Moč narave: aloe vera

Aloe vero so že antična ljudstva poznala, med prvimi, ki so začeli koristiti njene zdravilne in lepotne učinke naj bi bili Sumerci in Egipčani. Pravijo, da je bila ena izmed najljubših rastlin Kleopatre. Poznamo približno 500 vrst, vendar tisto, ki je najbolj zdravilna in predvsem užitna prepoznate po naslednjih lastnostih: podobna je kaktusu in ima dolge mesnate liste, njihovi robovi se končajo z drobnimi trni.

image

Za zdravo kožo in nohte

Če so vas opekli sončni žarki, je najboljše zdravilo za opekline gel njenih listov. Preprosto odtrgajte list, ga olupite ali razpolovite. Iz njega bo začel teči gel, ki ga lahko nanesete direktno na kožo. Hladilen učinek se začuti takoj po nanosu in rdečica izgine hitreje kot pri uporabi krem ali losjonov po sončenju.

S svojim hladilnim učinkom rastlina blaži razne kožne iritacije.

  • Po piku komarjev, priporočamo, da nanesete gel aloe vere.
  • Če se soočate s kakršno koli srbečico, ta rastlina pomaga pri odpravljanju kožnih iritacij.
  • Tudi pri celjenju ran si marsikdo pomaga z nanosom gela.
  • Če so se vam začeli nohti lomiti, ponovno utrgajte list, gel nanesite na nohte in počakajte nekaj časa, da se gel vpije in nahrani nohte. Ostanek sperite.

Za lep in zdrav nasmeh

Raziskovanja, koliko je gel aloe vere koristen za ustno votlino, še niso končana. Vendar dognanja vodijo v smer, da je zaradi antibakterijskega učinka gel aloe vere koristen tudi za ustno votlino. Onemogoča nastanek in razvoj mnogih bakterij, ki povzročajo karies.

Pripravite si sok

Sok v zgoščeni obliki deluje odvajalno, zato ga ne popijte preveč, če ni potrebno. Je malce grenkega okusa, zato priporočamo, da ga dodate raznim slajšim smoothiem ali drugim sokovom.

Pridobivajo ga s hladnim stiskanjem, lahko pa ga pripravite kar doma, če imate rastlino. Preprosto stisnite gel iz listov in ga dodajte sokovom. Vendar pozor, nekateri proizvajalci sokove pridobivajo s pomočjo pasterizacije, vendar se v tem primeru nekateri koristni encimi rastline izgubijo.

Z rednim uživanjem boste:

  • okrepili imunski sistem,
  • očistili kri in prebavo,
  • spodbudili delovanje jeter, žolča in ledvic ter
  • na splošno okrepili celoten organizem.

Nega aloe vere

Rastlino lahko imate kar doma v lončku na okenski polici. Ni zelo zahtevna in tudi, če jo kdaj pozabite zaliti, se ne bo takoj posušila.

Priporočamo zmerno zalivanje, dvakrat tedensko. Če se odločite, da jo boste imeli zunaj, pa pred zimo le poskrbite, da jo premaknete na toplejše mesto. Rastlina namreč mraza ne prenaša dobro, zato tudi poskrbite, da ji priskrbite sončno lego.