Ljubitelji mlečnih izdelkov, pozor!

Se ne morete upreti brieju, mozzarelli, staranim sirom ali jogurtu? Si ne predstavljate vsakdanje kave brez dodatka mleka? Ja, parmezan je takooo dober. Ampak, ali ste kdaj pomislili, da mogoče mleko vendarle ni tako »popolna hrana«?

image

Pustimo pri miru, da ima cel kup ljudi težave s presnovo mlečnega sladkorja laktoze (kar se kaže v prebavnih motnjah in težavah s kožo), obstaja še cel kup drugih problematičnih snovi v mleku in posledično mlečnih izdelkih. Če razstrupljevalne sposobnosti vašega telesa niso ravno optimalne, boste slej ko prej začutili posledice delovanja teh toksinov v vašem telesu.

Največja poraba antibiotikov je v živinoreji

Ali ste vedeli, da se največ antibiotikov porabi v živinoreji? In da antibiotikov sploh ne uporabljajo (le) za zdravljenje bakterijskih okužb, ampak tudi za pospeševanje rasti goveda. Seveda je jasno, da bodo vse kemikalije, ki jih krava zaužije, prešle tudi v njeno mleko.

Znano je tudi, da se v mleku znajdejo tudi sledi gnojil, pesticidi, fungicidi in herbicidi, ki jih živali zaužijejo s krmo.

In to še ni vse! Potem so tu še hormoni, ki se jih uporablja za zdravljenje živali (in zaprte živali, ki jih gojijo v majhnih »boksih«, so zelo pogosto bolne). V mlečni kemični šejk se vmešajo še hormoni, ki jih imajo krave molznice v presežku. Najbolj problematično je mleko visoko brejih krav, saj jih kmetje običajno nehajo molsti šele dva meseca pred telitvijo. Takrat je raven spolnega hormona estrogena v mleku nekajkrat višja od običajne. Višek estrogena v našem telesu pa lahko povzroči cel seznam težav: od razpoloženjskih nihanj prek pridobivanja kilogramov do težav s plodnostjo.

S kozarcem mleka ali kosom sira dobite cel kemični šejk

Vse zgoraj naštete kemične snovi lahko motijo normalno delovanje naših hormonov. Hormoni pa so pomembni prenašalci sporočil v našem telesu: ves čas sporočajo celicam, tkivom in organom, kaj morajo storiti, da bo naše telo najbolje delovalo. In če hormoni podivjajo, podivja tudi naše telo.

Kaj lahko torej storite, da bi se izognili škodljivemu vplivu kemikalij v mleku?

Ni se vam treba odreči mlečnim izdelkom. Smetana, torte, štruklji in pica pač niso tisto, kar pričakujemo od njih, brez mleka, skute, masla ali sira. So tudi prijaznejše metode, da se izognete višku škodljivih kemikalij.

1. Izbirajte ekološke mlečne izdelke krav, ki so se prosto pasle.

2. Zmanjšajte uživanje klasičnih mlečnih izdelkov.

3. Izboljšajte razstrupljevalne sposobnosti vašega telesa.

Na področju odstranjevanja hormonskih motilcev iz telesa (kemikalij, ki motijo hormonsko ravnovesje v telesu) je številka 1 na našem trgu izdelek EstroLux. Z rastlinskimi izvlečki z dokazanim učinkovanjem prepreči nalaganje hormonskih motilcev v telesu in pospeši njihovo izločanje iz telesa, saj podpira razstrupljevalne sposobnosti jeter.