Zakaj se med prazniki najbolj zredimo – tudi če se ne prenajedamo?

Tudi če se nadvse trudite, da bi se disciplinirali pri prehrani, ne morete pretentati telesa. Vi mogoče ne veste, da ste pod stresom, vaše telo pa to zelo dobro ve. Torej, če se sprašujete, od kod kilogrami decembra, lahko okrivite stres – hitenje po nakupih, načrtovanje daril, manevriranje med službenimi obveznostmi, družino, zabavami, druženjem, različne skrbi … Kaj lahko storite?

image

Večina se nas je navadila hitrega tempa življenja, tako da včasih sploh ne zaznamo, da se ta tempo v času božično-novoletnih praznikov le še stopnjuje. Drvimo po različnih opravkih in komajda najdemo čas za predah. Kar številne preseneti, pa je nabiranje maščobnih oblog, predvsem okrog trebuha.

Kako? Ko ne delam, sem ves čas na nogah, težko najdem čas za hrano in sploh ne pojem toliko?

Telo bo pod dvojnim stresom hrano tlačilo v maščobne rezerve

V čem je torej »fora«? Zakaj se v tem obdobju leta toliko bolj redimo?

1. Redimo se zaradi prazničnega stresa

Tako kot so lahko prazniki prijetni, so tudi precej naporni in stresni za številne med nami. Ta stres si naše telo razlaga po svoje, tako kot se je naučilo skozi človeško evolucijo, ko hrane ni bilo v izobilju.

Formula našega telesa je torej taka: stres + hrana = maščobne rezerve. Telo je naučeno, da v času stresa pospešeno skladišči hrano, ki jo zaužijemo, saj dobi informacijo, da se pripravlja obdobje povečanih potreb po energiji, ko hrane ne bo na voljo.

Skratka, naše telo pripravlja zalogo za hude čase. In ni mu važno, ali je to stres zaradi finančnih skrbi ali zaradi družinskih konfliktov.

2. Redimo se zaradi zimskega stresa

In če k temu dodamo obdobje leta, torej zimo, je toliko bolj razumljivo, da je telo naučeno, da sta zunanji mraz in krajši dnevi signal za maščobno ozimnico. Zadnjih nekaj desetletij, ko je hrane v izobilju skozi vse leto, ne more pretehtati desettisočletij zimskega pomanjkanja!

In če ste bili pozorni, ste lahko opazili, da je najljubši prostor za maščobno ozimnico trebušni predel. To ni naključje, saj ima maščoba v trebušnem predelu tudi največ receptorjev za stresni hormon kortizol, torej se bolj odziva na stres (in na sporočila, naj ostane tam in povabi še vse sorodnike, za hude čase).

Če telo razbremenimo stresa, se bomo manj redili

Živimo v takih časih, da se večini stresnih okoliščin težko izognemo. Kar pa lahko naredimo, je, da spremenimo naš psihični in telesni odziv na stres. To pa je ključnega pomena, ko se želimo izogniti zimskemu in prazničnemu kopičenju kilogramov.

Obstajajo številne tehnike sproščanja (dihalne vaje, meditacija, joga, ples, poslušanje glasbe …), izjemno učinkovit pa je tudi naravni izdelek AdrenaLux. Vsebuje rožni koren, ginseng, gobo kordiceps in vitamin B5, ki so znani po tem, da blažijo telesni odziv na stres. Te učinkovine telesu sporočajo, da je vse v redu in naj se sprosti. Končni učinek? Ker je telo pomirjeno, ne čuti potrebe po skladiščenju maščobe.

Rešite se zimskih kilogramov za zmeraj!

Izbrani izdelki za vas