Večina maščobe v kokosovem olju je nasičene. Vendar to ni vzrok za skrb. Zakaj ne?

Uradna priporočila zdrave prehrane že dolga desetletja omejujejo uživanje nasičene maščobe. In ker je večina kokosove maščobe nasičene, se seveda na prvi pogled pojavi nejasnost: kako je lahko kokosova maščoba zdrava, če je nasičena? Vendar, kar že dolgo vemo o maščobah, je, da niso vse enake. Po sestavi se zelo razlikujejo. In nasičena maščoba v kokosovem olju ima pozitivne lastnosti predvsem, ker jo sestavljajo srednje verižne maščobne kisline.

image

Nasičene maščobe med seboj razlikujemo po številu ogljikovih atomov v molekuli. Kokosovo olje spada med srednje verižne maščobne kisline (te vsebujejo med 6 in 12 atomi ogljika).

Srednje verižne maščobne kisline se drugače prebavljajo v našem telesu kot večina druge maščobe, ki jo pojemo (torej dolgoverižne maščobne kisline).

Prebava srednje verižnih maščobnih kislin je hitra in preprosta

Ker so krajše molekule, so zlahka prebavljive, zato ne obremenjujejo našega prebavnega sistema. Za njihovo razgradnjo ni potrebe po prebavnih encimih, po nobenemu delovanju žolčnih soli, kar je še posebno dobrodošlo za ljudi, ki imajo prebavne težave. In to v prid uporabljajo tudi v medicini.

Njihova posebnost je tudi, da po zaužitju potujejo neposredno v jetra. Večina drugih maščob, ki jih zaužijemo, mora preiti prek več reakcij najprej v limfni sistem, potem v krvotok, nato pa v jetra.

Da bi jih naše telo lahko uporabilo za energijo, ne potrebuje karnitina

Prednost srednje verižnih maščobnih kislin pred dolgo verižnimi je tudi, da ne potrebujejo posrednika, da bi jih lahko naše celice uporabile za energijo. Energija nastaja v mitohondrijih, celičnih energetskih tovarnah. In v primeru večine maščob, ki jih zaužijemo (torej dolgo verižnih maščob), je za to potrebna beljakovinska spojina karnitin, ki prenese maščobe v mitohondrij. Srednje verižne maščobe ne potrebujejo karnitina, da bi lahko vstopile v mitohondrij, zato so hiter vir energije.

In prav zato naše telo srednje verižne maščobne kisline, ki jih najdemo v kokosovem olju, raje takoj uporabi za »poceni« dostopno energijo, kot pa za skladiščenje.

To pomeni, da je večja verjetnost, da boste pokurili te kalorije iz kokosove maščobe, kot da jih boste uskladiščili v telesno maščobo ali pa da bi kot presežek povzročale srčno-žilne težave.

Seveda pa je pri uživanju vsake vrste maščobe potrebna zmernost, saj imajo vse maščobe visoko kalorično vrednost. Boste pa, kot rečeno, kokosovo maščobo hitreje porabili za energijo kot druge oblike maščobe.

Viri:

  1. https://med.virginia.edu/ginutrition/wp-content/uploads/sites/199/2014/06/Parrish-February-17-2.pdf
  2. Rial SA, Karelis AD, Bergeron K-F, Mounier C. Gut Microbiota and Metabolic Health: The Potential Beneficial Effects of a Medium Chain Triglyceride Diet in Obese Individuals. Nutrients. 2016;8(5):281. doi:10.3390/nu8050281.
  3. Han JR, Deng B, Sun J, Chen CG, Corkey BE, Kirkland JL, Ma J, Guo W: Effects of dietary medium-chain triglyceride on weight loss and insulin sensitivity in a group of moderately overweight free-living type 2 diabetic Chinese subjects. Metabolism 2007;56:985–991
  4. Tsuji H, Kasai M, Takeuchi H, Nakamura M, Okazaki M, Kondo K: Dietary medium-chain triacylglycerols suppress accumulation of body fat in a double-blind, controlled trial in healthy men and women. J Nutr 2001;131:2853–2859
  5. St-Onge MP, Bosarge A: Weight-loss diet that includes consumption of medium-chain triacylglycerol oil leads to a greater rate of weight and fat mass loss than does olive oil. Am J Clin Nutr 2008;87:621–626