje nevrotransmitorjev so:

  • slaba prehrana,
  • stres,
  • uporaba in zloraba zdravil ter
  • izguba teže.

Študije nekaterih večjih univerz so pokazale isto stvar: Nepravilna dieta bo zmanjšala raven serotonina, kar posledično vodi do pomanjkanje motivacije ter povečuje vašo čustveno nestabilnost, kar vodi k ponovnemu pridobivanju telesne teže.

Ščitnica - naša pomočnica

Pomanjkanje nevrotransmitorjev lahko povzroči tudi nenormalno delovanje ščitnice. Če je delovanje vaša ščitnice upočasnjeno, je tako tudi z vašim metabolizmom. Tako je, vaša teža gre zopet navzgor.

Naravna rešitev iz ajurvedske medicine

Ena redkih naravnih učinkovin, ki vpliva na delovanje ščitnice, je ashwagandha, ki ji pravimo tudi indijski ginseng ali zimska češnja. Medtem kot imajo nekateri velike težave z nasilnimi hormonskimi zdravili, je ashwagandha 100% naravna in brez stranskih učinkov.

OPOZORILO: Ashwaganda je priporčena le tistim, katerih ščitnica je premalo aktivna, ne tistim, ki imajo preveč aktivno žlezo.

Ashwagandha je adaptogeno zelišče (kar pomeni, da vam pomaga pri spopadanju s stresom ne da bi vam odvzelo energijo in zbranost), ki ima dokazane učinke na uravnavanje hormonov ščitnice. Prve učinke, kot sta izboljšanje počutja in povišanje fizične energije, boste opazili že po nekaj dneh.