Prazna košarica?
Verjetno zato, ker si še niste ogledali naše najnovejše ponudbe
Sensilab za svoje spletne strani uporablja piškotke, ki ne shranjujejo osebnih podatkov. Nekateri piškotki so morda že nameščeni. Z nadaljevanjem uporabe naših spletnih strani soglašate z njihovo uporabo.
Kontaktirajte nas prek spleta ali pokličite na 0590 82 770
100% garancija na zadovoljstvo
Brezplačna dostava nad 49,99 €
Ob nakupu nad 50 € prejmete multivitaminske bonbone BSH Magnificent Multi BREZPLAČNO
Uradna priporočila zdrave prehrane že dolga desetletja omejujejo uživanje nasičene maščobe. In ker je večina kokosove maščobe nasičene, se seveda na prvi pogled pojavi nejasnost: kako je lahko kokosova maščoba zdrava, če je nasičena? Vendar, kar že dolgo vemo o maščobah, je, da niso vse enake. Po sestavi se zelo razlikujejo. In nasičena maščoba v kokosovem olju ima pozitivne lastnosti predvsem, ker jo sestavljajo srednje verižne maščobne kisline.
Nasičene maščobe med seboj razlikujemo po številu ogljikovih atomov v molekuli. Kokosovo olje spada med srednje verižne maščobne kisline (te vsebujejo med 6 in 12 atomi ogljika).
Srednje verižne maščobne kisline se drugače prebavljajo v našem telesu kot večina druge maščobe, ki jo pojemo (torej dolgoverižne maščobne kisline).
Ker so krajše molekule, so zlahka prebavljive, zato ne obremenjujejo našega prebavnega sistema. Za njihovo razgradnjo ni potrebe po prebavnih encimih, po nobenemu delovanju žolčnih soli, kar je še posebno dobrodošlo za ljudi, ki imajo prebavne težave. In to v prid uporabljajo tudi v medicini.
Njihova posebnost je tudi, da po zaužitju potujejo neposredno v jetra. Večina drugih maščob, ki jih zaužijemo, mora preiti prek več reakcij najprej v limfni sistem, potem v krvotok, nato pa v jetra.
Prednost srednje verižnih maščobnih kislin pred dolgo verižnimi je tudi, da ne potrebujejo posrednika, da bi jih lahko naše celice uporabile za energijo. Energija nastaja v mitohondrijih, celičnih energetskih tovarnah. In v primeru večine maščob, ki jih zaužijemo (torej dolgo verižnih maščob), je za to potrebna beljakovinska spojina karnitin, ki prenese maščobe v mitohondrij. Srednje verižne maščobe ne potrebujejo karnitina, da bi lahko vstopile v mitohondrij, zato so hiter vir energije.
In prav zato naše telo srednje verižne maščobne kisline, ki jih najdemo v kokosovem olju, raje takoj uporabi za »poceni« dostopno energijo, kot pa za skladiščenje.
To pomeni, da je večja verjetnost, da boste pokurili te kalorije iz kokosove maščobe, kot da jih boste uskladiščili v telesno maščobo ali pa da bi kot presežek povzročale srčno-žilne težave.
Seveda pa je pri uživanju vsake vrste maščobe potrebna zmernost, saj imajo vse maščobe visoko kalorično vrednost. Boste pa, kot rečeno, kokosovo maščobo hitreje porabili za energijo kot druge oblike maščobe.
Viri:
Morda bi vas zanimalo