Med mladimi je vse več možganske kapi!

Čeprav pojav kapi večkrat povezujemo s starostjo, nove raziskave kažejo, da je vse bolj razširjena tudi med mlajšimi. Strašljivo je to, da med njimi naraščajo bolezni srca in ožilja in visoka raven holesterola.

image

ODSTOTEK KAPI SE MED MLAJŠIMI OD 64 LET POVEČUJE

Kap lahko nastopi v kateremkoli življenjskem obdobju, in kljub temu, da jo večkrat pripisujemo predvsem starejšim, novozelandska raziskava prihaja do zanimivih ugotovitev. Raziskava, ki je vključevala 21 različnih regij ter podatke zbranih raziskav od leta 1990 do 2010, sicer potrjuje, da se je pojav kapi največkrat pojavljal po 65 letu starosti. Poleg tega je izpostavila tudi izredno hitro naraščajoče število mladih ljudi, ki so se s pojavom kapi že spopadli. V letu 2010 je bilo namreč 31 % kapi prisotnih med mlajšimi od 64 let.

DEJAVNIKI TVEGANJA ZA MOŽGANSKO IN SRČNO KAP SO BOLJ PRISOTNI PRI MLADIH

Najpogostejši dejavniki tveganja za pojav možganske ali srčne kapi so največkrat pogosti problemi mlajših generacij. Veliko je namreč debelosti, kajenja, visokega krvnega tlaka, sladkorne bolezni, prirojenih srčnih napak ali pa vse pogostejša visoka raven holesterola. Raziskave so pokazale, da ima večina Slovencev povišano raven holesterola, kar pomeni tudi povečano tveganje za bolezni srca in ožilja.

POVIŠAN HOLESTEROL – ŠTEVILNE ZDRAVSTVENE TEŽAVE

V človeški krvi sta naravno prisotna dva tipa maščob, holesterol in trigliceridi. Obe sta telesu nujno potrebni, a sta v primeru, ko presežeta optimalno količino v krvi, vzrok številnih zdravstvenih težav. Povišana raven slabega holesterola lahko namreč povzroča postopno nalaganje odvečnega holesterola v stene arterij, kar pomeni, da lahko pride do srčnega infarkta, možganske kapi, motnje v prekrvitvi okončin ali drugih zdravstvenih zapletov.

POSKRBITE ZA ZDRAVO PREHRANO IN REDNO GIBANJE!

Na holesterol lahko vplivajo številni dejavniki, kot je dednost, določene bolezni in stres, kljub temu pa ima najpogostejši vpliv prav nepravilna prehrana, posledično tudi prekomerna telesna teža in debelost ter pomanjkanje telesne dejavnosti.

Ko sestavljate svoj jedilnik vanj vključite čim več omega 3 maščobnih kislin(najdemo jih v mnogih rastlinskih oljih in ribah) in se izogibajte slani ter neurejeni prehrani. Zelenjava, sadje in ostala hrana z veliko vlaknin naj bo prisotna na vsakodnevnem meniju. Poskrbite tudi za zmerno telesno aktivnost, odsotnost slabih razvad, kot je kajenje ali prekomerno uživanje alkohola, pa je poleg pravilne prehrane ter redne telesne aktivnosti recept za zdravo srce in ožilje tudi v poznejših letih vašega življenja.

Izbrani izdelki za vas