Ali se zares želite znebiti maščobe na trebuhu? Brez vadbe?

Povsod lahko preberete o vedno novih nizkokaloričnih dietah in novih oblikah vadbe. Poskušali ste že marsikaj, kilogrami so res sprva šli dol, trebušček pa je ostal mehek in mlahav. In vemo, vsega tega pehanja za idealno postavo ste že siti čez glavo. Vas zanima, kako se res znebiti trebušne maščobe – brez vadbe?

image

Glavni krivec za trebušno debelost je stresni hormon kortizol. Zakaj? Ker je kortizol tisti, ki skladišči maščobo (on temu pravi energija) v predelu trebušne votline za tako imenovane slabe čase. Tam je namreč 4x več receptorjev (predstavljajte si jih kot sprejemne centre) za kortizol kot v podkožni maščobi. Kortizol pa je glavni hormon, ki koordinira naš odziv na stresne situacije.

Kako kortizol povzroča kopičenje maščob na trebuhu?

Kortizol pobere glukozo (sladkor) iz celic in jo pošlje v krvni obtok, da bi dosegle tiste organe, ki se morajo najbolj aktivirati za odziv na nevarno situacijo (tako telo razume vsako obliko stresa), za tako imenovan odziv "beg ali boj": možgane, mišice v rokah in nogah … Energijo v obliki glukoze pošlje tam, kamor pride prav za beg pred medvedom, lov na mamuta in podobno (kar je bilo nekoč zelo koristno). Ker pa med "živciranjem" zaradi gneče na cesti sedimo, ko nas šef spravlja ob živce, sedimo, in ko se učimo za izpit, sedimo, vse te energije ne porabljamo. Zato se po hitrem postopku pospravi tam, kjer je najbolj dobrodošla, saj ima tam največ sprejemnih centrov (receptorjev) – v trebušne maščobne celice.

Dokler se nas oklepa stres, se nas oklepa tudi maščoba na trebuhu

Vi dobro veste, s koliko stresnih situacij imate opravka vsak dan: hitenje v službo, preobremenjenost z delom, zamujanje z roki, divjanje po otroke v šolo ali vrtec, zamujanje s plačilom položnic, konflikti s partnerjem, "sekiranje" zaradi odvečnih kilogramov in problematične kože ... Več stresa pomeni več kortizola, kar nadalje pomeni več nabiranja visceralne maščobe (maščobe v predelu trebuha).

Torej, dokler smo pod vsakodnevnim stresom, dokler kortizol razsaja na polno, so vsi poskusi izgubljanja kilogramov obsojeni na propad. Tudi če 'nič' ne jeste.

Zaradi viška kortizola imamo tudi napade lakote

Kot da kopičenje maščobe v predelu trebuha ne bi bilo dovolj, se zaradi viška kortizola znajdemo tudi v primežu volčje lakote. Zakaj? Ker kortizol poveča raven krvnega sladkorja, naše telo pa tega dolgoročno ne more prenesti, se aktivira hormon inzulin. On skrbi, da pošlje višek sladkorja nazaj v celice, še posebno maščobne celice v predelu trebuha. Ko pa krvni sladkor pade, postanemo lačni, zelooo lačni – in hrepenimo predvsem po škrobnati in sladki hrani, takojšnji dozi energije. In smo ujeti v začaran krog.

Kako se znebiti viška kortizola v telesu in s tem odvečne maščobe na trebuhu?

Kot ste lahko prebrali, je kortizol tisti, ki zadržuje maščobo okrog vašega trebuha. Zato je najboljši način, da se znebite te maščobe, znižanje količine kortizola v krvi. To pomeni, da morate zmanjšati stres v vsakdanjem življenju. Ker vemo, da je skoraj nemogoče odstraniti vse stresne dejavnike, se boste morali lotiti predvsem vašega odziva na stres. Kot se temu pogovorno reče, morate biti bolj "v izi". Torej, ni vam treba telovaditi, nehajte se toliko "sekirati"!

Kako to doseči? Zelo učinkovite so različne tehnike sproščanja, uravnotežena prehrana, dovolj spanja in postavljanje prioritet v življenju. Odlična pomoč pa so tudi naravna zelišča, znana po tem, da pomagajo uravnovesiti telo v obdobju stresa – tako imenovane adaptogene rastline. In prav na teh temelji nov izdelek AdrenaLux, namenjen krepitvi žleze, ki je zaradi stresa najbolj na udaru – nadledvične žleze, ki proizvaja hormon kortizol. Zato je lahko AdrenaLux prvi korak k mirnejšim dnem in slovesu od mlahavega trebuha.

Izbrani izdelki za vas